Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Περισσότερο χώρο για ξαπλώστρες στα beach bars ζητούν οι επαγγελματίες στη Χαλκιδική


Τραπεζάκια δίπλα στο κύμα και χταποδάκι στο πιάτο, beach bar με μουσικές και πάρτυ, παγωμένοι καφέδες στη σεζλόνγκ ...εικόνες που στα χιλιόμετρα ακτογραμμών της Χαλκιδικής, με τις αμμουδερές παραλίες βλέπαμε χρόνια τώρα να εναλλάσσονται. Φέτος όμως, οι περίπου 2500 επαγγελματίες είναι προβληματισμένοι και πολλοί, πιθανόν να μην ανοίξουν καν τις επιχειρήσεις τους καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Γιάννης Κουφίδης. «Τα μέτρα που επιβάλλουν αποστάσεις μεταξύ ξαπλώστρας, τραπεζιών κτλ, δεν δίνουν στον επαγγελματία, όπως είναι φυσικό, τη δυνατότητα να διαθέτει τον ίδιο αριθμό με πέρσι τραπεζοκαθίσματα ή ξαπλώστρες. Αυτό και σε συνδυασμό με τον αριθμό των ξένων τουριστών που αναμένεται αρκετά περιορισμένος, θα μειώσουν κατά πολύ τα έσοδα», σημειώνει. Την ίδια ώρα, η σεζόν αναμένεται να ξεκινήσει ουσιαστικά τον Ιούλιο, άρα το πλήγμα είναι πολλαπλό», αναφέρει ο κ.Κουφίδης.

«Για το λόγο αυτό», λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, «θα πρέπει η Πολιτεία και οι δήμοι, να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να λειτουργήσουν και να τους παράσχουν, όπου αυτό είναι εφικτό, μεγαλύτερο χώρο να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα και ξαπλώστρες, ακόμη και στο ήμισυ κάποιων παραλιακών δρόμων για να τους διευκολύνουν και ταυτόχρονα να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα κάνουν τον κόσμο να νοιώθει ασφαλής τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις. «Άλλωστε, στη χώρα μας με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμών και ειδικά στη Χαλκιδική δεν θα είναι μεγάλο πρόβλημα να βρεθεί επιπλέον χώρος, για αυτήν τη σεζόν, που η κατάσταση είναι δύσκολη», εξηγεί.

Συγχρόνως, οι επαγγελματίες ζητούν μειώσεις σε ό,τι αφορά τα ενοίκια για εκμετάλλευση δημοτικών χώρων, αιγιαλού, φόρους και άλλες επιβαρύνσεις. Επιπλέον και πολύ σημαντικό, όπως επισημαίνει ο κ.Κουφίδης, είναι «να τακτοποιηθεί άμεσα το θέμα των αδειών εκμετάλλευσης αιγιαλού, που συνήθως τέτοια εποχή σε προηγούμενες χρονιές ήταν ήδη σε εξέλιξη ενώ φέτος, λόγω της πανδημίας και του μειωμένου προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες έχει καθυστερήσει».

Καμπάνια και τουρισμός σε στυλ 90’s

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, δρομολογείται μια νέα καμπάνια με στόχευση στον οδικό τουρισμό και προσέλκυση τουριστών από τα Βαλκάνια, τη Γερμανία και την Αυστρία. «Φέτος, θα γυρίσουμε στα παλιά. Τότε που η Χαλκιδική είχε πολύ οδικό τουρισμό όχι μόνο από τα Βαλκάνια αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, τη δεκαετία του 1990 δηλαδή. Αυτή η προσπάθεια θα γίνει με συνεργασία όλων των φορέων και κλάδων και πιστεύουμε ότι θα δώσει μια ανάσα».

«Θα προσπαθήσουμε να μπούμε σε μια κανονικότητα τον Ιούλιο. Εξάλλου, εκτός από τους ξένους τουρίστες, περιμένουμε και τους Έλληνες από όλη τη χώρα, καθώς και τους Θεσσαλονικείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν εξοχικά εδώ. Κυρίως, αυτό που έχει σημασία είναι να μην χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, διότι γύρω από αυτόν τον κλάδο περιστρέφεται και τροφοδοτείται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας που περιλαμβάνει προμηθευτές, παραγωγούς και δεκάδες άλλα επαγγέλματα.

«Με όσα ζήσαμε φέτος, υπογράμμισε ο κ.Κουφίδης, αναδείχθηκε η ανάγκη να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Φυσικά και ο τουρισμός είναι σημαντικός για την οικονομία του τόπου αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο σε αυτόν. Δεν μπορεί η οικονομία να βασίζεται στην παροχή υπηρεσιών. Να επιδοτείται η εργασία και όχι η ανεργία. Πιστεύω πως τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ευκαιρία να αλλάξουμε».

ΑΜΠΕ

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

1 σχόλια:

 1. Στο μόνο που συμφωνώ είναι η τελευταία παράγραφος. Όλα τα άλλα, περισσότερος χώρος για τα μπιτσομπαρα, είναι νταβατζιλίκια. Να προσφέρουν περισσότερο δημόσιο χώρο σε κάποιους για να τα οικονομήσουν, όχι μόνο οι ίδιοι. Και οι πολίτες να ψάχνουν ελευθέρου χώρο να μην έχουν που να σταθούν Χοντρό παιχνίδι.
  Όσο αφορά την τραγικά μονοδιάστατη υποτιθέμενη ανάπτυξη με σημαία τον τουρισμό, τα έχουμε γράψει και πει δεκαετίες τώρα. Δεν μπορείς να επενδύεις τόσο σε ένα τομέα που βασίζεται στο περίσσευμα των χρημάτων που διαθέτει κάποιος με αποτέλεσμα όταν υπάρχει οικονομική δυσπραγία, ο τομέας αυτός να πλήττεται άμεσα.
  Σε μια χώρα με τεράστιο πλούτο, έδαφος- υπέδαφος, ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, το να έχεις διαλύσει όλους τους άλλους τομείς παραγωγής και να βασίζεσαι στον τουρίστα είσαι: Η΄ ανίκανος η΄ ηλίθιος ή βαλτός να καταστρέψεις την χώρα.
  Λέγανε κάποτε ότι θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης και αντί να μας προβληματίζει, τρέχαμε και με την παρότρυνση των ΜΜΕ να γίνομε Σεφ και Μαστερ Σεφ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.