Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τα δικά τους «στέκια» στη Βόρεια Ελλάδα έχουν οι Βαλκάνιοι τουρίστες


Η Ελλάδα είναι η δική τους «Φλόριντα των Βαλκανίων». Είναι ο προορισμός που αγαπούν να επισκέπτονται ανελλιπώς τα καλοκαίρια αλλά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ρουμάνοι, Βούλγαροι, Σέρβοι και λοιποί Βαλκάνιοι χρόνια τώρα πηγαινοέρχονται, οι περισσότεροι με τα οχήματά τους, δημιουργώντας όχι μόνο ισχυρούς δεσμούς με τους Βορειοελλαδίτες αλλά και τα δικά τους... στέκια. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα, γνωστές προσωπικότητες της πολιτικής σκηνής αλλά και απλοί πολίτες έχουν επιλέξει κάτι πιο μόνιμο, προχωρώντας σε αγορά εξοχικής κατοικίας. Λίγη έκπληξη προκαλεί στους γνώστες αυτής της πραγματικότητας, ότι μπορεί στη Χαλκιδική να συναντήσει κανείς τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ ή να τύχει να κάνει μπάνιο δίπλα στον πρώην δήμαρχο της Φιλλιπούπολης Ιβαν Τοτεφ, αφού και οι δύο έχουν εξοχικές κατοικίες εκεί.

   Περίπου 1.400.000 Ρουμάνοι και άλλοι τόσοι Βούλγαροι επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ οι Σέρβοι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο. Η συντριπτική πλειονότητα επιλέγει την Βόρεια Ελλάδα αλλά κάθε χώρα, ανάλογα και με τη γεωγραφική της θέση δείχνει προτίμηση σε διαφορετικές περιοχές, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι μια πόλη που την επιλέγουν όλοι, για όλες τις εποχές, για city break διακοπές, αγορές κτλ.

   Οι Ρουμάνοι, εκ των οποίων το 70% ταξιδεύουν οδικώς έχουν πρώτο σε προτίμηση το νησί της Θάσου, όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του γραφείου ΕΟΤ Ρουμανίας- Βουλγαρίας- Ουκρανίας Γιώργος Σταφυλάκης. Φανατικά κοινό όμως έχει και το νησί της Σαμοθράκης, όπου πάνω από το 50% των τουριστών είναι Ρουμάνοι. «Είναι ο μυστικός τους παράδεισος. Η Σαμοθράκη έχει ένα δικό της κοινό, πιο ιδιαίτερο αλλά πιστό, καθώς είναι ένα νησί που ξεχωρίσει για τις φυσικές ομορφιές, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητά του», αναφέρει ο κ. Σταφυλάκης. Φυσικά η Χαλκιδική και η Πιερία παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις τους αλλά τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος και η Βόρεια Εύβοια, λόγω προσβασιμότητας και καλών τιμών, σύμφωνα με τον κ. Σταφυλάκη.

   Οι Βαλκάνιοι είναι τουρίστες που αρχίζουν να έρχονται στην Ελλάδα από τις Απόκριες και «κλείνουν» την Πρωτοχρονιά, δηλαδή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Γιορτές, τριήμερα και πολύ περισσότερο το καλοκαίρι, η χώρα μας είναι πρώτη επιλογή, όπως αναφέρει ο Χρυσόστομος Καλαφάτης, ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη αγορά περισσότερο από 20 χρόνια. «Είναι μια μερίδα τουριστών με σταθερότητα, που με το πέρασμα των χρόνων αυξάνει την αγοραστική της δύναμη», αναφέρει ο κ. Καλαφάτης.

   «Οι Βούλγαροι είναι λάτρεις της Ολυμπιακής Ριβιέρας στην Πιερία και φυσικά της Χαλκιδικής. Κασσάνδρα, Σιθωνία, Ουρανούπολη, παντού. Επιλέγουν ξενοδοχεία τριών αστέρων και πάνω και ημιδιατροφή ή all inclusive, όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεν είναι τουρίστες που δεν ξοδεύουν. Το αντίθετο», επισημαίνει.

   Διακινώντας περίπου 40.000 τουρίστες μόνο από τα Βαλκάνια, ο κ. Καλαφάτης έχει φτιάξει το δικό του «χάρτη προτιμήσεων». «Οι Σέρβοι είναι λάτρεις της Χαλκιδικής. Τους συναντάς παντού. Το ίδιο και οι κάτοικοι της Β. Μακεδονίας. Προτιμούν όμως συνήθως τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και λιγότερο τα ξενοδοχεία. Οι Αλβανοί μπορεί να πηγαινοέρχονται Ιωάννινα για ψώνια, δουλειές ή διασκέδαση αλλά για τις διακοπές τους επιλέγουν Κέρκυρα και Χαλκιδική», σημειώνει.

   Φέτος, τα πράγματα δεν είναι εύκολα αλλά το ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει έντονο, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι να μεταθέσουμε τις κρατήσεις του Μαΐου και Ιουνίου στους επόμενους μήνες και βλέπουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», προσθέτει.

   Πάντως, σε ό,τι αφορά τους Σέρβους, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να έρθουν τουλάχιστον το 50% σε σχέση με πέρσι, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Τουρισμού του Βελιγραδίου και του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού της Σερβίας στην Ελλάδα, Νίκος Σαπουντζής. «Από το ένα εκατομμύριο τουρίστες που έρχονται στη χώρα μας, το 70% επιλέγει τη Βόρεια Ελλάδα. Πρώτοι σε προτίμηση προορισμοί είναι η Χαλκιδική και η Πιερία αλλά μεγάλη μερίδα τουριστών επιλέγει και τις περιοχές Βρασνά και Ασπροβάλτα», σημειώνει. Οι Σέρβοι προετοιμάζονται όλο το χρόνο για να έρθουν το καλοκαίρι στην Ελλάδα και μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζή, είναι από τους τουρίστες των Βαλκανίων με τον μεγαλύτερο διάστημα παραμονής, καθώς παραθερίζουν 10 με 14 μέρες.

   «Αγαπούν τους Έλληνες, έχουν δημιουργήσει φιλίες και τους αρέσει το φαγητό στις ταβέρνες, η διασκέδαση στα μπαράκια αλλά πάνω από όλα, η φιλοξενία και η αυθεντικότητα των Ελλήνων», προσθέτει ο κ. Σαπουντζής.

   «Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά την αγορά των Βαλκανίων», τονίζει ο κ. Καλαφάτης, υπογραμμίζοντας ότι πολλές επιχειρήσεις θα είχαν κλείσει χωρίς αυτήν την αγορά.

ΑΜΠΕ

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. Ναι,αλλά τα μόνα χρηματα που αφήνουν στη χώρα μας,είναι αυτά της διαμονής τους στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και στα ξενοδοχεία.Κουβαλάν τα πάντα απο τη χώρα τους,τρόφιμα ,νερο,αναψυκτικά,μπισκότα,σνακς,φαγητά σε ψυγειακι. ...μέχρι και χαρτί υγειας!!!!δεν αφήνουν χρήματα στα ελληνικά μαγαζιά...το έχω παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια και στη Θασσο και στις παραλίες της Καβάλας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ.
      ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΝ, ΑΝΑΛΛΟΓΑ ΠΡΑΤΟΥΝ.
      ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
      ΟΧΙ ΘΑ ΚΑΘΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ

      Διαγραφή
  2. Mexri.prosfata.tus.apokalusane.ftoxombinedes.pu.fernun.konserves.ke.trone.ke.den.afinun.sinalagma.ke.tora.tus.kanume.kalus.turistes.me.xrima.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράψε σαν άνθρωπος επιτέλους, δεν αφήνεις ασχολιαστο τίποτε τουλάχιστον μάθε να γράφεις. Μας ζάλισες το πνεύμα.

      Διαγραφή
    2. ftoxobines sto grapsimo eisai αγράμματε

      Διαγραφή
  3. Στα συλλαλητήρια είσασταν όλοι οι Ελληναράδες μάγκες απέναντι στους κατώτερους Βαλκάνιους και η έπαρση σας έπνιξε! Τώρα μόκο έ??? Τους έχουμε ανάγκη και γλείφουμε έ??? Θα καταλάβετε όσο θα σας προσγειώνει η πραγματικότητα την αξία της γειτονιάς και της αλληλεγγύης!!! Άν ποτέ το καταλάβετε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.