Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιτέλους να δοθεί τέλος στο «ιδιοκτησιακό» πρόβλημα του Ναυταθλητικού Κέντρου Λουδία - Απ. Βεσυρόπουλος: «Ανήκει στο δημόσιο»


Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται το πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ναυταθλητικού Κέντρου Λουδία, με αποτέλεσμα αυτό να είναι συνεχώς υποβαθμισμένο καθώς δεν μπορούν να διασφαλιστούν στον Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών κονδύλια για τις αναγκαίες πρώτες παρεμβάσεις.
Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 8-5-2020, ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Πέλλας Γιώργου Καρασμάνη που είχε γίνει σε 5 υπουργούς, στις 17-1-2020, ξεκαθάρισε ότι «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εκτάσεις που βρίσκονται μέσα σε ζώνες έργων ανήκουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και την διοίκηση διαχείριση και εκμετάλλευση έχουν οι κατά τόπο Ο.Ε.Β.». Όπως διευκρινίζεται στην απάντηση του Υφυπουργού, «στη θέση «ΜΗΔΕΝ» του ποταμού Λουδία υπάρχει καθορισμένη Ζώνη Έργων, με κοινή Απόφαση (πρώην) Νομαρχών Θεσ/νίκης – Πέλλας – Ημαθίας. Εντός της Ζώνης αυτής λειτουργεί ο Ναυτικός Όμιλος Γιαννιτσών (Ν.Ο.Γ.) με κωπηλατικό κέντρο διεθνών προδιαγραφών. Εκτός του κωπηλατικού κέντρου, στην ίδια θέση “ΜΗΔΕΝ” εντός της Ζώνης Έργων, υπάρχει αποθήκη πρώην κατασκευαστικής εταιρείας και κατάστημα εστίασης (εστιατόριο) που κατασκευάστηκε από τον πρώην Δήμο Γιαννιτσών (νυν Δήμος Πέλλας). Σε ψηλότερο σημείο, στο ύψος του δρόμου, δίπλα στην γέφυρα αλλά πάντα εντός της Ζώνης Έργων, υπάρχει σε λειτουργία επιχείρηση (Βενζινάδικο) ενώ πριν μερικά χρόνια ήταν σε λειτουργία και δύο ψαροταβέρνες.»
Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να λυθεί αυτό το χρονίζον θέμα ώστε να μπορέσει ο δραστήριος Ναυτικός  Όμιλος Γιαννιτσών να αξιοποιήσει το χώρο αλλά και  το έμψυχο δυναμικό του.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι, όπως αναφέρεται στην ερώτηση του Γ. Καρασμάνη, το Ναυταθλητικό Κέντρο Λουδία, κατά τη μακρά λειτουργία του έχει αναδείξει διακεκριμένους αθλητές, με πρωτιές εθνικές και διεθνείς, πολυνίκες και Ολυμπιονίκες. Λόγω δε και των ειδικών φυσικών συνθηκών του ποταμού Λουδία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να μετεξελιχθεί σε ένα διεθνούς επιπέδου και αναγνώρισης Ναυταθλητικό Κέντρο.

Εμπόδιο όμως σ’ αυτήν την μετεξέλιξη, αποτελεί το «ιδιοκτησιακό» - ένα θέμα που χρονίζει ανεπίλυτο εδώ και πολλά χρόνια και ¨φρενάρει¨ το εκσυγχρονισμό του. Απόδειξη τούτου είναι ότι το 2005 δόθηκαν γι’ αυτό το σκοπό τέσσερα (4) εκατομμύρια ευρώ (Κωδικός Έργου 2005 ΣΕΟ 1600039 υφυπουργείο Αθλητισμού) τα οποία δεν κατέστη δυνατόν να απορροφηθούν και να αξιοποιηθούν ακριβώς λόγω του ιδιοκτησιακού προβλήματος, με συνέπεια σήμερα τόσο το Κέντρο όσο και ο περιβάλλων χώρος να έχουν υποβαθμιστεί δραματικά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον φετινό εορτασμό των Θεοφανείων, όσοι κατά το έθιμο ¨έπεσαν¨ για τον Σταυρό, βγήκαν… κατάμαυροι από τα λύματα και τα απόβλητα που έχουν συσσωρευτεί στο ποτάμι! Γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση τόσο στους παρισταμένους στην Τελετή όσο και στην τοπική κοινωνία.

Το Κέντρο όμως αυτό, επιλέγεται συχνά από ξένες ομάδες για την προετοιμασία τους. Η Εθνική Ομάδα ΚΑΝΟΕ-ΚΑΓΙΑΚ της Βουλγαρίας, το είχε επιλέξει για να προπονηθεί ενόψει των Ολυμπιακών.
Επιβάλλεται λοιπόν να σταματήσει επιτέλους η υποβάθμιση του Ναυταθλητικού Κέντρου Λουδία και να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ιδιοκτησιακή αποκατάσταση και την παραχώρησή του για χρήση στο Ναυτικό Όμιλο Γιαννιτσών. Εκτός των άλλων, η διευθέτηση του προβλήματος έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον τόπο μας.
Δ.Μπ.

Η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών:



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.