Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Με κακή ψυχολογία ανοίγουν καφέ και μαγαζιά εστίασης στην Πέλλα - Δυσαρέσκεια και "κραυγή αγωνίας" από τους καταστηματάρχες


"Πυρετωδώς" συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των μαγαζιών του κλάδου της εστίασης και των καφέ, τα οποία (όσα από αυτά ανοίξουν) θα υποδεχθούν την Δευτέρα 25 Μαϊου, δηλαδή μετά από 70 ημέρες (από τις 13 Μαρτίου παραμένουν κλειστά) τους πρώτους πελάτες τους.
Με ποιους όρους, ποιες συνθήκες, ποια ψυχολογία και σε ποια οικονομική κατάσταση θα γίνει αυτό;
Οι εκπρόσωποι του κλάδου εστίασης και των Καφέ- Μπαρ, είναι έντονα δυσαρεστημένοι με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μιλούν για την ιδιαίτερα άσχημη οικονομική κατάσταση και ψυχολογία που βρίσκονται: «Υπολογίζουμε πως ένα 20% των καταστημάτων δεν θα μπορέσει να ανοίξει γιατί δεν έχει χώρο για να αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα σύμφωνα με τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επίσης πολλά καταστήματα έχουν ήδη βάλει λουκέτο καθώς τους κόπηκε το ρεύμα για απλήρωτους λογαριασμούς. Η εστίαση ετοιμάζεται για επαναλειτουργία από Δευτέρα αλλά ζει με δανεικά από συγγενείς και στηρίζεται σε αυτούς», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του γειτονικού Νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.

«Θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα κόστη που έχουμε και να αποπληρώσουμε τα συσσωρευμένα χρέη και οφειλές από την καραντίνα που βρισκόμασταν επί δύο και πλέον μήνες. Ο τζίρος και η κατανάλωση που έχουν χαθεί από το κλείσιμο των καταστημάτων δεν αναπληρώνονται με την υποτυπώδη οικονομική ενίσχυση που πήραμε από το κράτος. Ο περιορισμός της δυναμικότητας του κλάδου των καφέ και των εστιατορίων, κατά 60% θα είναι η ταφόπλακά μας», τονίζει ιδιοκτήτης καφέ από τα Γιαννιτσά.

Οι ιδιοκτήτες των μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές. Δεν τους ικανοποιούν γιατί, όπως λένε, η μείωση του ΦΠΑ στο 13% ήταν μια προεκλογική δέσμευση της ΝΔ, οπότε δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά κάποιο επιπλέον μέτρο στο πλαίσιο της πανδημίας σε αυτό το κομμάτι. Δεν κατέβηκε στο 6% που ζήτησαν οι εκπρόσωποι του κλάδου εστίασης, δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετά χρήματα που πήραν ως ενίσχυση και ούτε δόθηκε πλήρης επιδότηση στο ενοίκιο. 
Με το 40% σκεφτείτε πως κάποιος που δίνει κανονικά 1000 με 1200 ευρώ σε κεντρικό σημείο των Γιαννιτσών, θα πρέπει να δώσει 600 με 800 ευρώ. Όμως από την στιγμή που είναι κλειστό το κατάστημά του πώς θα βρει αυτά τα χρήματα; Επίσης, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του Νομού Θεσσαλονίκης, το κεφάλαιο κίνησης έπρεπε να δοθεί από … χθες για να μπορέσουν να ανοίξουν τη Δευτέρα τα καταστήματα και να προμηθευτούν εμπόρευμα. Το μόνο που δόθηκε ήταν η χορήγηση δάνειου. Και τα 584 ευρώ σε όσους τα δικαιούνταν».
Όσο για τα επόμενα βήματά τους, ο κ. Επιτροπίδης είπε πως θα κάνουν τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους σωματείων του κλάδου της εστίασης και από άλλες πόλεις για να συντονίσουν τις κινήσεις τους και να ζητήσουν λήψη νέων μέτρων.




Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.