Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σταμενίτης: Απαιτούνται νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος του φυσικού αερίου


Απάντηση Χατζηδάκη : «Η ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Εμείς θα το λύσουμε».
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (11.05.2020) έθιξε το ζήτημα της απένταξης της πόλης των Γιαννιτσών από το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για σύνδεση με το φυσικό αέριο, ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης. 
Σύμφωνα με το Βουλευτή η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις ασάφειες και στα κενά που υπάρχουν στη σχετική νομοθεσία του 2011 και του 2018 και στα προβλήματα που δημιούργησε η αλλαγή του τρόπου αδειοδότησης των σταθμών αποσυμπίεσης με το νόμο του 2019. 
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Βουλευτής, το πρόβλημα εντοπίζεται στην παράγραφο 3β του άρθρου 80Γ του ν. 4001/2011, καθώς εκεί ορίζεται ότι τα έργα απεντάσσονται ουσιαστικά στην περίπτωση που έχουν παρέλθει δεκαοκτώ (18) μήνες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη, από το χρονοδιάγραμμα που περιέχεται στην Άδεια Διανομής, ανάπτυξη του Δικτύου, και δίνεται η δυνατότητα υποβολής αίτησης στη ΡΑΕ για τη χορήγηση Άδειας Διανομής και Άδεια Διαχείρισης Δικτύου Διανομής για την ανάπτυξη Δικτύου, σε κάθε ενδιαφερόμενο, ο οποίος πληροί τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Αδειών.
Στην παρέμβαση του ο Βουλευτής τόνισε ότι πρόκειται για ρύθμιση που χρήζει διόρθωσης και θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες ώστε το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στην άδεια διανομής Ανάπτυξης του Δικτύου να χωριστεί σε δύο φάσεις.  Αναλυτικά: 
1. Η πρώτη φάση που αφορά την έκδοση αδειών και εγκρίσεων να μην περιλαμβάνει απαιτούμενο χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών καθώς σε αυτό το στάδιο η εξέλιξη των διαδικασιών εξαρτάται κυρίως από τη διάθεση της Δημόσιας Διοίκησης και όχι από την ικανότητα ή μη υλοποίησης του έργου από την Εταιρεία. 
2. Η δεύτερη φάση, η οποία αποτελεί το στάδιο υλοποίησης και κατασκευής του έργου, να ελέγχεται ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, όπως προβλέπονται στον παραπάνω νόμο.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στην αλλαγή των προϋποθέσεων και των όρων εγκατάστασης των σταθμών αποσυμπίεσης, με το νόμο 4610/07.05.2019 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ορίζει ως ελάχιστη απαιτούμενη απόσταση των σταθμών αποσυμπίεσης με τους χώρους συνάθροισης κοινού τα 300 αντί των 50 μέτρων που απαιτούνταν. Το γεγονός αυτό από μόνο του επιμήκυνε το χρόνο έγκρισης των αδειοδοτήσεων, καθώς άλλαξε τα δεδομένα. 
Παράλληλα, ο κ. Σταμενίτης άσκησε έντονη κριτική στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια αντιδρούν για την απένταξη των πόλεων και από την άλλη δεν αναγνωρίζουν τα τεράστια λάθη και τις ολιγωρίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα αυτό, όπως και της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΔΑ, η οποία επέδειξε χαρακτηριστική ολιγωρία στις διαδικασίες.
Σχετικά με το ζήτημα που έθιξε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε στην ομιλία του και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Χαζτηδάκης, ο οποίος από την πλευρά του μίλησε για τις τραγικές καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και της προηγούμενης διοίκησης της ΔΕΔΑ αλλά και για τη νομοθέτηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια της οποίας κινήθηκε η απόφαση της ΡΑΕ, εξαντλώντας, όπως σημείωσε ο Υπουργός, την αυστηρότητα της. 
Σημείωσε δε, ότι η ΔΕΔΑ από πλευρά της θα ασκήσει όλα τα ένδικά μέσα προκειμένου να μπορέσει η ίδια να υλοποιήσει το έργο. Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, η πρόθεση και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι το φυσικό αέριο να φτάσει σε όλες τις περιοχές της χώρας και όσον αφορά στη Βέροια και στα Γιαννιτσά το έργο να γίνει από τη ΔΕΔΑ.

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

5 σχόλια:

 1. Κι εσείς πότε καταλάβατε κύριε Σταμενίτη, ότι το έργο καθυστέρησε; Τι κάνατε τους τελευταίους δέκα μήνες; Δεν μπορούσατε να πάρετε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μην φανεί εκπρόθεσμο το έργο; Δεν νομίζετε το να τα ρίχνετε στους προηγούμενους είναι μια παλιά τακτική που πλέον δεν πείθει κανέναν. Αν θέλετε να προσφέρετε κάτι στον τόπο σας βγείτε μπροστά πιέστε μέχρι τέλους μέχρι το έργο πνοής για την πόλη να ξαναμπεί στις ράγες. Τότε να στε σίγουρος πως κι εγώ, αλλά και οι πολίτες αυτής της πόλης θα σας το αναγνωρίσουν. Περιμένουμε πράξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαιτούνται νομοθετικες πρωτοβουλίες... Από ποιους? Εμεις θα θα τις κάνουμε?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Iordanidisnick τι θα αναγνωρίσουμε και τι πράξεις να περιμένουμε από ένα βολευτη που άλλα λέει στη βουλη και άλλα γράφει. Δεν είναι τυχαίο που δεν έβαλε το βίντεο!! Αφού υπήρχε πρόβλημα ,πως αυτός πρίν 1,5 μήνα έγραφε άρθρα και πανηγύριζε ότι όλα καλά και κανένα πρόβλημα; Τοσο επιπόλαιος! Μήπως έχει δίκιο ο κοστεριδης που επιρρίπτει ευθύνες για εγκληματική αδράνεια και αδιαφορία στον Σταμκο ,οποίος γνώριζε πάνω από ένα χρόνο ότι το οικόπεδο που θα εγκατασταθεί ο σταθμός αποσυμπίεσης ηταν ακατάλληλο. Ειλικρινά δεν περίμενα από τον Καρασμανη να καλύψει τον Σταμκο. Περιμένω απο την τζακρη να αποκαλύψει τις αναλήθειες του Σταμενιτη και τις ευθύνες του Σταμκου βγάζοντας το βίντεο του Σταμενιτη και τα έγγραφα προς τον Σταμκο. Καρατζοβα σε παρακαλώ να περάσει,να λάμψει η αλήθεια ,να μάθει ο κόσμος τι σανό τον ταΐζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΜΟΛΙΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΌ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΜΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΣΟΥ ΣΤΟ ΦΕΙΣ. ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΣ ΔΙΟΝΎΣΗ ΟΤΙ ΕΙΧΕΣ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΙΑΨΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ. ΠΟΙΟΥΣ; ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ. ΚΑΙ ΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΗΣΜΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΕΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ .... ΤΕΤΡΙΜΜΈΝΑ. ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΑΙΤ .ΤΟ ΈΧΕΤΕ ΠΑΡΑ.ΕΣΕΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ. ΠΊΣΤΕΥΑ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΊ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, ΤΟ ΧΕΙΡΌΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΊΠΟΤΑ. ΕΙΔΙΚΑ ΕΣΈΝΑ ΣΕ ΘΕΩΡΟΎΣΑ ΣΟΒΑΡΟ, ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΛΟΎΜΠΕΣ ΠΟΥ ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΊ.ΤΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΖΑΧΑΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΈΛΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Νόμιζα στην αρχή ότι σας βρήκε πολύ λίγους ο Άδωνις και σας τη φόρεσε. Τελικά μ΄αυτά που βλέπω Διονύση είστε όλοι στο κόλπο του ιδιώτη που θέλει να πάρει το έργο, να το κάνει με χρήματα από το ΕΣΠΑ, με κρατικά λεφτά δηλαδή, και μετά να χρεώνει το αέριο όσο θέλει. Και για όλα θα λέτε ότι φταίνε οι προηγούμενοι. Ενορχηστρωμένο καλά το κόλπο. Μαέστρος όμως ποιός είναι; Ποιός κουβαλάει τον ιδιώτη στους Δημάρχους; Ούτε να κρυφτείτε δεν μπορείτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.