Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αναδρομικά: Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, τα ποσά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι


Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ που θα βγει μέσα στον επόμενο μήνα βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι μπορούν να κερδίσουν αναδρομικά 11 μηνών και στην καλύτερη περίπτωση 42 μηνών.
Ειδικότερα η απόφαση του ΣτΕ θα ξεκαθαρίσει το ποσό των αναδρομικών που θα πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι.
Η απόφαση θα ισχύει έναντι όλων όσοι είχαν περικοπές – είτε έκαναν αγωγές διεκδικήσεως είτε όχι. Άλλωστε το υπουργείο Εργασίας ζήτησε (με τον ΕΦΚΑ) την πρότυπη δίκη, ακριβώς για να μην τρέχουν οι συνταξιούχοι στα δικηγορικά γραφεία και στα δικαστήρια, καθώς η όποια απόφαση θα ισχύσει για όλους.
Το κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ, από τα οποία, μετά την αφαίρεση κρατήσεων (φόρου 20% και ασθένειας 6%), στους συνταξιούχους θα φτάσουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Σε αυτό το ποσό είναι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 μαζί με τα 800 ευρώ του Δώρου κύριων συντάξεων και τη 13η και 14η σύνταξη για τις επικουρικές.
Επισημαίνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν ως και 15.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ενώ σε άλλα Ταμεία τα αναδρομικά φτάνουν ως 8.700 ευρώ, με τον μέσο όρο να κινείται στις 5.500 ευρώ.

Τα σενάρια για την επικείμενη κρίσιμη απόφαση είναι τρία με επικρατέστερο το πρώτο:
- Την απονομή των περικοπών για 11 μήνες, από τον Ιούνιο του 2015 ως και το Μάιο του 2016, περιορίζοντας έτσι τις σχετικές διεκδικήσεις
- Την απονομή των περικοπών για 42 μήνες, καθώς και τα δώρα και επιδόματα, δικαιώνοντας έτσι πλήρως τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων.
- Την απόρριψη του συνόλου των διεκδικήσεων, με την αιτιολογία ότι ο ν. 4387/2016 αναδρομικά από το 2014 θεράπευσε την αντισυνταγματικότητα των περικοπών.
Πάντως όλα συνηγορούν στην δικαίωση για το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016).
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα θα ξεκαθαρίσουν σε τελικό στάδιο με την δημοσίευση της απόφασης, η οποία καλείται να απαντήσει στο αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα.
Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει πως θα καταβληθούν τα ποσά(εάν φυσικά η απόφαση είναι θετική για τους συνταξιούχους)με δεδομένο το δημοσιονομικό κόστος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ μόνο για το διάστημα του 11μηνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές κι εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων.
Θεωρείται, λοιπόν δεδομένο, οτι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα πραγματοποιηθούν από το 2021 και δεν αποκλείεται ανάλογα με τα ποσά να καταβληθούν σε δόσεις.

Τα τελικά αναδρομικά για όλες τις συντάξεις είναι:
- Οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων με άθροισμα πάνω από 1.000 ευρώ.
Οι περικοπές αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και αφορούσαν σε δύο νόμους: α) το νόμο 4093 του 2012, που προέβλεπε μειώσεις 5% για άθροισμα συντάξεων ως 1.500 ευρώ, 10% ως τα 2.000 ευρώ, 15% για άθροισμα ως τις 3.000 ευρώ και 20% σε άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ και β) το νόμο 4051 του 2012, που προέβλεπε μείωση κύριων συντάξεων 12% στο ποσό πάνω από τα 1.300 ευρώ.
- Οι μειώσεις επικουρικών συντάξεων πάνω από τα 200 ευρώ με ποσοστά 10% από τα 200 ως τα 250 ευρώ, 15% από 250 ως 300 ευρώ και 20% από 300 ευρώ και πάνω. Οι περικοπές εφαρμόστηκαν με το νόμο 4051 του 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές με την ίδια απόφαση του Σ.τΕ τον Ιούνιο του 2015.
- Η μείωση από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που κρίθηκε αντισυνταγματική για τις συντάξεις του Δημοσίου με την απόφαση 244 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Φεβρουάριος 2017).
Η εν λόγω περικοπή θα πρέπει να επιστραφεί μόνον στους συνταξιούχους του Δημοσίου και στους απόστρατους πέραν των αναδρομικών που θα έχουν από τις μειώσεις των νόμων 4093 και 4051.
- Η μείωση 7% που επιβλήθηκε στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο, και μάλιστα από το πρώτο ευρώ με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012.
Κατά της περικοπής ασκήθηκαν προσφυγές και βγήκε τελεσίδικη απόφαση Εφετείου Πειραιά (η 563/2019), με την οποία η περικοπή 7% κρίθηκε αντισυνταγματική και πρέπει να επιστραφούν τα λεφτά.
Το υπουργείο Εργασίας το έχει εξετάσει. Το κόστος για επιστροφή αυτών των μειώσεων είναι περίπου 62 εκατ. ευρώ για 12 μήνες.
Ο ΕΦΚΑ έκανε αναίρεση στην απόφαση που τη δικάζει (την αναίρεση) το ΣτΕ σε άλλη δίκη. Αν η αναίρεση της απόφασης απορριφθεί όπως αναμένεται, τότε στον τελικό λογαριασμό των αναδρομικών θα είναι και τα 62 εκατ. ευρώ επιπλέον για τις συντάξεις του ΝΑΤ από την επιστροφή της μείωσης 7%.
- Τα Δώρα σε όλες τις συντάξεις με ποσά έως των 800 ευρώ για τις κύριες και με τις δύο επιπλέον (13η και 14η) συντάξεις για τις επικουρικές.
Οι επιστροφές από τα Δώρα αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 1.000 ευρώ, καθώς δεν είχαν καμία από τις άλλες μειώσεις αλλά παίρνουν τουλάχιστον τα Δώρα που τους κόπηκαν.
Να σημειωθεί ότι τα Δώρα δεν θα επανέλθουν σε μόνιμη βάση, αλλά θα δοθούν μόνον για το διάστημα των 10 μηνών που υφίσταται το θέμα των αναδρομικών.


Πηγή: dikaiologitika.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.