Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

ΥΠΕΝ: Επιδιώκεται επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας


Η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε όλες της Περιφέρειες της χώρας - συμπεριλαμβανομένης ασφαλώς και της Πελοποννήσου - όπου το επιθυμούν οι τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει βούληση να δημιουργηθούν τα δίκτυα το ταχύτερο δυνατό, είτε από τη ΔΕΔΑ (που βρίσκεται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης ως εταιρεία του ομίλου της ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ) είτε από άλλες ιδιωτικές εταιρείες. 

Αυτό επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στην περιφέρεια, με αφορμή τις πληροφορίες που φέρουν την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προκρίνει την απένταξη των πόλεων της Τρίπολης, της Κορίνθου, του 'Αργους, του Ναυπλίου, της Καλαμάτας, της Σπάρτης, της Βέροιας και των Γιαννιτσών από το πενταετές πρόγραμμα 2020-2024 της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, με νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση, προβλέπεται ότι στις άδειες διαχείρισης και διανομής φυσικού αερίου που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ στη ΔΕΔΑ, η τελευταία παύει να αποτελεί φορέα υλοποίησης στην περίπτωση που εντός 18 μηνών δεν υλοποιηθούν τα έργα σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Σε περίπτωση που παρατηρούνται καθυστερήσεις, ο κανονισμός αδειών της ΡΑΕ δίνει τη δυνατότητα σε άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις, να καταθέσουν αίτηση στο Ρυθμιστή για να αναπτύξουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου. Σημειώνεται ακόμη ότι: «Το ΥΠΕΝ στηρίζει τη ΔΕΔΑ στις όποιες ενέργειές της αναφορικά με την απόφαση της ΡΑΕ. Παράλληλα, καλεί τις Περιφέρειες να προωθήσουν άμεσα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω καθυστερήσεις στη δημοπράτηση των έργων.

Η ΔΕΔΑ, μετά την επικαιροποίηση του επενδυτικού της προγράμματος, προχωρά δυναμικά σε πόλεις της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, της Θράκης, της Στερεάς Ελλάδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Δυτική Μακεδονία, ο σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απολιγνιτοποίηση, ώστε και οι τηλεθερμάνσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν - με το φυσικό αέριο ως καύσιμο - αλλά και δίκτυο να αναπτυχθεί σε πόλεις όπως η Φλώρινα. 

Το ΥΠΕΝ στηρίζει την ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου και στον λιγνιτικό δήμο της Μεγαλόπολης, ο οποίος δεν είχε ενταχθεί στον σχεδιασμό της ΔΕΔΑ. Όσον αφορά στην παροχή θερμότητας, στο υφιστάμενο δίκτυο τηλεθέρμανσης κατά το μεταβατικό διάστημα (μέχρι την λειτουργία του δικτύου φυσικού αερίου) θα εξασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδοσία του δικτύου και η ομαλή μετάβαση στο φυσικό αέριο χωρίς καμία επιβάρυνση των καταναλωτών.

Επισημαίνεται τέλος, ότι ο σχεδιασμός για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου υπό το πρίσμα της απολιγνιτοποίησης και του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, πρέπει ασφαλώς να ευθυγραμμίζεται και με τον αντίστοιχο σχεδιασμό για το δίκτυο μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες του ΕΣΕΚ και επιταχύνει τα έργα που φέρνουν το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία».

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

6 σχόλια:

 1. ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και η κοροϊδία μαζί αντε στα τσακιδια όλοι τους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αλήθεια ή κυβέρνηση δεν έβλεπε εδώ και δύο χρόνια ότι πλησιάζει να λήξει το 18-μηνο για να παρέμβει; Για πόσο χαζούς μας περνούν; Οι κυβερνητικοί βουλευτές τι λένε; Θα αφήσουν ένα ώριμο πρότζεκτ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση να περάσει στις χαμένες ευκαιρίες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η κυβερνητικοί βουλευτές ασχολούνται με την πράσινη ανάπτυξη καβάλα σε πράσινα άλογα

   Διαγραφή
 4. Απαράδεκτα πράγματα για την Πέλλα.Φτανει επιτέλους.Φτανει να μας καταδικάζετε κάθε φορά.Επισης φτάνει εδώ μέσα αυτό το φανς Τζάκρη εναντίον φανς της δεξιάς.Ολοι είμαστε Έλληνες και πολίτες της Πέλλας.Για μια καταραμένη φορά, αποφασίστε κάτι μαζικά, ενωμένα.Κανενας νέος πλέον δεν μένει στο τόπο αυτό και αποφασίζει να φύγει είτε στις δύο μεγάλες πόλεις της Ελλάδας είτε στο εξωτερικό.Ακουγαμε ότι κάποιοι juspers θα έρθουν για να αξιολογήσουν το έργο των παρακαμψεων το Φεβρουάριο,που είναι αυτοί κύριε τζαμτζη?Επισης κυρία Τζάκρη τόσα χρόνια βουλευτής, υφυπουργός,ποιο μεγαλο αναπτυξιακό έργο έφτασες μέχρι τέλους??Και μην αρχίσετε να δεν πρόλαβα.Αυτο που βλέπω όλα αυτά τα χρόνια,είναι αυτός που έρχεται να ακυρώνει εντελώς τις προσπάθειες του προηγούμενου,γιατί όλες ήταν λάθος όλο τυχαία και δεν εμπεριεχονταν τίποτα σωστό, γιατί?Μα για να καυχιουνται ότι τι κακοί που ήταν οι προηγούμενοι και τι καλοί που είμαστε εμείς.Σαν τα μωρά 5 χρονών.Εχουμε ένα τόσο ωραίο μουσείο δίπλα μας και ο δρόμος μέσα στη Πέλλα είναι απαράδεκτος.Πως θα έρθει ο λόγος κόσμος που θέλει να έρθει να το επισκεφτεί και πόσο μάλλον να το προτείνει και σε άλλους??
  Θα μπορούσα να γράφω ώρες αλλά δε θα το κανω, απλώς ετοιμαστείτε για την επόμενη καραμέλα τώρα ότι ο κοροναιος τα σταμάτησε όλα δε φταίμε εμείς,απλά αηδία...

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι.