Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

«100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Πόντου»: Νίκος Ασλανίδης – «Μάρτυρες 100 χρόνια μετά…»


Το βιβλίο του Γιαννιτσιώτη δημοσιογράφου- ερευνητή Νίκου Ασλανίδη «Μάρτυρες…100 χρόνια μετά» παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, για τα «100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Πόντου», στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Την επιτυχημένη και συγκινητική εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος Γεωργία Γοργώ Αλεξίου και αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Για το βιβλίο του, που αποτελεί ένα αρχείο μνήμης καθώς περιλαμβάνει συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας,  μίλησε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου, Νίκος Ασλανίδης, ανασύροντας μνήμες και συναισθήματα βαθιάς συγκίνησης.
Πρόκειται για ένα ανθρώπινο καλειδοσκόπιο, αληθινών ιστοριών που αναμιγνύονται στα χρώματα του ηλιοβασιλέματος, στα πορφυρά του αίματος και στα μαβιά της λύπης, καθώς αργά πορεύονται στον αιματοβαμμένο ορίζοντα και στον θάνατο, ξεμακραίνοντας στο χθες. Οι επιζήσαντες αναδύονται ολοζώντανοι στο φως των ημερών μας, μέσα από την ειλικρινή και γλαφυρή πένα του συγγραφέα που αφηγείται τις εμπειρίες τους. Ένα συγκλονιστικό βιβλίο, ιστορικό ντοκουμέντο, που φέρνει στο προσκήνιο ανθρώπους, φωτίζει την εποχή και τα γεγονότα.
Κατά την διάρκεια της  εκδήλωσης η θλιμμένη μουσική της λύρας του Θεόδωρου Κοτίδη δημιούργησε ρίγη συγκίνησης στο κοινό.  Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν βραβεύσεις του Ν. Ασλανίδη και Θ. Κοτίδη, και δόθηκαν τιμητικοί έπαινοι στην Δέσποινα Αμασλίδου και Φωτεινή Φωτιάδου.

Επίσης παρουσιάστηκε το γνωστό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Η μπάντα» σε δημοσιογραφική έρευνα και σκηνοθεσία του Νίκου Ασλανίδη, επιμέλεια από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη, Λ. Βασιλειάδη, και την συμμετοχή της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου Πέλλας και ογδόντα ηθοποιών. Μια από τις πολλές μαρτυρίες που συνέλεξε στη διάρκεια της δημοσιογραφικής του πορείας, αποτελεί και το θέμα της ταινίας, η οποία απέσπασε δύο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ποιήματά τους απήγγειλαν η Δέσποινα Αμασλίδου συγγραφέας- ιατρός τ. Αντιπρόεδρος Ε.Λ.Β.Ε.  και η Φωτεινή Φωτιάδου λογοτέχνις-φιλόλογος μέλος της Ε.Λ.Β.Ε.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.