Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό - Οι νέες κυβερνητικές δομές και τα ονόματα που ακούγονται


Νέες κυβερνητικές δομές με «ομάδες κρούσης», αναπληρωτές υπουργούς, αναβαθμίσεις υφυπουργών ή και γενικών γραμματέων και περισσότερες γυναίκες, χωρίς να αποκλείονται απομακρύνσεις – καραμπόλες σε υπουργικούς θώκους περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" ο σχεδιασμός του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πρώτο ανασχηματισμό.

Το σίγουρο είναι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, ότι μετά και τη συμφωνία για το ευρωπακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης με τη δέσμευση προς το εσωτερικό (εις διπλούν, αρχικά στο Υπουργικό Συμβούλιο και έπειτα από το βελγικό έδαφος) ότι «δεν θα ξοδέψουμε με την ανεμελιά του νεόπλουτου», η κυβέρνηση εισέρχεται στη ζώνη του "νεκρού" – πολιτικά – χρόνου. Εκεί όπου οι εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού τοποθετούν εδώ και καιρό τον ανασχηματισμό.

"Θέλει τα στελέχη του προετοιμασμένα, χωρίς εκκρεμότητες, σε θέση μάχης από την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου" σχολίαζαν καλά πληροφορημένες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι το ιδανικό χρονοδιάγραμμα είχε κλειδώσει: αναδιάταξη δομών και προσώπων άμεσα για να ακολουθήσουν ο Αύγουστος της προσαρμογής και ο σκληρός Σεπτέμβριος. Στον "νεκρό χρόνο" ωστόσο καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις στα εθνικά και είναι οι μοναδικές που θα μπορούσαν να πάνε πίσω τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις, με δεδομένη την ένταση από την τουρκική NAVTEX για το Καστελλόριζο έως τις 2 Αυγούστου. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", πηγές "δείχνουν" σε πρωθυπουργικές ανακοινώσεις έως τα τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου, επαναφέροντας ωστόσο ως αστερίσκο το διάστημα μετά τον Δεκαπενταύγουστο, εφόσον χρειαστεί ανάλογα με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Σε κάθε περίπτωση στόχος του Μαξίμου είναι να προωθήσει "λύσεις" που θα σηματοδοτούν την επόμενη ημέρα: συντονισμό στη διαχείριση των 32 δισ. ευρώ και γρήγορη απορρόφηση του "διπλού ΕΣΠΑ".

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται "στα σκαριά" ξεχωριστή δομή "διαχειριστών" των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, πιθανότατα όχι αυτόνομη αλλά στο υπουργείο Ανάπτυξης ή στο Οικονομικών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, πληροφορίες κάνουν λόγο για νέο αναπληρωτή υπουργό με αρμοδιότητα το πρότζεκτ "μεταρρυθμίσεις". Το σενάριο υπουργοποίησης του οικονομικού συμβούλου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ως άνθρωπος-κλειδί για τη θέση εμφανίζεται ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Εκτός από τον Αλέξη Πατέλη που ήδη έχει κεντρικό ρόλο, στην ομάδα κρούσης θα ανήκουν προφανώς ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος και, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομικών Μιχάλης Αργυρού.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", αναμένονται και άλλες στοχευμένες κινήσεις όσον αφορά κι άλλες στρατηγικές προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη: στήριξη της εργασίας, τολμηρές πολιτικές για την ενέργεια και την πράσινη μετάβαση, αναβάθμιση της βιομηχανίας κ. Ειδικά για τη "βιομηχανική στρατηγική" είναι πιθανή η δημιουργία ξεχωριστού χαρτοφυλακίου - είτε και εδώ με αναπληρωτή υπουργό, είτε με υφυπουργό. Πηγές που επικαλείται η εφημερίδα σχολιάζουν μάλιστα το θετικό αποτύπωμα του Νίκου Παπαθανάση και την καλή χημεία του με τον Άδωνι Γεωργιάδη , υπονοώντας ως πιθανή αναβάθμισή του.

Οι "διορθωτικές κινήσεις", σύμφωνα με πληροφορίες, θα αγγίζουν περισσότερο τους υφυπουργούς, παρά τους υπουργούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων θεωρούνται αμετακίνητοι. Το "σπάσιμο" των υπουργείων όπως το Περιβάλλοντος και Ενέργειας παραμένει εκτός κάδρου , ωστόσο υπό επεξεργασία φαίνεται πως είναι η ενίσχυση τομέων με θέσεις υφυπουργών. Και στο πλαίσιο αυτό, εφόσον προχωρήσει, συζητούνται τα ονόματα σημερινών γραμματέων, όπως η Αλεξάνδρα Σδούκου, η Άννα Στρατινάκη και η Βίκυ Λοϊζου. Κατά πληροφορίες θα επιδιωχθεί και ενίσχυση της πολιτικής της Υγείας, χωρίς να αποκλείεται επιπλέον θέση υφυπουργού. Όλα δείχνουν ότι ο χρόνος του ανασχηματισμού θα κρίνουν κυρίως την έκταση των αλλαγών σε επίπεδο υπουργών.

Όπως τονίζουν "ΤΑ ΝΕΑ", ειλημμένη είναι η απόφαση, για νέα επικοινωνιακή ομάδα, με τη μετακίνηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή παραγωγικό υπουργείο. Στην επικοινωνία παραμένει η Αριστοτελία Πελώνη ωστόσο συζητούνται έντονα και στελέχη της Κ.Ο. της ΝΔ, όπως ο Χρήστος Ταραντίλης. Ενισχυμένο το σενάριο εισόδου στην κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα, για τους βουλευτές Σπήλιο Λιβανό, Βασίλη Οικονόμου και Θοδωρή Ρουσόπουλο.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Σοβαρές αλλαγές η ίδιοι και η ίδιοι τα ίδια και τα ίδια δεν αλλάζει τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.