Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στα χέρια του Ερντογάν η Αγιά Σοφιά - Χωρίς απόφαση η συνεδρίαση του ΣτΕ


Εντός 15 ημερών αναμένεται η απόφαση για το θέμα της Αγίας Σοφίας και το εάν θα μετατραπεί σε τζαμί ή θα παραμείνει μουσείο.
Σήμερα συνεδρίασε το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας και σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, η τελική απόφαση για το αν ο ναός θα μετατραπεί σε τέμενος θα ανακοινωθεί σε χρονικό διάστημα 15 ημερών.
Η ακρόαση σχετικά με την υπόθεση ολοκληρώθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι Δικαστές αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομες οι προηγούμενες αποφάσεις που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς ωστόσο αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

Η απόφαση αναμένεται να είναι γραπτή και όπως μεταδίδουν τουρκικά Μέσα Ενημέρωση θα εκδοθεί μέσα σε 15 ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ η Τουρκία απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο μίλησε για κυριαρχικό δικαίωμα της να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί.
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγιά Σοφιά ως μουσείο, ως ένα παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις (…) να διασφαλίσει ότι θα παραμένει προσβάσιμη σε όλους», σχολίασε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάικ Πομπέο.

Η απάντηση Ακσόι στον Πομπέο για την Αγία Σοφία
«Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφός μας.
Οποιαδήποτε απόφαση για την Αγία Σοφία είναι επίσης ζήτημα που αφορά εσωτερικές μας υποθέσεις εντός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.
Φυσικά, όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράζουν την άποψή τους. Ωστόσο, ξεπερνά τα όρια να μιλάμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χρησιμοποιώντας ύφος προειδοποίησης και επιβολής», απάντησε στον Μάικ Πομπέο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. καλά κι εμείς νομίσαμε για μιας ότι επειδή ο Ερντογαν είναι Πόντιος από την Ριζουντα (εξισλαμισμένοι Λάζοι] θα μετέτρεπε την Αγια-Σοφια σε χριστιανική εκκλησία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΑΛΤΕ ΦΩΤΑΚΙΑ ΣΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕ ΟΛΑ.ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΖΗΤΙΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.