Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ψήφισμα διαμαρτυρίας Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί


Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση αλλαγή  χρήσης του Μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και τη μετατροπή του σε μουσουλμανικό τέμενος εξέδωσε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς στην τακτική του συνεδρίαση τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.
 Το σώμα καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος και επισημαίνει ότι πρέπει να παραμείνει ακέραιο και απρόσβλητο το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας και κατ’ επέκταση ο οικουμενικός πολιτιστικός χαρακτήρας του παγκόσμιου αυτού μνημείου.     
Το κείμενο του ψηφίσματος διαμαρτυρίας έχει ως εξής: 
Με μεγάλη θλίψη το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς παρακολουθεί τον κατακτητικό δημόσιο λόγο της Τουρκίας, καθοδηγούμενο από τον ηγέτη της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κανοναρχούμενο από ακραίες φωνές για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. 
Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO, η Αγία Σοφία παραμένει στη συλλογική  συνείδηση ως ένα από τα πιο εμβληματικά οικοδομήματα της ανθρωπότητας. 
Η εξαίρετη αρχιτεκτονική, τα αριστουργηματικά ψηφιδωτά, ο σπάνιος εικονιστικός διάκοσμος της Αγίας Σοφίας μαρτυρούν την αίγλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και φωτίζουν την πλούσια ιστορία της στους αιώνες. Μοναδικό έργο τέχνης και σημείο αναφοράς όλου του χριστιανικού κόσμου η ‘’Μητέρα Εκκλησία’’ θυσιάζεται ελέω  φονταμενταλισμού για να υποστυλωθεί η αναβίωση της νεο -Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως την φαντασιώνεται ο Πρόεδρος της Τουρκίας. 
Το σύνθημα της επαναφοράς της Αγίας Σοφίας στην ισλαμική λατρεία, έγινε δυστυχώς πράξη, με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Βιζύης, της Νίκαιας και της Τραπεζούντας σε μουσουλμανικά τεμένη με απόλυτα καταστροφικό τρόπο στην θρησκευτική τους φυσιογνωμία όλα τα προηγούμενα χρόνια. 
Με την αυθαίρετη απόφαση μεταβολής του καθεστώτος του Μουσείου και θρησκευτικού μνημείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παρά την παγκόσμια κατακραυγή, κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα, κακοποιείται η παγκόσμια πολιτιστική και θρησκευτική μας κληρονομιά και φανερώνονται απροκάλυπτα πλέον οι εχθρικές αντιλήψεις της Άγκυρας  για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ελευθερία.                     
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κιλκίς:
 Καταγγέλει την απαξιωτική συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν, καταδικάζει τις προκλητικές ενέργειες της βαρβαρότητας και αξιώνει, όπως όλη η παγκόσμια κοινότητα, τη διατήρηση του status quo της Αγίας Σοφίας.    
Εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για ενδεχόμενη πολιτιστική και θρησκευτική αλλοίωση του   λίκνου της Ορθοδοξίας και της συνακόλουθης τύχης που θα έχουν τα ιστορικά, πολιτισμικά και καλλιτεχνικά του στοιχεία.  
Καλεί έστω και την ύστατη στιγμή την τουρκική κυβέρνηση να αναθεωρήσει μια απολύτως εσφαλμένη απόφαση που βάζει σε μεγάλη δοκιμασία τις σχέσεις καλής γειτονίας, να τηρήσει και να σεβαστεί, ως οφείλει, τις υποχρεώσεις της για την προστασία των μνημείων και περιοχών παγκόσμιας κληρονομιάς που απορρέουν από τη Συνθήκη του 1972, που έχει συνυπογράψει με την UNESCO και η οποία αναφέρει ρητά ότι η Αγία Σοφία εντάσσεται ως Μουσείο στην ιστορική ζώνη της Κωνσταντινούπολης. 
Απευθύνει, τέλος, έκκληση  στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και στην UNESCO να ασκήσουν δυναμικές παρεμβάσεις στην τουρκική κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει ακέραιο και απρόσβλητο το σημερινό καθεστώς λειτουργίας της Αγίας Σοφίας και κατ’ επέκταση ο οικουμενικός πολιτιστικός χαρακτήρας του παγκόσμιου αυτού μνημείου. 
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.