Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ποιες μητέρες έχουν παράθυρο για σύνταξη 12 χρόνια νωρίτερα


Υπό αυστηρές προϋποθέσεις, διάταξη του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο και αφορά την διαδοχική ασφάλιση δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μητέρες να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα. 

Οι «κερδισμένες» μπορούν να βγουν στη σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα, εφόσον είναι μητέρες - «παλαιές» ασφαλισμένες στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, που έχουν όμως ως τελευταίο φορέα ασφάλισης το πρώην ΙΚΑ.

Η δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν τα 62 ή 67 έτη, με πλήρη σύνταξη αφορά γυναίκες που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά έως τις 31/12/1992 και μπορεί να αξιοποιηθεί από μητέρες που ως σήμερα έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ασφάλισής τους σε φορείς ελευθέρων επαγγελματιών όπως ΟΑΕΕ – ΤΕΒΕ, ΟΑΕΕ – ΤΣΑ, ΟΑΕΕ – ΤΑΕ, ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ κ.ά.

Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες θα πρέπει υποχρεωτικά κατά την ημερομηνία ενηλικίωσης του τελευταίου τέκνου τους, η οποία δεν μπορεί να είναι μετά τις 31/12/2012, να έχουν συμπληρώσει σε όλους τους φορείς ασφάλισης συνολικά 5.500 ένσημα ή 18,4 έτη ασφάλισης. Στην πράξη, για να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης θα πρέπει να συνυπάρχει πριν το 2013 η ανηλικότητα του παιδιού και ο χρόνος ασφάλισης των 5.500 ημερών, ανεξάρτητα του Ταμείου που ήταν ασφαλισμένες εκείνη τη στιγμή. 

Ειδικά για τις μητέρες των οποίων τα παιδιά ενηλικιώθηκαν μετά την 1/1/2011, υπάρχει και η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικών ετών ασφάλισης όπως για παράδειγμα για σπουδές, κενά ασφάλισης, επιδοτούμενη ανεργία κ.α., ώστε να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα των 5.500 ημερών ασφάλισης. 

Προσοχή όμως. Το «κλειδί» που οδηγεί στην σύνταξη πριν από τα 62 ή και τα 67 είναι το ΙΚΑ, καθώς θα πρέπει οι ασφαλισμένες να έχουν ως τελευταίο φορέα ασφάλισης το πρώην ΙΚΑ, δηλαδή τον κλάδο μισθωτών του ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό «νόμο Βρούτση» που ισχύει από τον περασμένο Φεβρουάριο, για να κριθεί το αίτημα με τις προϋποθέσεις του τελευταίου φορέα ασφάλισης, εν προκειμένω από το πρ. ΙΚΑ όπου ισχύουν οι ευνοϊκές διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων, θα πρέπει να συμπληρώνονται στο πρ. ΙΚΑ συνολικά 1.000 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων οι 300 την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση. Συνεπώς, θα πρέπει να αποκτηθεί ξανά ασφαλιστικός δεσμός με το ΙΚΑ μέχρι τη συμπλήρωση των εν λόγω ορίων. 

Όπως εξηγούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, που εκτιμούν ότι χρήση του δικαιώματος μπορούν να κάνουν περίπου 10.000 με 15.000 ασφαλισμένες, ο ασφαλιστικός δεσμός μπορεί να προκύψει είτε με την πρόσληψη σε κάποια θέση μισθωτής εργασίας με ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ, είτε και με προαιρετική ασφάλιση στον κλάδο μισθωτών του φορέα.

Εφόσον δε, επιλέξουν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης διάταξης, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία που θεμελιώνουν αναδρομικά δικαίωμα ακολουθώντας τη νομοθεσία του πρώην ΙΚΑ και τις αλλαγές των πρόσφατων νόμων του 2010, του 2012 και του 2015. Στο πλαίσιο αυτό, οι μητέρες που συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και παράλληλα είχαν ανήλικο παιδί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν:

στην ηλικία των 50 ετών με μειωμένη σύνταξη και των 55 με πλήρη εφόσον η συμπλήρωση των 5.500 έγινε μέχρι τις 31/12/2010 (κι εφόσον τότε είχαν ανήλικο παιδί) και το όριο ηλικίας έχει συμπληρωθεί μέχρι τις 18/8/2015.
στην ηλικία των 52 ετών με μειωμένη σύνταξη και των 57 με πλήρη εφόσον η συμπλήρωση των 5.500 ενσήμων έγινε μέχρι την 31/12/2011 (κι εφόσον τότε είχαν ανήλικο παιδί) και το όριο ηλικίας έχει συμπληρωθεί μέχρι τις 18/8/2015.
στην ηλικία των 55 ετών με μειωμένη σύνταξη και των 60 με πλήρη εφόσον η συμπλήρωση των 5.500 ενσήμων έγινε μέχρι την 31/12/2012 (κι εφόσον τότε είχαν ανήλικο παιδί) και το όριο ηλικίας έχει συμπληρωθεί μέχρι την 18/8/2015.
Αν η συμπλήρωση του ορίου ηλικίας γίνεται μετά την 18/8/2015 τότε το νέο όριο ηλικίας ρυθμίζεται από τις αλλαγές του ν. 4336/2015 που αυξάνει σταδιακά και κατ’ έτος τα όρια ηλικίας για μειωμένη ή πλήρη σύνταξη.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.