Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

"Μάχη" για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού που άνοιξε η εστία των Γιαννιτσών- Σε αυξημένη ετοιμότητα τα νοσοκομεία


"Mάχη" με τον χρόνο δίνουν οι υγειονομικές αρχές στην Κεντρική Μακεδονία προκειμένου να «κλείσουν» τους κύκλους μετάδοσης που έχουν ανοίξει τα εκατοντάδες κρούσματα κορωνοϊού από τη μεγάλη, όπως αποδεικνύεται, επιδημική εστία στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στα Γιαννιτσά. 
Η συρροή στη βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων στα Γιαννιτσά που έχει «δώσει» τουλάχιστον 160 επιβεβαιωμένα κρούσματα στις περιοχές Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας, Κιλκίς και Καστοριάς, όπως και η συρροή σε βιομηχανική μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο Αττικής από την οποία έχουν προκύψει μέχρι στιγμής 29 κρούσματα, επαναδρομολόγησαν τους ελέγχους των ειδικών για τον εντοπισμό εστιών και για την αναχαίτιση του κορωνοϊού. 
Τέτοιες συρροές δεν είχαν απασχολήσει μέχρι τώρα τους ειδικούς και τις αρχές - είναι ενδεικτικό ότι μετριούνται κυριολεκτικά στα δάκτυλα του ενός χεριού, καθώς έχουν αναφερθεί συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος στην Καβάλα και σε άλλη μονάδα τυποποίησης ελιών στη Χαλκιδική τον περασμένο μήνα. Αντίθετα, το προηγούμενο διάστημα είχαν καταγραφεί πολλές συρροές σε δομές με κλειστούς πληθυσμούς, ιδίως σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπως και σε Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών. 
Ο εντοπισμός και στη συνέχεια η διερεύνηση των συρροών στις βιομηχανικές μονάδες αντιμετωπίζεται από τους επιστήμονες ως γεγονός με δύο όψεις. Από τη μια γεννά προβληματισμό για το πως ο κορωνοϊός βρίσκει τόσο εύκολα πρόσφορο έδαφος σε βιομηχανικές μονάδες, και δη επεξεργασίας και τυποποίησης τροφίμων, όπου πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής. Από την άλλη, όμως, η «διάγνωση» των νέων συρροών θεωρείται γεγονός που δείχνει τα γρήγορα αντανακλαστικά των υγειονομικών αρχών στον εντοπισμό της πηγής των νέων μολύνσεων. Όπως σημειώνουν κύκλοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το να περιχαρακώνονται οι εστίες προέλευσης των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα θετικό διότι έτσι μπορεί να ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό η εξάπλωσή τους. Το βέβαιον είναι ότι οι συγκεκριμένες συρροές προβληματίζουν για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια, τόσο για την έκταση που μπορεί να λάβουν όσο και για την επίπτωση που μπορεί να έχουν στον γενικό πληθυσμό. 

Σε ετοιμότητα τα δημόσια νοσοκομεία - Κινητά συνεργία του ΕΟΔΥ στα Γιαννιτσά
Οι υγειονομικές αρχές πάντως προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο. Ενδεικτικά χθες το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του έδωσε εντολή στους διοικητές της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Δημήτρη Τσαλικάκη, να θέσουν τα νοσοκομεία των νομών Πέλλας, Πιερίας, Ημαθίας και Κιλκίς σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, να ενταθούν οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από τα κλιμάκια και τις ΚΟΜΥ του Οργανισμού στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη από σήμερα στα Γιαννιτσά θα υπάρχουν έξι κινητά συνεργεία σε ισάριθμα μέρη (Δημαρχείο, γκαράζ Δήμου Πέλλας, πεζόδρομος, πλατεία Γκόνου Γιώτα, νοσοκομείο) του ΕΟΔΥ για ελέγχους
Η αποτύπωση της έντονης κυκλοφορίας του κορωνοϊού είναι σαφής στο υγειονομικό σύστημα της χώρας. Τα λεγόμενα σκληρά δεδομένα της επιδημίας, δηλαδή οι νέες διαγνώσεις, οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, αλλάζουν με αργό αλλά δραματικό ρυθμό. Η αύξηση των κρουσμάτων όπως και η ήπια αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων επισημαίνεται πλέον συνεχώς από τους ειδικούς εκ παραλλήλου με την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Οι θάνατοι αγγίζουν τους 300, με τους περίπου 100 εξ αυτών να έχουν καταγραφεί από τον Αύγουστο και μετά. 
Στην ίδια αργή αλλά δραματική ανοδική πορεία βρίσκονται και οι διασωληνώσεις οι οποίες πλέον έχουν φτάσει τις 50. Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο αυξήθηκαν κατά  3 οι διασωληνωμένοι, ενώ από τις αρχές Αυγούστου ο αριθμός τους έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 49 (75.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Οι 12 (24.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Μεγάλο πρόβλημα θα αποτελέσει και η έναρξη των σχολείων, καθώς οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι νέοι με μικρά παιδιά τα οποία το πιθανότερο είναι ότι θα είναι ασυμπτωματικά αυτά θα κολλήσουν και άλλα παιδάκια και με τη σειρά τους τους παππούδες και τις γιαγιάδες, άρα είναι πιθανό σε λίγο καιρό να έχουμε έξαρση στις εισαγωγές και στις διασωληνώσεις. Δεύτερον η διασπορά στα πολλά μικρά χωριά θα αυξήσει τις απαιτήσεις φροντίδας των ηλικιωμένων που υπάρχουν σε αυτά και αυτοί είναι πολλοί. Αν ισχύει ότι για κάθε 1 θετικό υπάρχουν 10 που δεν έχουν ταυτοποιηθεί τότε πρέπει να έχουν τουλάχιστον 1000 ανθρώπους που κυκλοφορούν ανάμεσα μας με τον ιό. Αυτό θα αυξήσει σημαντικά το ιικό φορτίο στις επιφάνειες όπως προιόντα, πόμολα, τραπέζια καρέκλες κτλ. Προβλέπω αλυσιδωτή αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων που θα επιφέρει και αύξηση των θανάτων. Ελπίζω να διαψευστώ, αλλά οι κανόνες τις φύσης είναι αμείλικτοι, οι ιοί ως οργανισμοί έχουν την τάση να αναπτύσσουν τρόπους τρόπους και μεθόδους για την περαιτέρω μετάδοση τους. Αν και αυτό στο τέλος τους κάνει λιγότερο θανατηφόρους ο χρόνος για να γίνει θέλει πολλές μολύνσεις και πολλά άτυχα θύματα. Η ευαισθησία του καθένα στον ιό είναι κυρίως γενετικό χαρακτηριστικό στους υποδοχής των κυττάρων του πνεύμονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δυστυχως ςιναι αληθεια αυτα!! στα σχολεια θε γινει ο κακος χαμος!! ειδικ στο νομο Πελλας και στην Εδεσσα πολλοι δε φορουν μασκα με τσαμπουκα ο.τι κατι σημαντικο κανουν στη ζωη του!! οσοι πηγαν στην εκκλησια σημερα ξερουν!! λιγοι με αμσκες ηταν!! ηθελα να ουρλιαξω!!!

      Διαγραφή
  2. Σε ετοιμότητα τα δημόσια νοσοκομεία.
    Μάλιστα...
    Συστηματικά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να κρύβει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.
    Ή μάλλον όχι.
    Ήδη από όταν έγινε το άνοιγμα του τουρισμού άρχισαν να αποδίδουν τις ευθύνες στους πολίτες. Τη μία οι νέοι, την άλλη οι ανεύθυνοι.
    Φυσικά η ατομική ευθύνη και συμπεριφορά έχει σημασία αλλά έχετε δει εσείς υπεύθυνη συμπεριφορά από την κυβέρνηση και τους τοπικούς αιρετούς;
    Το νοσοκομείο των Γιαννιτσών δεν είναι μέσα στις ελλείψεις; Τα αγροτικά ιατρεία που πέρα από το να συνταγογραφουν φάρμακα είναι ανίκανα να προσφέρουν πρωτοβάθμια φροντίδα και υπηρεσίες υγείας; Το ελλιπές έμψυχο δυναμικό στις δομές υγείας; Μια σωστή καμπάνια ενημέρωσης από τις δημοτικές αρχές έγινε ποτέ; Αλλά πώς να γίνει; Εδώ έχουμε το δήμαρχο μας να λέει ότι όλοι προσέχαμε αλλά κάπως - δεν ξέρουμε πως - αυξήθηκαν τα κρούσματα.
    Σοβαρότητα μηδέν!
    Λυπάμαι για τα κρούσματα στον τόπο μας, λυπάμαι για τις ανεύθυνες συμπεριφορές κάποιων συμπολιτών μας αλλά μη γίνουμε θύματα του κοινωνικού αυτοματισμού. Μήπως τα εργοστάσια δεν ήξεραν από πριν για τα κρούσματα;
    Τόσο καιρό δεν ακούγαμε για συρροες;
    Η δημοτική αρχή δε στρουθοκαμηλιζε; Ψυχραιμία στους συμπολίτες μας, στους νοσούντες καλή ανάρρωση, σεβασμό στην υγεία του άλλου και όταν το ξεπεράσουμε να αποδώσουμε σωστά τις ευθύνες εκεί που πρέπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.