Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Στη λίστα των έργων για το Ταμείο Ανάκαμψης ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Έδεσσας και το τμήμα Σκύδρα – Νάουσα



Στη λίστα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής από το Ταμείο Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με το voria.gr, ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Έδεσσας.
Η συγκεκριμένα λίστα ετοιμάζεται αυτό το διάστημα και αφορά σε μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, που αναμένεται να ενταχθούν και να αποκτήσουν χρηματοδότηση.
Ήδη κάποια έργα έχουν διαρρεύσει και χωρίς να είναι οριστική η ένταξή τους στην τελική λίστα (θα πρέπει να εξεταστεί ο βαθμός ωριμότητάς τους) συνθέτουν μια πρώτη εικόνα, μιας συνολικής παρέμβασης, η οποία στα επόμενα χρόνια υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.
Ανάμεσα στις προτάσεις που έχει δεχθεί το υπουργείο είναι ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Είναι ένα έργο με υψηλό προϋπολογισμό (περίπου 220 εκ. ευρώ) και υψηλή προστιθέμενη αξία. Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι η Έδεσσα είναι η μόνη πρωτεύουσα νομού στην Κεντρική Μακεδονία που δεν συνδέεται με αυτοκινητόδρομο με το μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα. Το βασικό στο έργο είναι να γίνουν οι δυο παρακάμψεις της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών, διότι στο υπόλοιπο μήκος του ο δρόμος είναι ήδη κατασκευασμένος. Είναι ένα έργο το οποίο έχει την πρόθεση να παλέψει και το υπουργείο, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των τοπικών φορέων, που είναι άλλωστε εκείνοι που το προτείνουν, διότι υπάρχει ένα επίπεδο μελετητικής ωριμότητας και ακόμη και οι απαλλοτριώσεις έχουν φτάσει στον ορισμό της προσωρινής τιμής μονάδας.
Άλλος ένας δρόμος που έχει προταθεί είναι το τμήμα Σκύδρα – Νάουσα, το οποίο θεωρείται μεν ώριμο, πλην όμως κοστίζουν ακριβά οι απαλλοτριώσεις και θα εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να έχει την προαπαιτούμενη ετοιμότητα εντός των ασφυκτικών χρονικών ορίων, που θέτει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βασικό είναι να σημειωθεί ότι το υπουργείο ψάχνει για να εντάξει έργα, με σχετική, αν όχι σημαντική ωριμότητα, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά. Το 70% των έργων που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να συμβασιοποιηθούν ως το τέλος του 2022 και το υπόλοιπο 30% ως το τέλος του 2023. Συνεπώς, τα έργα που θα επιλεγούν θα πρέπει να τρέξουν πολύ γρήγορα, διότι αλλιώς δεν θα προλάβουν τις προθεσμίες και τα δεσμευμένα κονδύλια τελικά υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν.
Έτσι γίνεται αντιληπτή από τον καθένα η σπουδαιότητα των ορθών επιλογών που θα γίνουν σήμερα και μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που θα κατατεθεί η λίστα στην ΕΕ. Γι' αυτό και αυτή την ώρα ό,τι υπάρχει είναι σε επίπεδο προτάσεων που έχουν γίνει προς το υπουργείο κι όχι έργων που έχουν αξιολογηθεί και θα ενταχθούν στη λίστα του Οκτωβρίου. Και η παράμετρος των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων είναι μία από τις πολλές που θα καθορίσουν την τελική λίστα των προς υλοποίηση έργων.

Σημαντικοί δρόμοι
Στο υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προταθεί και ο δρόμος Θεσσαλονίκη – Γαλάτιστα. Πρόκειται για την αλήστου μνήμης «Β' ανατολική περιφερειακή». Έναν δρόμο, ο οποίος θα ξεκινά από τον κόμβο Πυλαίας – Πανοράματος (Κ11) της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης, θα έχει νέα χάραξη και θα φτάνει μέχρι τη Γαλάτιστα. Μένει να επικαιροποιηθούν οι μελέτες από την «Εγνατία Οδός ΑΕ» και βέβαια να εξεταστεί κατά πόσο υπάρχουν θιγόμενοι, αν θα υπάρχουν προσφυγές στη Δικαιοσύνη, τι γίνεται με τις απαλλοτριώσεις κτλ. Κοινώς να διασφαλιστεί ότι είναι δυνατό να ξεπεραστούν τα διαδικαστικά και να υπογραφεί μέσα στα χρονικά πλαίσια η σύμβαση για να γίνει το έργο.
Στις προτάσεις που έχει δεχτεί το υπουργείο είναι κι ακόμη ένα εμβληματικό οδικό έργο, που συζητείται επί πολλά χρόνια, η σύνδεση Δράμα – Αμφίπολη. Πολύ σπουδαίο έργο, το οποίο υποστηρίζουν επίσης όλοι οι τοπικοί φορείς και «σέρνεται» επί χρόνια, χωρίς να διασφαλίζει χρηματοδότηση. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η καλύτερη ευκαιρία που είχε για υλοποίηση.
Προτάσεις υπάρχουν κι άλλες και μάλιστα πολλές, όμως θα υπάρξει μεγάλο... ψαλίδισμα, ακριβώς επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων σε περίπτωση που τα έργα δεν υλοποιηθούν εντός των αυστηρών προθεσμιών και χρονοδιαγραμμάτων. Ακόμη σε αυτή την εξέταση δεν έχει περάσει το υπουργείο, ενώ το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Προτάσεις υπάρχουν κι άλλες και μάλιστα πολλές, όμως θα υπάρξει μεγάλο... ψαλίδισμα, ακριβώς επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος της απώλειας πολύτιμων ευρωπαϊκών πόρων σε περίπτωση που τα έργα δεν υλοποιηθούν εντός των αυστηρών προθεσμιών και χρονοδιαγραμμάτων. Ακόμη σε αυτή την εξέταση δεν έχει περάσει το υπουργείο, ενώ το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. ΜΠΑΒΟ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ ΜΑΣ ΈΔΩΣΕΣ ΤΟ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΝΕΟ!!ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΙΣΧΎΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΠΟΥ ΕΜΜΕΣΩΣ ΠΛΗΝ ΣΑΦΩΣ ΑΦΗΣΕ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΊ ΟΤΙ ΘΑ ΓΊΝΕΙ ΜΕ ΔΥΟ ΛΩΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΈΣΣΕΡΕΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ,ΓΙΑΤΙ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΝΆΝΕ 20 ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΑΥΤΟΚΊΝΗΤΑ. ΑΠΟ ΟΤΙ ΦΆΝΗΚΕ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΈΝΗ ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΚΟΙΝΩΣ ΛΑΓΟΣ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΈΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΜΌΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΊΑ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ ΑΝ ΣΥΜΒΕΊ ΑΥΤΟ. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΎΝΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΈΣ ΑΝ ΣΥΜΒΕΊ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ ΦΟΡΕΊΣ ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΆΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΆΣΕΙ. ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΧΘΡΌ ΤΟΥ ΝΌΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΊΝΕΙ ΑΥΤΟ ΕΊΝΑΙ ΕΧΘΡΌΣ.ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ ΚΡΑΤΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ δε καταλαβαίνω άλλο.Προφανως και θέλω να κατασκευαστεί ο δρόμος με τετραιχνη διατομή,ΑΛΛΑ.
    Πάμε στο καλό σενάριο ότι οι παρακάμψεις κατασκευάζονται με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε, γιατί δε προωθείται και η μετατροπή των υπολοίπων τμημάτων,για αρχή της παράκαμψης της Πέλλας.Θα κατασκευαστεί η παράκαμψη Χαλκηδόνας με τετραιχνη,θα τελειώνει η παράκαμψη θα πηγαίνουμε σε διιχνη.Μετα θα είναι η παράκαμψη των Γιαννιτσών πάλι τετραιχνη και μετά το μελίσσι Μαυροβούνι διιχνη, κοινώς θα υπάρξει πρόβλημα.Τι προτείνω λοιπόν.Επειδη ακούγεται έντονα και το νοτιά είσοδος Έδεσσας-μαυροβουνι με τετραιχνηνα γίνουν τα εξής:
    Εκκίνηση κατασκευής των παρακαμψεων με τετραιχνη διατομή, παράλληλα η παράκαμψη της πελλαιας χώρας να μελετηθεί και πριν τελειώσει η κατασκευή των άλλων να ενταχθεί και αυτή στο κατασκευαστικό πλάνο.Ετσι να υπάρχει ένα ενιαίο οδικό δίκτυο με τετραιχνη διατομή από την Ελεούσα Χαλκηδόνας μέχρι το μελίσσι,ένας δρόμος από Μαυροβούνι μέχρι Έδεσσα πάλι με τετραιχνη και να μείνει το κομμάτι μελίσσι Μαυροβούνι για ένα έργο μελέτης και κατασκευής μετά από κάποια χρόνια.
    Άμα είναι λοιπόν να κατασκευαστεί με διιχνη ο δρόμος όπως λέει και ο φίλος παραπάνω,να παραιτηθούν όλοι οι βουλευτές του νομού,φτάνει πια δεν αξίζει στους πολίτες αυτού του Νομού ένα τόσο κακό οδικό δίκτυο, αρκετά...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΟ ΚΟΜΜΆΤΙ ΜΑΥΡΟΒΟΝΙ -ΕΔΕΣΣΑ ΔΕΝ ΑΚΟΎΓΕΤΑΙ ΕΝΤΟΝΑ, ΕΊΝΑΙ ΤΕΤΡΑΙΧΝΟΣ ΟΙ ΜΕΛΈΤΕΣ ΕΤΣΙ ΕΚΠΟΝΗΘΗΚΑΝ. Η ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΠΕΛΑΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΡΌΜΟ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΆΜΕ,ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΗ ΟΡΙΑ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΙΙΧΝΟΣ,ΑΥΤΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΆ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΘΕΊ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΊ ΤΕΤΡΑΙΧΝΟΣ. ΔΕΚΑ ΠΈΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ Ο ΔΡΌΜΟΣ ΤΕΤΡΑΙΧΝΟΣ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΘΈΛΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΔΙΙΧΝΟ,ΕΠΕΙΔΗ ΚΆΠΟΙΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΔΑΡΙΝΟΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΓΊΝΕΙ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΞΕΚΊΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΏΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΕΤΡΑΙΧΝΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΓΊΝΕΤΑΙ ΛΑΓΟΣ ΑΥΤΩΝ
    ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΟΎΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΜΑΣ. ΑΜΕΣΩΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΑΚΟΊΝΩΣΗ Ο ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΟΤΙ ΣΥΝΤΆΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΈΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΊ ΜΕ ΔΙΑΤΟΜΗ ΤΕΤΡΑΙΧΝΗ.ΑΛΛΙΏΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΕΠΙΘΎΜΗΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δε διαφωνούμε.
    Απλά αυτό που λέω είναι ότι αυτή η εναλλαγή σε λωρίδες θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα (το λεγόμενο φαινόμενο του μπουκαλιού).Για αυτό ανέφερα την ανάγκη μετατροπής του Παραλίμνη-όρια νομού σε τετραιχνη διατομή.Θα υπάρξει πρόβλημα και κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.Και επειδή η μετατροπή του μελίσσι-μαυροβουνι φαντάζει δύσκολη υπόθεση λογω μεγέθους-χιλιομετρων,η δημιουργία ενιαίας ροής μέχρι το μελίσσι θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα.Αυτο που πιστεύω πάντως είναι ότι οι παρακάμψεις επειδή μελετήθηκαν σχεδιάστηκαν με 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση,δύσκολα θα αλλάξουν,θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος μελετών που δεν υπάρχει,γιατί υπάρχουν πολύ αυστηρά χρονικά όρια.Αν επιχειρήσουν κάτι τέτοιο θα είναι υπόλογοι σε όλο τον νομό Πέλλας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.