Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Α΄ΕΛΜΕ Πέλλας: Η ανεπάρκεια των μέτρων της κυβέρνησης απειλεί την υγεία εκπαιδευτικών και μαθητών


Τεράστιες οι ευθύνες του ΥΠΑΙΘ
Αγωνιζόμαστε για ασφαλές και ανοιχτό Σχολείο
 
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες, 
 Η κατάσταση που διαμορφώνεται με το άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε την εκτίμηση μας ότι οι συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μονάδων είναι τραγικές. Δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας πλην της μάσκας, 27αρια και 28αρια τμήματα σε αίθουσες κλουβιά, τη στιγμή που όλοι οι ειδικοί συστήνουν να τηρούνται αποστάσεις, σχολεία και τμήματα που κλείνουν χωρίς να γίνεται ούτε ένα τεστ δωρεάν στους εκπαιδευτικούς και μαθητές. Διαμορφώνονται συνθήκες που μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία των συναδέλφων, των μαθητών και των γονιών τους.
  Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πήρε κανέναν μέτρο προετοιμασίας σε επίπεδο υποδομών και προσωπικού, αρνείται ακόμα και τώρα να ικανοποιήσει αιτήματα, που έστω και την τελευταία στιγμή είναι εφικτά όπως για παράδειγμα να αξιοποιήσει κλειστές αίθουσες που υπάρχουν στα σχολεία δημιουργώντας νέα τμήματα.
  Τα σχολεία σε όλη την Πέλλα παραμένουν κλειστά για δεύτερη εβδομάδα. Αν πραγματικά η πολιτική προστασία απέναντι στον κορονοϊό ήταν χαραγμένη με στόχο την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου, και αν είχαν εισακουστεί τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, που από πολύ νωρίς τέθηκαν, θα είχαμε ξεκινήσει με καλύτερους όρους.  Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα χάθηκε πολύτιμος χρόνος για δημιουργία υποδομών και εξασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. 
  Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων covid – 19 στην Πέλλα, οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων, χωρίς όμως οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν κάτι περισσότερο. 
  Πιστεύουμε ότι είναι η ώρα εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει και αν και πότε θα λειτουργήσουν με μαθητές τα σχολεία.
  Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για:
απολύμανση των σχολικών μονάδων
εξασφάλιση ασφαλούς μετακίνησης των μαθητών προς και από το σχολείο
κάλυψη των εξόδων για διενέργεια τέστ covid σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
ασφαλούς επαναλειτουργίας των σχολείων με 15 μαθητές στην τάξη
άνοιγμα των σχολείων στους μαθητές και μαθήτριες με εκ περιτροπής διδασκαλία στους Δήμους Αλμωπίας, Έδεσσας και Σκύδρας, για όσο διάστημα  διαρκεί στην ΠΕ Πέλλας η «καραντίνα»
κάλυψη άμεσα όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό
κάλυψη των σχολείων με προσωπικό καθαριότητας, σύμφωνα με τις ανάγκες της σημερινής περιόδου πανδημίας
προληπτικά και επαναλαμβανόμενα  δωρεάν τεστ για εκπαιδευτικούς και μαθητές
  Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Νιώθουμε οργή για την ανασφάλεια στην οποία μας υποβάλλουν. Νιώθουμε οργή γιατί μέσα σε όλο αυτό τον μαρασμό η κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, για την ανετοιμότητα τους για ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφού από το πρώτο κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την δημιουργία όρων και προϋποθέσεων ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων, παρά τα μεγάλα λόγια.
Νιώθουμε οργή γιατί το κλείσιμο του σχολείου μπορεί να είναι επιβεβλημένο προκειμένου να γίνουν ΑΜΕΣΑ οι απαραίτητοι έλεγχοι και η απολύμανση των χώρων, αλλά δεν μπορεί να είναι το μοναδικό μέτρο. Είναι υποκριτικό να μιλάνε για προστασία με την χρήση και μόνο της μάσκας, όταν η σχολική καθημερινότητα είναι αμείλικτη με πολυπληθή τμήματα, αίθουσες «τρύπες», ολιγάριθμο προσωπικό καθαριότητας κ.τ.λ.
Ακόμα είναι εξοργιστικό να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως «ετοιμότητα» την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και μάλιστα με πολύ πιο πιεστικούς όρους σε σχέση με πέρυσι. Τους ενημερώνουμε ότι είναι προκλητικό να μας κουνάνε το δάχτυλο γιατί εμείς οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε συνειδητά δίπλα στους μαθητές μας με κάθε τρόπο, σε πολλές περιπτώσεις πριν τις σχετικές οδηγίες του Υπουργείου. Το Υπουργείο, από τη δική του πλευρά, δεν έκανε τίποτα για να εξασφαλίσει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών με εξασφάλιση εξοπλισμού και γρήγορου διαδικτύου για όλους, όπως ζητούσε το εκπαιδευτικό κίνημα. Αντί για αυτό έφερε την επαίσχυντη ρύθμιση για τη μετατροπή του μαθήματος σε ριάλιτι, με την on-line μετάδοση του μαθήματος μέσα από την τάξη, η οποία απορρίφθηκε από σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα ως αντιεκπαιδευτική και απαράδεκτη.
Η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει στις πλάτες της εκπαιδευτικής κοινότητας το θέατρο του «σχεδιασμού», του «όλα δουλεύουν ελβετικό ρολόι», της «κανονικότητας», της «ετοιμότητας». Αν ψάχνουν κομπάρσους να υποστηρίξουν αυτήν την κακοστημένη φάρσα, να ξέρουν ότι δε θα τους βρουν ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς.
Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες,
  Ως Α΄ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ και ως εκπαιδευτικό κίνημα από την αρχή είχαμε ζητήσει και συνεχίζουμε να απαιτούμε ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ με όλους τους απαραίτητους όρους:
- Μείωση των μαθητών ανά τμήμα, το πολύ στους 15 και ανάλογα με το μέγεθος της αίθουσας, έτσι ώστε να μπορούν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
- Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων σε εργαζόμενο στο σχολείο ή σε μαθητή. 
- Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των σχολείων.
- Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία, που προκύπτουν από τις αυξημένες ανάγκες της εποχής, αλλά και από την υπερδεκαετή αδιοριστία που φέρει τη σφραγίδα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τρέχουσας.
- Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
- Άνοιγμα των σχολείων της Π.Ε. Πέλλας (Δήμων Αλμωπίας, Έδεσσας και Σκύδρας) σε μαθητές και μαθήτριες με εκ περιτροπής δια ζώσης διδασκαλία στα τμήματα των τάξεων για όσο διάστημα διαρκέσει η «καραντίνα»
- Εξασφάλιση τεχνολογικών μέσων στα σχολεία, αλλά και σε όλους τους μαθητές για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το διάστημα που θα χρειαστεί.

  Οι κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, όπως τα συλλαλητήρια εκπαιδευτικών, γονιών και  εργαζομένων το τελευταίο διάστημα είναι μόνο η αρχή. Επαφίεται σε εμάς, στις διεκδικήσεις μας και τον ανυποχώρητο αγώνα μας η ασφαλής λειτουργία των σχολείων. 
  Για εμάς όμως σε αυτή τη φάση είναι σημαντικό ενωμένος ο κλάδος να δώσει τον αγώνα απέναντι στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης. Καλούμε και την  ΟΛΜΕ δεν κινηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Απαιτείται όσο ποτέ αγωνιστική ενότητα στο επίπεδο των σωματείων, πρωτοβουλίες μαζί με τους γονείς και τους μαθητές για κάθε πρόβλημα που προκύπτει σε κάθε σχολείο. Για εμάς κύριο ο κλάδος συσπειρωμένος στις ΕΛΜΕ να δώσει άμεσα και με επιτυχία απεργιακή απάντηση στην κυβέρνηση, να κλιμακώσουμε με πιο οξυμένες μορφές.
- Συνεχίζουμε σε συνεργασία με το γονεϊκό και μαθητικό κίνημα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας.

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΣΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΦΩΝΗ!
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!

Για το Δ.Σ. της Α΄ ΕΛΜΕ Πέλλας

Η Πρόεδρος     Ο Γ. Γραμματέας
Παπαντωνίου Χρυσή                  Τραπεζανίδης Γιώργος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.