Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ανεξέλεγκτα ηλεκτρικά πατίνια σε πόλεις και χωριά χωρίς κανένα νομικό πλαίσιο!



Έντονοι προβληματισμοί διατυπώνονται διαρκώς για την απουσία ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών πατινιών, ώστε να συνυπάρχουν με ασφάλεια στους δρόμους, μαζί με πεζούς και οδηγούς αυτοκινήτων. 
Η περίπτωση του 11χρονου που έχασε τη ζωή του στο Ηράκλειο Κρήτης, όταν το απόγευμα της Δευτέρας παρασύρθηκε με το ηλεκτρικό πατίνι που οδηγούσε από διερχόμενο όχημα, έχει αναστατώσει τους πολίτες, οι οποίοι θέτουν ζητήματα ασφάλειας όλων όσοι οδηγούν αυτό το νέο κυκλοφοριακό μέσο.
Το ηλεκτρικό πατίνι έκανε από το τέλος του 2018 την εμφάνισή του στις πόλεις και τα χωριά της χώρας μας, στο πλαίσιο πιλοτικής λειτουργίας και από τις πρώτες μέρες αρκετοί, κυρίως νεότερης ηλικίας, έσπευσαν να το χρησιμοποιούσαν.
Είναι γεγονός ότι εγείρονται πολλά ζητήματα καθώς μεγαλώνει ο στόλος των ηλεκτρικών πατινιών σε πόλεις και χωριά της Ελλάδας, χωρίς πρώτα να έχει καθοριστεί το νομικό πλαίσιο της οδικής συμπεριφοράς που θα πρέπει να τηρούν, αλλά και το αν πρέπει να ασφαλίζονται, κ.λ.π. Παράλληλα εγείρονται ερωτηματικά και για άλλα πρακτικά θέματα, όπως για παράδειγμα η στάθμευσή τους, η φόρτιση ή η υποχρέωση ασφάλισης.

Αναγκαιότητα για μέτρα 
Από το 2017 τα ηλεκτρικά πατίνια αποτελούν "πονοκέφαλο" για αρκετές πόλεις της Ευρώπης και των ΗΠΑ, καθώς τα ατυχήματα και τα προβλήματα που δημιουργούν στην εύρυθμη λειτουργία των πόλεων και την κίνηση των πεζών έκαναν επιτακτική την ύπαρξη αυστηρού πλαισίου.
Την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις παίρνουν μέτρα, προβάλλει αυτή η αναγκαιότητα και στη χώρα μας πριν σημειωθούν και άλλα σοβαρά ατυχήματα. Το θέμα μη ύπαρξης νομικού πλαισίου και θολού διαχωρισμού αρμοδιοτήτων των φορέων για την κυκλοφορία των e-scooters απασχολεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου που εξετάζει προτάσεις όπως η χρήση κράνους, η κυκλοφορία σε συγκεκριμένους χώρους και η αναγνωριστική σήμανση των πατινιών. Μάλιστα για το θέμα απουσίας νομικού πλαισίου έχει συσταθεί επιτροπή που εξετάζει καλές πρακτικές χωρών στο εξωτερικό για την εκπόνηση νομοθεσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Είναι τελικά οικολογικά;
Σύμφωνα με την "Εφ.Συν.", από μελέτη του Πανεπιστήμιου της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, προκύπτει ότι τα ηλεκτρικά πατίνια δεν είναι τελικά τόσο οικολογικά, όπως υποστήριζαν οι πολυεθνικές που επένδυσαν εκατομμύρια με ζήλο και δεν θα μας απαλλάξουν από τις βλαβερές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Στα συμπεράσματα της μελέτης «Are e-scooters polluters? The environmental impacts of shared dockless electric scooters» («Ρυπαίνουν τα e-scooters; Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κοινόχρηστων ηλεκτρικών πατινιών») αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά πατίνια, τα οποία χρησιμοποιούν καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, παράγουν στην πραγματικότητα μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά χιλιόμετρο σε σύγκριση με τα λεωφορεία, τα ποδήλατα και τα μοτοποδήλατα.
Ακόμη, η έρευνα υποστηρίζει ότι τα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή της μπαταρίας, των τροχών και του σώματος των πατινιών, όπως και η φόρτιση και αναδιανομή τους σε συγκεκριμένα σημεία (που γίνεται κυρίως με τη χρήση Ι.Χ. από συνεργάτες των εταιρειών), έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

"Ο Πελλαίος"






Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΑ 30 χμ/ΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.