Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επένδυση 300 εκατ. ευρώ για φωτοβολταϊκά πάρκα στην Κ. Μακεδονία - Εκτός η Πέλλα!Φωτοβολταϊκά πάρκα σε διάφορες περιοχές της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας, με τη δέσμευση εκατοντάδων οικοπέδων σχεδιάζει να στήσει η «Εγνατία Γκρουπ ΙΚΕ», εφόσον διασφαλίσει την έγκριση της διυπουργικής επιτροπής.
Τα 77 από αυτά είναι σε πέντε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η εταιρία έχει υποβάλει το φάκελό της από τον προηγούμενο Μάιο στο Enterprise Greece. Χτες ανακοινώθηκε ως υποψήφια στρατηγική επένδυση ανανεώσιμων πηγών για έγκριση από την κυβέρνηση και έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου που δημοσιεύει η ιστοσελίδα voria.gr, ο προγραμματισμός είναι για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος 1,5 GW, που θα παράγουν συνολική ονομαστική ενέργεια 2.146.333,5 MWh. Η συνολική επένδυση είναι ύψους 888 εκ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα δημιουργηθούν 240 θέσεις εργασίας. Ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία, η επένδυση υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 300 εκατ. ευρώ.
Η εταιρία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αιτήθηκε να λάβει το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης (άρθρο 13 του Ν.4608/2019), για να επισπεύσει την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
«Στην πλειοψηφία τους τα φωτοβολταϊκα πάρκα θα κατασκευαστούν σε γήπεδα χαρακτηρισμένα ως Ιδιωτικές γαίες μη υψηλής παραγωγικότητας, ενώ ο επενδυτής αιτείται μέρος των υποδομών να δημιουργηθεί εντός δημόσιων εκτάσεων χορτολιβαδικού και δασικού χαρακτήρα», επισημαίνεται στο φάκελο της επένδυσης.
Οι περιοχές εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών πάρκων, η έκταση, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, η συνολική ισχύς, ο προϋπολογισμός κάθε πάρκου καθώς και η ένταξη των εν λόγω γηπέδων σε περιοχές ειδικού χαρακτηρισμού έχουν ήδη προσδιοριστεί. Όπως σημειώνεται, «από το σύνολο των έργων ένα ποσοστό (τμήμα των έργων στην Χαλκιδική) εντάσσεται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Καταφύγια Άγριας Ζωής, σύμφωνα με το Ν. 3937/2011 'Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις' (ΦΕΚ 60/Β/31-3-2011), ενώ άλλο ποσοστό (κυρίως στα έργα στην περιοχή της Θεσσαλίας) σε περιοχές εντός του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000. Γι' αυτές τις περιπτώσεις, ο φορέας επένδυσης υποχρεούται να εκπονήσει μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης. Στις περιοχές του έργου δεν εντοπίζονται κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι ή μνημεία, πυρήνες Εθνικών Δρυμών, αισθητικά δάση ενώ επίσης δεν απαντώνται παραδοσιακοί οικισμοί ή προστατευόμενα τμήματα οικισμών».
Επίσης, η εταιρία στο φάκελό της επισημαίνει: «Με τη συγκεκριμένη επένδυση, η εταιρεία φιλοδοξεί να διοχετεύσει στην ελληνική αγορά σημαντική ποσότητα ενέργειας από ΑΠΕ, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, αλλά και στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Η υλοποίηση της επένδυσης θα συνδράμει στην σημαντική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατ' εκτίμηση ύψους 1.924.299 τόνων σε ετήσια βάση. Ταυτόχρονα θα συμβάλλει στη περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Επίσης, θα ενισχυθεί σημαντικά η περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία κατά την περίοδο κατασκευής (22.740 θέσεις εργασίας), και κατά την περίοδο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών (240 θέσεις εργασίας Ε.Μ.Ε.)».

Οι περιοχές
Οι περιοχές στις οποίες προγραμματίζεται να στηθούν συνολικά 77 φωτοβολταϊκά πάρκα σε ιδιωτικά οικόπεδα και αγροτεμάχια στην Κεντρική Μακεδονία είναι:
-ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Συνολική ισχύς 68.284 MW, συνολικός προϋπολογισμός 40.970.400 ευρώ, συνολικά οχτώ πάρκα. Περιοχές πάρκων: Δήμος Πολυγύρου - Άγιος Πρόδρομος και Γαλάτιστα.
-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνολική ισχύς 271.699 MW, συνολικός προϋπολογισμός 163.019.400 ευρώ, συνολικά 52 πάρκα. Περιοχές πάρκων: Δήμος Χαλκηδόνας - Μπαλλαίικα, Πεντάλοφος, Ξηροχωρίτικα και Μπικέικα.
-ΣΕΡΡΕΣ: Συνολική ισχύς 44.620 MW, συνολικός προϋπολογισμός 26.772.000 ευρώ, συνολικά εννέα πάρκα. Περιοχές πάρκων: Δήμος Νέας Ζίχνης – Σφελινός, Μέλαγκας, Τζιρίνος και Πλατόραχη.
-ΗΜΑΘΙΑ: Συνολική ισχύς 105.928 MW, συνολικός προϋπολογισμός 63.556.800 ευρώ, συνολικά επτά πάρκα. Περιοχές πάρκων: Δήμος Βέροιας – Κωστοχώρι και Δορμάνι της τοπικής κοινότητας Φυτείας Δοβρά και σε μεμονωμένο αγροτεμάχιο.
-ΚΙΛΚΙΣ: Μεμονωμένο αγροτεμάχιο στη Γουμένισσα, ένα πάρκο.
Επίσης, έχουν δεσμευτεί εκτάσεις στον Έβρο, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στη Λάρισα, στην Καρδίτσα, στη Φθιώτιδα και στη Μαγνησία.

Πηγή: voria.gr

Share on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

10 comments:

 1. Καλά ρε Λάκη πού είσαι ???? πανταχού...απών? Κι εσύ ρε κυρ Γιώργο?... ο Σύριζα πάλι φταίει? Όσο για τον Σαμαρικό μας Σταμενίτη? νιρβάνα!!!! Μπάνια κάνετε ρέ τεμπέληδες?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΟΠΩς ΔΙΑΒΆΖΩ ΟΙ "ΕΠΕΝΔΥΤΈς" ΖΗΤΑΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΟΥΝ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ "NATURA" ,! ΒΕΒΑΙΑ ΨΗΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ! ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑΖΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΤΠΟΥ ΚΑΗΚΑΝ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΗΣ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΙ ΜΙΣΟ ΑΙΩΝΑ , ΔΑΣΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΝ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΒΙΛΕΣ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ! ΑΛΛΑ Η ΦΥΣΗ ΤΙΜΩΡΕΙ! ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΜΠΑΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΡΓΟ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ , ΣΑΝ ΕΚΕΙΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΕΙΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλέ, είδηση για να διαβάσει κανείς θα είναι όταν θα βρίσκεται μέσα και η Πέλλα. Τώρα... Τι είχες Γιάννη τι είχα πάντα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βρε βλάκα είναι ιδιωτικές επενδύσεις και κανείς δεν μπορεί να διατάξει την ιδιωτική επιχείρηση. και επιπλέων οι εκτάσεις της Πέλλας θεωρούνται υψηλής παραγωγικότητας.Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θεωρούν τις επενδύσεις αυτές την καταστροφή τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σιγα που θα ειμασταν μεσα!τοσα χρονια γραμμενους μας εχουν!νεα παιδια και οχι μονο καθε χρονο σκοτωνονται σε αυτον τον δρομο(αγροτικο)χαλκηδονας-γιαννιτσων και κανενας δεν συγκινειτε!κριμα αυτο εχω να πω μονο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Τώρα να μην γράψω για τον παξιμάδι Αντιπερειαρχη και τους Δημάρχους που ροχαλιζουν; Τελικά δικαίως είμαστε ο τρίτος από το τέλος υπαναπτυκτος νόμος της χώρας γιατί μας διοικούν καθηστερημενοι τοπικοί άρχοντες τρομάρα τους. Όσο για τους βουλευτές δεν νομίζω ότι είναι αρμοδιότητα τους αν και πιστεύω ότι ούτε καν τους ζητήθηκε να παρέμβουν. Αξίζουμε ότι ψηφίζουμε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποσο καθυστερημένος μπορει να εισαι οταν λες οτι δεν ειναι αρμοδιότητα των βουλευτών και ποιανού ειναι το προέδρου της κοινότητας Αμπελιων; Οχι αλλο κάρβουνο φτανει.

   Διαγραφή
 7. δεν ανοίγουν εργοστάσια κύριοι.. φωτοβολταϊκά πάρκα θα φτιάξουν...μια περίφραξη θα πληρώσουν και ένα άτομο να καθαρίζει τα χόρτα..σιγα τα ωά...η ουσία είναι να ανοίξει κάτι το οποίο θα απασχολεί όλο τον χρόνο κάποιο αριθμό συμπολιτών...αλουν μιλάνε για χιλιάδες προσλήψεις (βλέπε Volkswagen Τουρκία )και εμείς πετάνε αετο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν μας εχουν γραμμενους....απλα τα προηγουμενα χρονια αυτοι που ηταν στα πραγματα δωσαν αδειες και ετσι γεμησαν τις προβλεπομενες εκτασεις!!! Δηλαδη το φαγοποτι του νομού εγινε νωριτετα!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. ΤΑΚΗ ΤΑΚΗ ΑΛΛΑΞΕ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙΣ.Η ΠΕΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΞΩ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ.ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ. ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ-ΕΔΕΣΣΑ,ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΟΠΟΥ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΠΕΤΑΝΕ ΑΕΤΟ. ΜΗΝ ΨΑΧΝΕΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑΡΧΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ. ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΜΜΟΝΗ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Ή ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ.
  ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΡΩΤΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ,ΤΗΝ ΤΖΑΚΡΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ.ΔΕΝ ΛΕΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.