Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ηχορύπανση: Αυτές είναι οι πιο θορυβώδεις πόλεις της Ελλάδας



Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Λαμία κατατάσσονται στη λίστα με τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης. Η ηχορύπανση σύμφωνα με μελέτες, επηρεάζει αρνητικά την υγεία μας καθώς προκαλεί διάφορα προβλήματα ακοής, άγχος, αλλά και ψυχοσωματικές ασθένειες. Στη χώρα μας μια από τις μεγαλύτερες πηγές ηχορύπανσης είναι, σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο", τα κέντρα διασκέδασης και το πλήθος των λοιπών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που προσφέρουν μουσική. Στην Αθήνα το 60% του πληθυσμού εκτίθεται ημερησίως κατά μέσο όρο σε ήχους άνω των 75 dB (που είναι το όριο της θορυβώδους κατάστασης) όπως αναφέρει το ΑΠΕ. Το καλοκαίρι η ηχορύπανση εξαπλώνεται σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Μελέτες δείχνουν ότι οι πιο "ενοχλητικοί" δρόμοι στην Αθήνα είναι η Χαριλάου Τρικούπη και οι λεωφόροι Βουλιαγμένης, Αλεξάνδρας, Κατεχάκη, Βασιλίσσης Σοφίας, Αθηνών, Μεσογείων, Πατησίων, Αχαρνών, Κηφισού και Κωνσταντινουπόλεως. Ο θόρυβος από την οδική λειτουργία θεωρείται ως η πλέον ενοχλητική πηγή για τον αστικό πληθυσμό.

Έχει παρατηρηθεί ότι όσοι βρίσκονται συνέχεια σε θορυβώδη περιβάλλοντα αντιμετωπίζουν προβλήματα αυξημένης πίεσης, διαταραχές ύπνου, κακή διάθεση, μειωμένη απόδοση στην εργασία, πονοκεφάλους, ταχυπαλμίες, καθώς και δυσκολία συγκέντρωσης ή απομνημόνευσης. Μάλιστα πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ αποκαλύπτει ότι η ηχορύπανση κατατάσσεται στη δεύτερη θέση (μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση) όσον αφορά στους περιβαλλοντικούς κινδύνους για την υγεία. Η διαρκής και μακροχρόνια έκθεση των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα προκαλεί σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, πρόσκαιρες ή παραμένουσες βλάβες της ακοής, ενοχλήσεις (ναυτία, ζάλη, πονοκεφάλους), διαταραχές ύπνου και μαθησιακές δυσλειτουργίες. Η έκθεση στον θόρυβο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε καρκίνο.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Η ΕΔΕΣΣΑ KAI ΕΙΔΙΚΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΛΊΣΤΑ;
    5-6 ΚΑΦΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΗΓΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ, ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ Ο ΚΑΘΕ ΜΕΡΑΚΛΗΣ ΞΕΚΑΠΝΙΖΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΟΥΝΙΕΤΑΙ ΦΥΛΛΟ.
    ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΙΤΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΚΙ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΠΙΣΩ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΥΑ ΕΙΔΙΚΑ, ΤΟ ΝΤΟΥΜΑΝΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΝΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΞΥΛΑ ΔΙΝΑΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΡΕΣΤΟΙ.
    ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.