Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γιορτάστηκε η επέτειος απελευθέρωσης της Σκύδρας – Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας (φωτο)



Στις 17 Οκτωβρίου 1912 ξεκίνησε μια νέα ιστορική αρχή για τη Σκύδρα και την ευρύτερη περιοχή. Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται απελευθερωτής και έτσι η Σκύδρα ενσωματώνεται στην εθνική οικογένεια, απαλλαγμένη πλέον από την τουρκική σκλαβιά.   
   Η επέτειος, λοιπόν, αυτού του καθοριστικού ιστορικού γεγονότος γιορτάστηκε το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020.  Το πρωί τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Πρωτομάρτυρα κι Αρχιδιακόνου Στεφάνου Σκύδρας από τους Σεβαστούς μας Πατέρες: Αρχιμανδρίτη  Αντώνιο Κορέστη, Αθανάσιο Ρούντο, Ευστράτιο Ιμβριώτη, Δαυίδ Πασατά.
   Το χρονικό και τη σημασία της επετείου ανάλυσε με την ομιλία του  ο Υποδιευθυντής του Γυμνασίου Σκύδρας Σταύρος Καραβίτης.
   Ακολούθησε, στο Ηρώο της πόλης, η τελετή του τρισάγιου, της κατάθεσης στεφανιών, της τήρησης ενός λεπτού σιγής και της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου.
   Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν: η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, οι Βουλευτές Πέλλας: Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης,  Βασίλης Βασιλειάδης, ο Στρατηγός – Διοικητής της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Σωτήριος Κωστάκογλου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, ο Επιπυραγός – Υποδιοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας Ιωάννης  Σολομωνίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκύδρας Πέτρος Λίτσνης. Επίσης, οι Αντιδήμαρχοι: Μαρία Γιακαμόζη, Χαράλαμπος Γεραντίδης, Γιώργος Σταματέλλος, Κωνσταντίνος Τερζίδης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σκύδρας Θεόδωρος Αντωνιάδης και Τοπικοί Σύμβουλοι, Εκπαιδευτικοί και Μαθητές-τριες Σχολείων της πόλης κ.α.
    Η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου μιλώντας για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης δήλωσε, μεταξύ των άλλων, τα παρακάτω:
    Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης  και έδρας του Δήμου μας, της Σκύδρας, και της αποτίναξης από τον τουρκικό ζυγό. Γιορτάζουμε τα 108 χρόνια της ελληνικής και ελεύθερης Σκύδρας.
   Στις 17 Οκτωβρίου 1912, ο Ελληνικός Στρατός υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκύδρα και την επαναφέρει, την ενσωματώνει στον εθνικό κορμό. Έτσι προλαμβάνεται κι αποτρέπεται η κίνηση του βουλγαρικού στρατού για την κατάκτηση της περιοχής και ταυτόχρονα απαλλάσσεται κι ελευθερώνεται η Σκύδρα από την τουρκική κατοχή.
   Σήμερα τιμάμε την ιστορία μας. Τιμάμε κι αναδεικνύουμε, όπως πρέπει κι όπως του αξίζει ένα κορυφαίο γεγονός του τόπου και του έθνους μας. Κρατάμε ζωντανή και καθαρή την ιστορική μνήμη, την παράδοση και τον πατριωτισμό. Ταυτόχρονα, συνεπείς στο ιστορικό μας παρελθόν επαναλαμβάνουμε και διατρανώνουμε ότι η πατρίδα μας παραμένει και θα συνεχίσει και στο μέλλον να είναι πυλώνας και παράγοντας ειρήνης, δημοκρατίας, αλληλεγγύης, σταθερότητας και προόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στη Μεσόγειο και σ΄όλο τον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις και τα όσα συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή μας συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε με αυτογνωσία, σθένος κι ενότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντιμετωπίζουμε την κάθε προκλητικότητα με σύνεση και ψυχραιμία. Αποφεύγουμε την απειλή ή τη χρήση της βίας και των συγκρούσεων. Είμαστε σταθερά υπέρ της ειρηνικής επίλυσης και διευθέτησης των όποιων διαφορών μπορεί να υπάρχουν. Επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο και την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνεργασία και την αμοιβαιότητα λαών και κρατών. Ωστόσο, ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα μένουμε και δεν θα μείνουμε άπραγοι απέναντι σε οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια επιβουλεύεται την ειρήνη, τη δημοκρατία και το μέλλον του τόπου και της πατρίδας μας. Η στάση μας αυτή είναι αμετακίνητη και ξεκάθαρη, τονίζω, και μάλιστα υπό τις παρούσες συνθήκες με αποδέκτη τη γείτονα και «σύμμαχο» Τουρκία που κλιμακώνει την ένταση και την οξύτητα στα χερσαία σύνορα, στο Αιγαίο και στην Κύπρο. 
   Σήμερα είναι μια πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή ημέρα για τη Σκύδρα και την ημέρα αυτήν την τιμάμε με  σεβασμό, αυτογνωσία, ομοψυχία και υπερηφάνεια.  
   Ευχαριστώ θερμά τους Σεβαστούς Πατέρες, τους προσκεκλημένους μας, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους συμπολίτες μας κι όλους τους συντελεστές της επετείου των ελευθερίων της πόλης μας. Χρόνια Πολλά με υγεία, αλληλεγγύη, ευημερία και αισιοδοξία!»apelsk   
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ  
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Στεφάνια σε ένα Ηρώο που ούτε ασπρίστικε, ούτε κλαδεύτηκαν τα όποια δέντρα έμειναν.Αντιπολίτευση άφαντη εκεί στη Σκύδρα να τα επισημάνει.Μόνο με κουτσομπολιά ασχολείται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Όχι Βασίλης, Λάκης βασιλειαδης έτσι τον ξέρουμε και έτσι θα παραμείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αύριο είναι η απελευθέρωση του Λιποχωριου.
    Ραντεβού στο ηρώων του χωριού για κατάθεση στεφάνιων και φυσικά για... Φωτογραφίες.. οπως είστε όλη η κομπανία!
    Υ. Γ και μεθαύριο στο Βαλτολιβαδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.