Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Επιστολή Καρασμάνη σε Βορίδη για τους ροδακινοπαραγωγούςΜονόδρομος η εφαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ που ορίζει τις υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου ως άμεση ζημιά


Να αποκατασταθεί άμεσα και η αδικία σε πληγέντες αμπελουργούς

Την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που ορίζει ως άμεση ζημιά τις υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου, ζητεί ο Γιώργος Καρασμάνης από τον Υπουργό Γεωργίας, ώστε οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ και όχι παράτυπα από τα ¨ψίχουλα¨ των de minimis.
 
Ακολουθεί η επιστολή

Αγαπητέ Υπουργέ
Εύλογες ανησυχίες έχουν ¨καταλάβει¨ τους ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα ακούνε ¨από δω και από κει¨ ότι οι ζημιές τους από τις υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου θα αποζημιωθούν μέσω του Προγράμματος de minimis.
Για το ενδεχόμενο αυτές οι ¨πληροφορίες¨ να έχουν κάποια βάση αλήθειας, έκρινα σκόπιμο να σε ενημερώσω εγκαίρως, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο και παράτυπο, διότι, η τετραήμερη θεομηνία (από 5/8 μέχρι και 8/8), με ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση και καταρρακτώδεις –άκαιρες- βροχές, προκάλεσε μεγάλες άμεσες ζημιές σε ποικιλίες επιτραπέζιου και συμπύρηνου ροδάκινου και μάλιστα στο στάδιο της συγκομιδής. Με εκτεταμένη καρπόπτωση, μεγάλο μέρος της σοδειάς στο έδαφος και, όση απέμεινε στα δέντρα παρουσίασε σχισμές στο φλοιό, αλλοίωση της σάρκας, δηλαδή μεγάλη ποιοτική υποβάθμιση σε σημείο που να μην είναι εμπορεύσιμη.
Το προφανές και αυταπόδεικτο αίτιο της καταστροφής ήταν οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις. Ήταν δηλαδή μια άμεση ζημιά επί της ηρτημένης παραγωγής από αίτιο που καλύπτεται ρητά από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ Β1668/27-7-2011, άρθρο 3 παρ. ΣΤ΄ και άρθρο 5 παρ.  4) και ορίζει ότι οι άμεσες ζημιές από βροχοπτώσεις στο διάστημα από Μάϊο μέχρι και Νοέμβριο είναι καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ.
Να επισημάνω ακόμη ότι την Τετάρτη 5/8 οπότε και εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα – συνέπεια της κλιματικής αλλαγής – η θεομηνία ξεκίνησε με ανεμοθύελλα, χαλάζι και βροχή με άμεση συνέπεια να σπάσουν κλαδιά και να υποστούν ζημιές ακόμη και αγροτικές εγκαταστάσεις. Συνεχίστηκε και κορυφώθηκε το Σάββατο 8/8 αποτελειώνοντας ό,τι είχε απομείνει από την παραγωγή.
Θεωρώ συνεπώς ως απολύτως αναγκαίο, οι ζημιές αυτές να καλυφθούν πλήρως από τον ΕΛΓΑ, με δεδομένο ότι, και τα μετεωρολογικά στοιχεία για το ύψος των βροχοπτώσεων του τετραημέρου, καθώς και η ακαριαία υποβάθμιση ποιότητας της ηρτημένης παραγωγής, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το αποκλειστικό αίτιο της ζημιάς. Όπως επίσης, η γνωμάτευση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων της Νάουσας, ότι ¨η υπερβολική βροχόπτωση στο ροδάκινο αποτελεί άμεση ζημιά και, ακόμη, το πόρισμα της επιτροπής επιστημόνων το 2017 ομοίως έχει αποφανθεί!
Συνεπώς, αβίαστα προκύπτει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση, δεν εντάσσεται στο Πρόγραμμα de minimis, απλώς διότι αυτό το Πρόγραμμα ενισχύει απώλεια εισοδήματος από εξωγενή αίτια – όπως το εμπάργκο. Και ακόμη, σε μια τέτοια περίπτωση, οι πληγέντες ροδακινοπαραγωγοί θα αποζημιώνονταν με χρήματα τρεις και τέσσερις φορές λιγότερα από τις αποζημιώσεις που πρέπει να λάβουν από τον ΕΛΓΑ.
Ένα τέτοιο ¨θέατρο του παράλογου¨ το είδαμε σε πολλές ¨πράξεις¨ και το 2017 και 2018, με τα τότε κομματικά στελέχη των κυβερνώντων που επιδόθηκαν στην ¨τέχνη¨ της κοπτοραπτικής, αφαιρώντας και προσθέτοντας ποικιλίες αυθαίρετα, κατά το δοκούν και, πρωτίστως με μικροκομματικούς υπολογισμούς. Και, προς Θεού, επ’ ουδενί θα θέλαμε να επαναληφθούν τέτοια μασκαριλίκια! Διότι, σήμερα πρόκειται για παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές και από τους ανοιξιάτικους παγετούς, οι οποίες δυστυχώς ακόμη δεν έχουν αναγνωριστεί από τον ΕΛΓΑ! Αλλά επ΄ αυτού, θα επανέλθω.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν αγαπητέ Υπουργέ και οι σταφυλοπαραγωγοί που, από τις υπερβολικές βροχοπτώσεις υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Αλλά, ενώ για ίδιες ζημιές και από το ίδιο αίτιο αποζημιώθηκαν – και πολύ σωστά – αμπέλια σε άλλες περιοχές όπου ο ΕΛΓΑ χαρακτήρισε τις ζημιές ως άμεσες, τις ίδιες ζημιές στην Πέλλα δεν τις αναγνωρίζει και, ευλόγως οι πληγέντες αμπελουργοί του Νομού μας είναι σε αναβρασμό.
Αγαπητέ Υπουργέ               
Επειδή στη συζήτηση που είχαμε στη Βουλή στις 28/7, μίλησες για την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας του ΕΛΓΑ προς τους ασφαλισμένους του, θεωρώ επιβεβλημένο να πράξεις τα δέοντα, ώστε ο αγρότης να μην αιφνιδιάζεται, να απορεί και να αγανακτεί με τον παραλογισμό και να αναρωτιέται: «πως είναι δυνατόν πριν από την βροχή (4/8) να μαζεύει ροδάκινα άριστης ποιότητας και αμέσως μετά την βροχή (9/8) να μαζεύει καρπό κατεστραμμένο» Και «πώς είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζονται ως άμεση ζημιά οι υπερβολικές και άκαιρες βροχοπτώσεις» που, όπως σου προανέφερα, ορίζεται σαφέστατα από τον Κανονισμό του Οργανισμού. Ενός Κανονισμού που για την περίπτωση που περιγράφω δεν χρειάζεται καμιά αλλαγή και του οποίου η εφαρμογή είναι θέμα πολιτικής βούλησης, την οποία είμαι βέβαιος ότι έχεις και θα το πράξεις.

Με εκτίμηση
ΓΙΏΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
Βουλευτής ΠέλλαςShare on Google Plus

  Blogger Comment
  Facebook Comment

8 comments:

 1. Κύριε Καρασμανη καμία επιστολή για τους βοοτροφους θα στείλετε υπάρχουν και αυτοί ξέρετε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εσεις τ περνετε χοντρα ολοι κ το ξερουμε γλιφτρες ολοι ειστε !

   Διαγραφή
 2. Για ακόμα μία φορά φορά έκανες την διαφορά και έδειξες πόσο άριστος γνώστης των θεμάτων είσαι. Ουδείς αναντικατάστατος,αλλά και αυτό το κατέρριψες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. να δοθει οπως τα προηγουμενα ετη deminimis σε ολες τις ποικιλιες νεκταρινια ροδοκινα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά που υπάρχεις κ εσυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. καλά αν περιμένετε από το το καρασμαν θα περιμένετε πολύ μα πάρα πολύ μόνο αυτοί του συστήματος και μη πει κάνεις ότι δεν υπάρχουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 6. Αυτή την ανακοίνωση θα πρέπει οι συνάδελφοι σου να την διαβάσουν πολλές φορές,ειδικά ο Σταμενιτης που δεν ξέρει τί λέει και έβγαλε ανακοίνωση χθές και μιλάει για ντεμινιμις και ότι έγινε δεκτή δήθεν η πρόταση να συμπεριληφθεί στο νέο αγροτικό ΕΣΠΑ 2021 -2027 επιδότηση του ασφαλίστρου για ζημιές που δεν καλύπτει ο Ελγα, δηλαδή σαν το δικό σου με τα 200 εκατομμύρια.Ομως το ψέμα έχει κοντά ποδάρια γιατί τον άκουσα τον Βορίδη πριν δύο μήνες να το αναφέρει απο την βουλή αυτό που ο Σταμένητης ανακοίνωσε χθές.Μιλαμε για τόσο μεγάλο ψέμα ,λές και εμείς είμαστε χάφτες και αυτός ο έξυπνος ποντάροντας στην κινέζικη παροιμία " ενας λέει το ψέμα,δέκα το δέχονται αληθινό"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ7 Οκτωβρίου 2020 στις 7:57 μ.μ.

  ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ 3,32 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΏΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΔΕΝ ΞΈΡΕΙ ΤΙ ΛΕΕΙ. ΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΔΕΛΤΊΟ ΤΟΥ ΑΠΟ ΑΣΧΕΤΟΣΎΝΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2021 -2027 ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΎΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ Η ΟΠΟΊΑ ΚΑΛΎΠΤΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 25ΧΡΟΝΙΑ.ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΛΈΕΙ ΨΕΜΑΤΑ ΜΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΕΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΓΕΝΈΘΛΙΑ ΤΗΔ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΛΤΊΑ ΤΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΟ ΨΕΜΑ ΠΑΩ ΣΤΑ ΤΩΡΙΝΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΊΣΤΡΟΥ ΨΕΜΑ!! ΜΕ ΤΟΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗ ΨΕΜΑ!! ΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΨΈΜΑ!! ΜΕ ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΊΟ ΠΡΟΜΑΧΏΝ ΨΕΜΑ!! ΜΕ ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΤΗΣ ΈΔΕΣΣΑΣ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ Η ΕΠΙΤΟΜΗ ΤΟΥ ΨΕΜΑΤΟΣ!! ΩΝ ΟΥΚ ΕΣΤΙΝ ΑΡΙΘΜΟΣ .ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΎΠΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΑΝΑΡΤΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΗΝ ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ ΥΠΆΡΧΕΙ ΒΗΜΑ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑΣ ΟΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΉΜΑΤΑ ΚΟΣΜΙΑ .ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΈΝΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΛΕΕΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΨΈΜΑΤΑ ΑΚΟΥΕΙ ΤΟΝ ΕΞΑΨΑΛΜΟ.ΑΣ ΑΠΑΝΤΉΣΕΙ ΟΠΟΊΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΔΙΆΛΟΓΟ .ΠΕΡΙΜΈΝΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΟΥΝ ΑΝ ΕΓΩ ΛΕΩ ΨΕΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΉΜΑΤΑ.ΠΙΣΤΕΎΩ ΟΤΙ Η ΚΑΡΑΤΖΟΒΑ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΔΏΣΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.