728x90

Καραντίνα και... click away: Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποτυχίας με την άνιση αγορά δύο ταχυτήτων


Μπήκε τις ημέρες της καραντίνας στη ζωή μας (και) ο όρος click away.
Μετά από εισήγηση των λοιμωξιολόγων η κυβέρνηση "ανοίγει" την αγορά, αλλά... με μέτρο. Στόχος; Να αποφύγει τον συνωστισμό με τη μέθοδο του click away. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι: Είναι ικανή αυτή η απόφαση, αυτός ο τρόπος ελέγχου της αγοράς να εφαρμοστεί με επιτυχία στην πράξη; Μήπως έτσι θα οδηγηθούμε σε νέο συνωστισμό και συνεπώς και σε νέα αύξηση κρουσμάτων, χωρίς οι καταστηματάρχες και γενικώς η αγορά να κερδίσουν ουσιαστικά από αυτή την πρωτοβουλία;
Είναι γεγονός ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας εδώ και εβδομάδες, ήταν αρνητικοί σε κάθε άνοιγμα καταστημάτων στην αγορά. Οι περισσότεροι τουλάχιστον έλεγαν «όχι» σε οποιαδήποτε λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς λόγω της πολύμηνης πίεσης των πολιτών, αλλά και της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. 
Οι επιστήμονες λοιπόν από την αρχή ήταν αρνητικοί, καθώς φοβούνται έναν νέο πιο αυξημένο κύμα μετά τις γιορτές, γεγονός που θα επιφέρει εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ, ενώ θα αυξήσει το νούμερο των κρουσμάτων με συμπολίτες μας που πιθανώς να προσβληθούν από τον κορονοϊό. Χαρακτηριστική ήταν χθες η (απόλυτη) τοποθέτηση της Καθηγήτριας Παθολογίας του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Ελένης Γιαμαρέλλου στο mega: "Τον Ιανουάριο θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων, λόγω της κινητικότητας που θα σημειωθεί τις ημέρες των εορτων".
Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα εξάλλου, εδώ και βδομάδες δείχνουν κακή εικόνα για τη χώρα, παρά τις περίπου 5 εβδομάδες (έξι για Θεσσαλονίκη) του lockdown.
Ωστόσο, οι ειδικοί πήραν την απόφαση να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το άνοιγμα των καταστημάτων, αλλά με μέτρο, για να μην αυξηθεί η κινητικότητα». Η μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας να βγει εκτός σπιτιού, όσο και η ανησυχία να μην καταστραφεί πλήρως η αγορά, οδήγησε την κυβέρνηση να αποφασίσει την άρση των μέτρων με ουσιαστικά ελάχιστο άνοιγμα της αγοράς. Δηλαδή μόνο κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, εποχιακά καταστήματα κ.λ.π. και ό,τι άλλο μπορεί να αγορασθεί μέσω διαδικτύου ώστε να παραλαμβάνεται από το κατάστημα.
Μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος αυτή, όταν μόνο κάποια -κατά το πλείστον μεγάλα- καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν από το ίντερνετ και όχι τα λεγόμενα "μικρά" μαγαζιά, τα συνοικιακά της αγοράς; 
Μήπως έτσι καλλιεργείται και δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στο λιανεμπόριο με τους μικρούς επαγγελματίες να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης;

Γ. Καρανίκας: Άνιση αγορά δύο ταχυτήτων
Να λοιπόν τι υποστηρίζει ο συντοπίτης μας πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας:
"Για την συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων –ιδιαίτερα στους μεγάλους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης– οι οποίες δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα, ο εορταστικός τζίρος χάνεται οριστικά και αμετάκλητα. Καμία αναπλήρωση των απωλειών δεν θα επέλθει με τηλεφωνικές παραγγελίες, καθώς κανείς πελάτης δεν πληρώνει αν δεν βλέπει τι αγοράζει. Δημιουργείται έτσι μία άνιση αγορά δύο ταχυτήτων, η λειτουργία της οποίας είναι πασιφανές ότι δεν πληροί τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού: Από τη μία πλευρά είναι τα χιλιάδες κλειστά, επί δύο συνεχείς μήνες, κυρίως συνοικιακά μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των οποίων αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και οι θέσεις εργασίας τους βρίσκονται «στον αέρα». Στον αντίποδα βρίσκονται οι λίγοι ισχυροί του εμπορίου, που διευκολύνονται με το clickaway να εξυπηρετούν τους πελάτες στους οποίους δεν μπορούν να φθάσουν έγκαιρα οι εταιρίες κούριερ, καθώς ακόμη και τα υπερσύγχρονα e-shop που διαθέτουν «έπεσαν», ακριβώς λόγω του αυξημένου όγκου παραγγελιών που δέχονται. Πέρα από κάθε αμφιβολία, η προστασία της δημόσιας υγείας είναι το αγαθό στην υπηρεσία του οποίου όλοι ανεξαιρέτως οι έμποροι συντασσόμαστε. Ωστόσο, η ισονομία και η ίση μεταχείριση είναι το «οξυγόνο» που θα μας επιτρέψει να αναπνέουμε στο καθεστώς της ασφυκτικής έλλειψης ρευστότητας που έχει επιβάλλει η πανδημία."
Ο Πελλαίος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code