Σε άλλες εποχές, όταν ανάμεσα μας δεν κυκλοφορούσε ο κορωνοϊός και ο πλανήτης δεν ζούσε το πανδημικό σοκ του covid-19, οι πρώτες ημέρες του χρόνου ήταν κρίσιμες για τον ελληνικό τουρισμό και ειδικότερα για τα ξενοδοχεία. Αυτή την περίοδο είχαν ήδη ξεκινήσει οι προκρατήσεις και οι κρατήσεις για το καλοκαίρι, ενώ οι προετοιμασίες των ξενοδοχείων βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη.
Φυσικά το 2021 τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι ξενοδόχοι γνωρίζουν καλά ότι τη φετινή χρονιά πολλά θα κριθούν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς ακόμη και οι πιο… προγραμματισμένοι από τους Ευρωπαίους εξ’ αντικειμένου φέτος δεν μπορούν να κάνουν ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα πλάνα. Αυτή τη στιγμή -και μέχρι τέλος Ιανουαρίου, πιθανόν και το Φεβρουάριο- πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε καθεστώς σκληρού lockdown, οπότε οι καλοκαιρινές διακοπές δεν αποτελούν προτεραιότητα σχεδόν για κανέναν. Κάτι που αισθάνονται οι Έλληνες ξενοδόχοι, αφού ούτε καν τα τηλέφωνα κτυπάνε. Άλλωστε σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορούν καν να συζητηθούν και να συμφωνηθούν κοινά πρωτόκολλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό –όπως λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδίας ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος- τα πρώτα αξιόπιστα σημάδια για το πως θα πάει η χρονιά θα τα έχουμε στα τέλη Μαρτίου.
Με αυτά τα δεδομένα οι εμβολιασμοί αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ελληνικού τουρισμού το 2021. Αν και είναι σίγουρο ότι μέτρα για τη λειτουργία των ξενοδοχείων και τη διαβίωση μέσα σε αυτά –όσα καθιερώθηκαν το περσινό καλοκαίρι- θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού συνιστά αποφασιστικό βήμα, ικανό να κρίνει σε σημαντικό βαθμό την πορεία της σεζόν. Πολλά, λοιπόν, θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό προώθησης των εμβολιασμών. Τόσο στην Ελλάδα, όπου είναι σημαντικό να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων για να αισθάνονται υγειονομική σιγουριά και ταυτόχρονα να παρέχουν ασφάλεια στους φιλοξενούμενους, όσο και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πελάτες του ελληνικού τουρισμού. Πρωτίστως στην ανεπτυγμένη Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη – Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Γαλλία, Σκανδιναβικές χώρες και Μεγάλη Βρετανία. Αυτή τη στιγμή η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική, διότι πουθενά στην Ευρώπη οι εμβολιασμοί δεν προχωρούν δυναμικά, αφού ούτε ο απαιτούμενο αριθμός δόσεων είναι διαθέσιμος, ούτε η οργάνωση –αυτό που σε μια στρατιωτική επιχείρηση θα λέγαμε επιμελητεία- μοιάζει επαρκής.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρξουν συμφωνίες –αρχικά σε επίπεδο ΕΕ- ότι ο εμβολιασμός κάθε πολίτη θα λειτουργήσει ως υγειονομικό διαβατήριο. Σε αυτή την περίπτωση ενδιαφέρον έχουν οι περιπτώσεις της Ρωσίας και της Κίνας, καθώς οι πολίτες των δύο αυτών χωρών εμβολιάζονται με εμβόλια τα οποία δεν είναι αναγνωρισμένα στην ΕΕ.
Τεστ παντού
Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα εξακολουθήσουν, ασφαλώς, να διαδραματίζουν τα τεστ –είτε rapid, είτε μοριακά- που θα υποβάλλονται σε διάφορα στάδια των μετακινήσεων τους όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν. Πριν καν ξεκινήσουν από το σπίτι τους μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους, είτε λόγω της απαίτησης των αεροπορικών εταιρειών, είτε στα χερσαία σύνορα, οι ταξιδιώτες θα κάνουν τεστ και η διαδρομή τους θα συνεχίζεται μόνο εάν αυτά τα τεστ βγαίνουν αρνητικά.
Για την αγορά της Βορείου Ελλάδος το κομμάτι του οδικού τουρισμού είναι κομβικό, καθώς η βασική πηγή πελατών είναι τα Βαλκάνια. Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία και Ρουμανία. Τέσσερις χώρες με πολύ μεγάλο πρόβλημα κορωνοϊού και σχετικώς περιορισμένες δυνατότητες προμήθειας εμβολίων, καθώς μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κι αυτή στην παρούσα φάση βαίνει… ασθμαίνουσα. Το περσινό καλοκαίρι η παρουσία βαλκάνιων τουριστών στα παράλια της Πιερίας, της Χαλκιδικής, της Καβάλας και της Θάσου υπήρξε μάλλον προβληματική για όλες τις πλευρές. Οι ίδιοι ταλαιπωρήθηκαν στα σύνορα –ορισμένοι δεν κατάφεραν καν να μπουν στην Ελλάδα-, ενώ η παρουσία τους μάλλον επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας. Πάντως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής χρηματοδότησαν με 100 ευρώ τα μοριακά τεστ πελατών τους από την ευρύτερη περιοχή –κυρίως από Σερβία και Β. Μακεδονία-, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Κάτι αντίστοιχο καθόλου δεν αποκλείεται –εάν παραστεί ανάγκη- να γίνει και φέτος.
Καθυστερημένα η σεζόν
Όλα αυτά λειτουργούν ανασταλτικά για την έναρξη της θερινής σεζόν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη τη Μεσόγειο, δηλαδή και στις ανταγωνιστικές χώρες. Στη Χαλκιδική τα περισσότερα ξενοδοχεία προγραμματίζουν να ανοίξουν στα τέλη Απριλίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, που φέτος πέφτει την Κυριακή 2 Μαϊου, όπως συμβαίνει συνήθως μιας και ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα δεν επιτρέπει να γίνουν πολλά νωρίτερα. Υπάρχουν βέβαια και μία δυο περιπτώσεις που πουλάνε για φέτος διανυκτερεύσεις από τα τέλη Μαρτίου, αλλά το πιθανότερο είναι η συγκεκριμένη επιλογή να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξη. Πρόσθετο στοιχείο του φετινού σκηνικού είναι η εκτίμηση που υπάρχει ότι για το καλοκαίρι του 2021 θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία που διαθέτει η χώρα και όχι τα περίπου μισά, όπως πέρσι. Παράγοντες της αγοράς υπολογίζουν ως σχεδόν αδύνατο να παραμείνει κάποια ξενοδοχειακή μονάδα κλειστή για δεύτερη συνεχή χρονιά. Έτσι η πίτα –όσο μεγαλύτερη από πέρσι κι αν είναι- θα μοιραστεί σε περισσότερους, κάτι που σημαίνει ότι τα κομμάτια θα είναι μικρότερα.
Πηγή:voria.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου
Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.
Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.