Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τον Διοικητή της 3ης Υ.ΠΕ. Παν. Μπογιατζίδη: "Πάνω από 9.500 οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα στην Π.Ε. Πέλλας"



«Ο εμβολιασμός αποτελεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ» 

Συνέντευξη στον Δημήτρη Μπουλουσάκη
«Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 9.500 εμβολιασμοί στο σύνολο των Εμβολιαστικών Κέντρων της Π.Ε. Πέλλας, με στόχο την συνεχή σύντμηση του χρονοδιαγράμματος, ώστε να επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας».
Αυτό επισημαίνει στην αποκλειστική συνέντευξή του στην Η.Ε. karatzova.com o Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Δρ. Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο οποίος, παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «η Π.Ε Πέλλας έχει πληγεί από τον κορωνοϊό και ο επιτυχής εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού αποτελεί στοίχημα για εμάς». 
Ο Διοικητής της 3ης ΥΠ.Ε. χαρακτηρίζει γενικότερα τον μαζικό εμβολιασμό ως «ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ».
Ολόκληρη η -ενδιαφέρουσα και με  σημαντικά στοιχεία για την πορεία του μαζικού εμβολιασμού στην Π.Ε. Πέλλας- συνέντευξη του κ. Μπογιατζίδη στην εφημερίδα μας έχει ως εξής: 
Ερώτηση: Κύριε Μπογιατζίδη, πολύ συχνά επισκέπτεστε εμβολιαστικά κέντρα στην περιοχή ευθύνης σας.  Ποια η εικόνα που αποκομίζετε; Πως εξελίσσεται ο μαζικός εμβολιασμός σε επίπεδο της 3ης ΥΠΕ; Είστε ικανοποιημένος ή χρειάζεται κάποια επιτάχυνση;
Απ.: Κατά τις τελευταίες εβδομάδες κύριε Μπουλουσάκη, γίνεται από το Υπουργείο Υγείας μια τιτάνια προσπάθεια για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Πρόκειται για δική μας ευθύνη να μεταβαίνουμε στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να διαπιστώνουμε άμεσα και σε πρώτο χρόνο εάν όλα κυλούν ομαλά. Όσον αφορά στην 3η ΥΠΕ, είμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο, οπότε και κάθε μέρα αυξάνεται ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων. Η επιτάχυνση θα έρθει αναπόφευκτα από τη στιγμή που θα αποκτηθούν οι απαραίτητες δόσεις εμβολίων και πιστεύω πως τότε θα είμαστε σε θέση να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το τέλος αυτής της υγειονομικής περιπέτειας. Θέλω να προσθέσω όμως και το εξής: οι επισκέψεις μας σε καθημερινή βάση στα εμβολιαστικά κέντρα εποπτείας της 3ης ΥΠΕ είναι και ένας τρόπος να αφουγκραστούμε τους πολίτες. Η στιγμή του εμβολιασμού είναι για τους περισσότερους μια στιγμή ελπίδας και αισιοδοξίας, κάτι που πραγματικά χαίρομαι να μοιράζομαι μαζί τους.  
Ερ.: Έχετε εντοπίσει κάποια προβλήματα στα εμβολιαστικά κέντρα; Ποια είναι αυτά;
Απ.: Ουσιώδη προβλήματα στη διαχείριση και εξέλιξη του εμβολιασμού δεν έχουν παρατηρηθεί, γι’ αυτό άλλωστε και πανελλήνια, η επιχείρηση «Ελευθερία» στέφεται με επιτυχία. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο οργανωτικά εγχείρημα που απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά. Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και επικοινωνία με όλα τα εμβολιαστικά κέντρα. 
Ερ: Ερχόμαστε στην Π.Ε. Πέλλας. Πόσα εμβολιαστικά κέντρα έχουν οριστεί, πόσα λειτουργούν και ποια; 
Απ.: Έχουν οριστεί για να λειτουργήσουν 17 Εμβολιαστικά Κέντρα (Ε.Κ.) εκ των οποίων 4 στα Νοσοκομεία και 13 στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.). Από αυτά λειτουργούν ήδη τα Ε.Κ. των Νοσοκομείων και 6 από τα Ε.Κ. της Π.Φ.Υ., ενώ αναμένεται η έναρξη λειτουργίας και των υπολοίπων 7 Ε.Κ.. Πρόκειται για ένα αριθμό που δύναται να ικανοποιήσει τις ανάγκες του νομού και να προσφέρει την επιθυμητή ανοσία το ταχύτερο δυνατό. Η Π.Ε Πέλλας έχει πληγεί από τον κορωνοϊό και ο επιτυχής εμβολιασμός όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού αποτελεί στοίχημα για εμάς. 
Ερ.: Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο νομό μας; Ποιο είναι το  χρονοδιάγραμμα για την πλειοψηφία των κατοίκων της ΠΕ Πέλλας;
Απ.: Έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 9.500 εμβολιασμοί στο σύνολο των Ε.Κ. της Π.Ε. Πέλλας. Στόχος μας ήταν και παραμένει η συνεχής σύντμηση του χρονοδιαγράμματος, ώστε να επανέλθουν οι ρυθμοί της καθημερινότητας. 
Ερ.: Έχουν παρατηρηθεί εμπόδια στον εμβολιασμό πολιτών που έχουν προβλήματα μετακίνησης (π.χ. από Γιαννιτσά στα Κουφάλια). Τι λέτε για αυτό;
Απ.: Υπάρχουν όντως περιπτώσεις κατακεκλιμένων ασθενών που αδυνατούν να μετακινηθούν. Με την προσθήκη στο Υγειονομικό μας Σύστημα, στο επόμενο διάστημα, νέων εμβολίων που δύναται να αποθηκεύονται και να συντηρούνται πέραν των ειδικών συνθηκών ψύξης που απαιτούν τα υφιστάμενα εμβόλια θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση και αυτών των περιστατικών.
Ερ.: Έχει ειπωθεί ότι για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων έχει διατεθεί ιατρικό προσωπικό αποδυναμώνοντας έτσι άλλες λειτουργίες άλλων Δομών Υγείας όπως π.χ. τα περιφερειακά ιατρεία. Ισχύει; Μήπως παράλληλα πρέπει να ενισχυθούν τα διευρυμένα Κέντρα Υγείας με ιατρικό προσωπικό;
Απ.: Ο εμβολιασμός αποτελεί ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΥΨΙΣΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ. Κατανοείτε κε Μπουλουσάκη πως μετακινήσεις υφίστανται καθώς προτεραιοποιούμε τις ανάγκες του συστήματος και δεν έχουμε την παραμικρή δυνατότητα να επιβραδύνουμε τον εμβολιασμό του μαζικού πληθυσμού που είναι και βασικός παράγων ανάσχεσης της πανδημίας. Κατανοώ την ανάγκη για την πλήρη και διαρκή ενδυνάμωση των υγειονομικών δομών της χώρας, καθώς προέρχομαι από το χώρο των υπηρεσιών υγείας, όμως σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως τα νούμερα δεν αφήνουν περιθώρια λάθος εκτιμήσεων. Η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό, κατόπιν αποφάσεων του Υπουργείου μας, είναι πρωτοφανής στα χρονικά και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Ακόμη, γνωρίζουν όλοι πως είμαστε καθημερινά εκεί, προκειμένου να ακούσουμε κάθε αίτημα για αναγκαία ενίσχυση και συνδρομή και να επιλύσουμε οποιαδήποτε έλλειψη τυχόν προκύψει.  
Ερ.: Γενικότερα, είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των πολιτών στον μαζικό εμβολιασμό; 
Απ.: Μέχρι σήμερα και στις ηλικιακές ομάδες που απευθύνεται, η ανταπόκριση των πολιτών είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Φρονώ πως σταδιακά κερδίζεται το στοίχημα του εμβολιασμού, καθώς οι πολίτες βλέπουν πόσο ευεργετικά λειτουργεί το εμβόλιο, δεν υπάρχει πλέον φόβος παρενεργειών ή άλλων προβλημάτων. Αντίθετα, είναι ένας τρόπος να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Ευελπιστώ πως και στις επόμενες ομάδες που θα εμβολιασθούν η ανταπόκριση θα είναι μεγάλη. 
Ερ.: Ωστόσο, παρατηρείται άρνηση από κάποιους (μεταξύ των οποίων και υγειονομικών) να αποδεχθούν το εμβόλιο; Σας ανησυχεί αυτό;
Απ.: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, θα ήθελα να αναφέρω πως η επιστημονική κοινότητα έχει εξηγήσει με αναλυτικό τρόπο, το πόσο βοηθά η εμβολιαστική κάλυψη στην ανάσχεση της πανδημίας. Δεν ανησυχούμε, αλλά και δεν εφησυχάζουμε. Κάθε εμβόλιο που γίνεται είναι κέρδος για την κοινωνία. 
Ερ.: Είστε αισιόδοξος για την τελική αντιμετώπιση της πανδημίας; Με τον εμβολιασμό έρχεται το τέλος της;
Απ.: Ιδιαίτερα αισιόδοξος. Πρέπει όμως να τονίσω πως η αισιοδοξία μου δε συνεπάγεται και τυχόν χαλάρωση στην τήρηση μέτρων. Οφείλουμε να δράσουμε όλοι συντονισμένα για τη λήξη της πανδημίας. Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων είναι επιβεβλημένα ακόμα και σήμερα που προχωρά ο εμβολιασμός. Οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για το καλό όλων μας, και κυρίως ώστε να χτίσουμε μακροπρόθεσμα τείχη ανοσίας στον κορωνοϊό. Πιστεύω όμως ειλικρινά πως η φετινή χρονιά θα είναι κατά πολύ καλύτερη υγειονομικά από την προηγούμενη. 
- Σας ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνέντευξης...
- Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να επικοινωνήσω με τους αγαπημένους μου συμπολίτες στην Π.Ε. Πέλλας.

Ο Παναγιώτης Μπογιατζίδης MSc, PhD, είναι καθηγητής-ΣΕΠ ΜΠΣ Διοίκησης Μονάδων Υγείας  Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου,
Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Master Διοίκησης Μονάδων Υγείας ΕΑΠ,
Κάτοχος Πτυχίου Μαθηματικών ΑΠΘ.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment