20.2.21

Νότες χαράς και δημιουργίας σε συνθήκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης από τα Νηπιαγωγεία Πιπεριάς Πέλλας και Παστίδας Ρόδου


Η σχολική χρονιά 2020-2021 εξελίσσεται σε συνθήκες πανδημίας. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καλούνται κατά διαστήματα να συμπράξουν προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της Εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Η ψηφιακή τάξη αντικαθιστά την σχολική τάξη και το ημερήσιο πρόγραμμα πρέπει πλέον να διαμορφωθεί σε αυτό το πλαίσιο.
Η πρόκληση είναι μεγάλη. Η συνθήκη πρωτόγνωρη! Ωστόσο και στην καινούργια κατάσταση οι εκπαιδευτικοί με ευελιξία καταθέτουν ψυχή και καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία! 
Η ομαδοσυνεργατική διδασκαλία αποκτά άλλη διάσταση αφού σε επίπεδο Νηπιαγωγείου τουλάχιστον συμπεριλαμβάνει πλέον και την ομάδα των γονέων.
Αυτή η χρονιά δίνει το ερέθισμα σε μια ομάδα νηπιαγωγών να συμπράξουν σε ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα E-twinning με αφορμή, τι άλλο, τη χρήση της μάσκας και συγκεκριμένα την εκπαίδευση των μικρών παιδιών, προκειμένου να μάθουν να προστατεύονται με τη χρήση μάσκας στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στα σχολεία. Ο τίτλος του έργου είναι “Wearing my mask I can…”. Το έργο περιλαμβάνει μηνιαίες δράσεις μέσα από τις οποίες επεκτεινόμαστε επιπρόσθετα, στη χρήση και το ρόλο της μάσκας σε όλες τις χρονικές περιόδους με διαφοροποίηση σε εμφάνιση, χρήση και συμβολισμό. Η μάσκα γίνεται εργαλείο προκειμένου να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά σε διάφορες θεματικές.
Ο Δεκέμβρης του 2020 είναι ο μήνας κατά τον οποίο όλες οι δράσεις των ομάδων υλοποιούνται αποκλειστικά εξ αποστάσεως λόγω της αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων για την πρόληψη τη διασποράς του COVID19. Η δράση του Δεκεμβρίου φέρει τίτλο: “Με τη μάσκα μου μπορώ… τα δικαιώματά μου να διεκδικώ!”. Θέμα της δράσης είναι τα δικαιώματα των παιδιών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδιού στις 11 Δεκεμβρίου, τα οποία στη χώρα μας προστατεύονται με την Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα τον παιδιού (Νόμος υπ αριθμ 2101, 1992).
Στόχοι της δράσης είναι: 
οι μαθητές να ενθαρρυνθούν να στοχαστούν σχετικά μα τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών
να προσπαθήσουν να μάθουν τα Δικαιώματα των παιδιών
να οραματιστούν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, να εκτιμήσουν τις καθολικές ανάγκες των παιδιών και να αντιληφθούν τις διαφορές στις συνθήκες ζωής που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου
Τα Νηπιαγωγεία Πιπεριάς Πέλλας και το ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου Παστίδας Ρόδου συνεργάζονται και αναλαμβάνουν τη δημιουργία του συνεργατικού τραγουδιού στα πλαίσια της δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού.
Επιμέρους στόχοι της δράσης ήταν η αισθητική απόλαυση και η επαφή των παιδιών με το κειμενικό είδος του τραγουδιού.
Οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσιάσεις και βίντεο σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Αξιοποιήσαν τις πρότερες γνώσεις τους και απάντησαν σε κουίζ  σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, συζήτησαν, αναστοχάστηκαν.¨συνέδεσαν¨ εικόνες, αφού τις περιέγραψαν λεκτικά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ρίμες με την απαραίτητη ομοιοκαταληξία, για να προκύψουν στίχοι εύηχοι και ελκυστικοί. Για την εκμάθηση μάλιστα του τραγουδιού δημιουργήθηκε ένα εικονοτράγουδο, το οποίο συνέβαλε στο να οπτικοποιήσουν και έτσι να μάθουν ευκολότερα το περιεχόμενο των στίχων.
Το τραγούδι , με τίτλο: “Τα παιδιά για τα δικαιώματά τους”, ενορχηστρώθηκε από τον δάσκαλο μουσικής Λιπαρίνη Γιάννη, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά ακόμη μια φορά και δημοσίως, ερμηνεύτηκε από την μαθήτρια Σαμαρά Ιωάννα, καθώς ήταν τεχνικά αδύνατη η παράλληλη ηχογράφηση όλων των παιδιών και με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, έλαβε συμμετοχή στο διαγωνισμό στιχουργικής του “Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού”

Οι Υπεύθυνοι Νηπιαγωγοί
Μπεγλοπούλου Μαρία & Λουτσοπούλου Σοφία

6 σχόλια:

  1. Μια πολύ όμορφη συνεργασία με ένα υπέροχο αποτέλεσμα σε συνθήκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καταπληκτική δουλειά! Συγχαρητήρια στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική δουλειά, πολύ ωραίο το τραγούδι σας. Συγχαρητήρια σε όλους/ες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια σε όλους!! Το τραγούδι σας εξαιρετικό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συγχαρητήρια!!!!! Εξαιρετική δουλειά!! Μπράβο στις εκπαιδευτικούς και στα παιδάκια !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.