Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ομόφωνο ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας για τη στήριξη των επαγγελματιών-επιχειρήσεων Π. Αγίου Αθανασίου


Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στις 12 Φεβρουαρίου εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα για τη στήριξη των επαγγελματιών-επιχειρήσεων Π. Αγίου Αθανασίου που πλήττονται από την πανδημία. Το ψήφισμα έχει ως εξής:
 ΠΡΟΣ: - Πρωθυπουργό της Ελλάδας
-  Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
- Υπουργό Τουρισμού
- Υπουργό Οικονομικών 
- Βουλευτές Νομού Πέλλας
-  Μ.Μ.Ε.
Από το σύνολο των 120 επιχειρήσεων που λειτουργούν στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο, δεχτήκαμε πολλές αναφορές και παράπονα από επαγγελματίες, που ασχολούνται με τον τουρισμό (ξενοδοχεία-τουριστικά καταλύματα). Λαμβάνουμε την πρωτοβουλία να σας ενημερώσουμε, σε ότι αφορά την δυσμενή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. 
Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι το μοναδικό χειμερινό, Τουριστικό Θέρετρο της Μακεδονίας, το οποίο στηρίζεται κατ΄εξοχήν στην λειτουργία του Χιονοδρομικού κέντρου Καϊμακτσαλάν και στον χειμερινό  τουρισμό. Το 99% των τουριστικών επιχειρήσεων είναι οικογενειακές και βιοπορίζονται από τον τουρισμό. 
Φέτος, λόγω της δύσκολης υγειονομικής κατάστασης λόγω covid-19, οι μικρές αυτές οικογενειακές επιχειρήσεις, εμμένουν στην ανεργία από τις 16/03/20 μέχρι τώρα. 
Πρόκειται για έναν ολόκληρο χρόνο ανεργίας! Λαμβάνοντας υπ΄όψιν τα πάγια έξοδα μιας τέτοιας επιχείρησης, που είναι περίπου 2.000,00 €  τον μήνα (φως - νερό – τηλέφωνο - θέρμανση) αντιλαμβάνεστε ότι, κατά την περίοδο Μαρτίου 2020 -  Φεβρουαρίου 2021 το σύνολο των εξόδων είναι περίπου 24.000,00 €. Αν συνυπολογίσουμε τις υποχρεώσεις τους, απέναντι σε τράπεζες και δημόσια ταμεία (ΕΝΦΙΑ - ΕΦΟΡΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ), τα έξοδά τους είναι πολλαπλάσια!
Εφόσον όλοι γνωρίζουμε οτι οι επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές στα lockdowns, είναι επιχειρήσεις πρώτης γραμμής, όπως π.χ super market - φούρνοι , που αποκλειστικά εξυπηρετούν τις βασικές ανάγκες των πολιτών, οι επαγγελματίες του κλάδου διερωτώνται, με ποια κριτήρια τα τουριστικά καταλύματα εξακολουθούν να παραμένουν κατ΄εντολήν ανοιχτά, ενώ οι μετακινήσεις από νομό σε νομό απαγορεύονται, το Χιονοδρομικό κέντρο είναι κλειστό και δεν υπάρχει καθόλου επισκεψιμότητα. 
Οι 30 αυτές επιχειρήσεις του Παλαιού Αγίου Αθανασίου, παραμένουν ανοιχτές και άδειες, σε μία περίοδο δυσμενών καιρικών συνθηκών, χάνοντας όλα τα ευεργετήματα των κλειστών επιχειρήσεων! Επίσης τα προγράμματα, τα οποία έτρεξαν και τρέχουν, για οικονομική ενίσχυση, δυστυχώς δεν εντάσσουν τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, διότι συμπεριλαμβάνεται στο συγκρινόμενο χρονικό περιθώριο (2019 - 2020) μήνας και εκτός lockdown! Αναφορικά στο πρόγραμμα ενίσχυσης πάγιων εξόδων, εκτός των μηνών Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου (καθολικό lockdown), συμπεριλαμβάνεται και ο Οκτώβριος, με αποτέλεσμα να μην ευεργετούνται οικονομικά, παρόλο που τα έξοδα της θέρμανσης είναι πολύ μεγάλα, λόγω του υψομέτρου (1200μ) και των χαμηλών θερμοκρασιών(-8 με -18 Κελσίου).
Επίσης θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε οτι, στο προηγούμενο πρόγραμμα  ¨Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία¨ δυστυχώς δεν εντάχθηκαν οι συγκεκριμένες οικογενειακές επιχειρήσεις, διότι δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα μόρια. Τα κριτήρια του προγράμματος, έδιναν προβάδισμα σε επιχειρήσεις με υψηλό αριθμό υπαλλήλων.
Γνωρίζοντας οτι το πρόγραμμα θα ξανανοίξει, θα σας παρακαλούσαμε,  προκειμένου να υπάρξει ένταξη των πολύ μικρών αυτών επιχειρήσεων, να παρέμβετε, ώστε να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια, και τα συγκρινόμενα χρονικά περιθώρια του 2019 με 2020, λαμβάνοντας υπ΄όψιν όλη την χρονική περίοδο από την 16η Μαρτίου 2020 έως και σήμερα. Αυτήν την στιγμή, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, όχι μόνο στις τραπεζικές, των δημοσίων ταμείων και στις πάγιες υποχρεώσεις τους, αλλά έχουν και πρόβλημα βιοπορισμού. 
Προτείνουμε για τις 30 επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα):
1)  Να συμπεριληφθούν στα ευεργετήματα των κλειστών επιχειρήσεων, απ΄αρχής του 2ου lockdown
2) Να αποζημιωθούν όλες, ανεξαρτήτων κριτηρίων, όσον αφορά τα πάγια έξοδα 
3) Να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια του προγράμματος ¨ Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον covid-19 στην Κεντρική Μακεδονία"
4) Αφού η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την "μέθοδο του ακορντεόν", μέχρι τον Απρίλιο του 2021, παρακαλούμε να ανοίξουν τα σύνορα των Νομών (εκτός των κόκκινων) προκειμένου να δουλέψουμε. Ο Υπουργός Τουρισμού κύριος Θεοχάρης,  στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε,   δήλωσε ότι κρατούνται τα ξενοδοχεία ανοιχτά,  λόγω του ότι είναι ασφαλείς επιχειρήσεις. Για ποιον λόγο δεν ανοίγουν τα σύνορα των κίτρινων νομών, αφού υπάρχει ασφάλεια?
Σας παρακαλούμε, να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος και να πράξετε τα ανάλογα. Ίσως είναι και η μοναδική περίπτωση σε όλη την Ελλάδα, γι αυτό ζητούμε ρύθμιση κατά παρέκκλιση για τις 30 αυτές επιχειρήσεις, διότι με μεγάλη μας λύπη, διακρίνουμε την ολική οικονομική κατάρρευση των οικογενειακών αυτών επιχειρήσεων και κατά συνέπεια του χειμερινού τουρισμού στον Δήμο μας.
      Το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε με την αριθμ. 24/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας στη 3η συνεδρίαση της 12ης Φεβρουαρίου 2021.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Φίλιππος Ν. Γκιούρος
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Α ρε ομόφωνες αποφάσεις που πέφτουν μοιράστηκε η τράπουλα καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν περιμέναμε από εσάς σώθηκαμε,δημοτικοί σύμβουλοι ένα μάτσο τίποτα θα μας σώσουν.καπιοι από αυτούς που νομίζουν ότι έχουν μέλλον στην πολιτική όταν με το καλό ανοίξουμε τα μαγαζιά μας θα έρχονται και θα παρουσιάζονται σαν σωτήρες μας.μεχρη χθες μεταξύ τους μαλοναν .όταν έρθει η ώρα για ψήφους θα ξεχυθούν χωρίς να ντρέπονται στα μαγαζιά μασ.αντε ρε από δω παραμυθαδεσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να αγιασει το στόμα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.