Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Oμιλία της Θ. Τζάκρη στην ολομέλεια επί Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών (βίντεο)


«Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και ανορθόδοξη αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών είναι τα τρία χαρακτηριστικά του νέου Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών». 

Ο κ.  Δένδιας ωσάν Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου μας παρουσίασε τις θέσεις του για το Υπουργείο Εξωτερικών και  την τουρκική προκλητικότητα

Η Βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη, στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εξωτερικών «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς Αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας», αναφέρθηκε αρχικά στα εθνικά μας θέματα και στην τουρκική προκλητικότητα. Ειδικότερα σημείωσε ότι «Μετά το «Ορούτς Ρέις» που μας απασχόλησε όλη την καλοκαιρινή περίοδο, το «Τσεσμέ», «κόβει βόλτες» στο Αιγαίο, μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου και εσείς απλά παρακολουθείτε «ανέμελοι». Η Τουρκία μάλιστα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την αεροναυτική, μεγάλης κλίμακας άσκηση, «Γαλάζια Πατρίδα» με πάνω από 80 τουρκικά πλοία στο Αιγαίο. Μάλιστα η παράνομη τουρκική navtex εκδόθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο υποτίθεται ότι οι δύο χώρες έχουν δεσμευθεί σε προσπάθειες για την μείωση των εντάσεων και την ενίσχυση των διπλωματικών επαφών. 
 Απευθυνόμενη μάλιστα στον Υπουργό Εξωτερικών είπε «Κύριε Δένδια τι συμβαίνει τελικά στο Αιγαίο; Ακούσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο να παραληρεί  μετά τη « Γαλάζια Πατρίδα» για τη  «Θάλασσα των Νησιών». Ακούσαμε για την πρόθεση της γείτονος να στήσει τεχνητά νησιά. 
Η ελληνική Κυβέρνηση, από την άλλη, δεν αντιτάχθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας όπως και όσο έπρεπε. Και μη μου πείτε ότι έκανε διάβημα το Υπουργείο Εξωτερικών. Πως δεν τους μαλώσαμε και μέσα από το  twiter; Αυτό το τελευταίο μάλιστα θα μπορούσε να εμφανιστεί και ως μεγάλη εθνική νίκη, αν ο κύριος Μητσοτάκης δώσει λίγα  λεφτά ακόμη στα κανάλια.
Η κ. Τζάκρη υπογράμμισε την  διπλωματική αποτυχία της χώρας μας για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν προβαίνει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, αλλά τουναντίον κυρώσεις αποφασίζονται εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας κα μάλιστα με την ελληνική στήριξη. 
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Τζάκρη επισήμανε τα αρνητικά του νομοσχεδίου όπως το ογκώδες μέγεθος του, την ανορθόδοξη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση. Επιπλέον, διαφώνησε με την επιχειρούμενη διοικητική διάρθρωση της νέας Γενικής Γραμματείας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας που θα αποτελέσει την Οικονομική Διπλωματία και την επιχειρούμενη αποδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου ελληνισμού δια της συγχώνευσης της με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας.
Για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, παρά το θετικό βήμα της επανεργοποίησης του, θεωρεί ότι απαιτείται περαιτέρω διαβούλευση για την επιτυχή λειτουργία του.  
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Βουλευτή:
«Κυρίες και Κύριε Βουλευτές
Σήμερα ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών που αφορά το νέο Οργανισμό του. Ο οποίος  υποτίθεται ότι επιχειρεί να διευκολύνει και να στηρίξει την αποτελεσματικότερη άσκηση των απαιτούμενων ενεργειών και δράσεων του Υπουργείου, που μοναδικό σκοπό έχουν την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων. 
Και μάλιστα, σε μια περίοδο που τα εθνικά μας θέματα πρέπει να  βρίσκονται  ψηλά στην ατζέντα μας
Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών
Μετά το «Ορούτς Ρέις» που μας απασχόλησε όλη την καλοκαιρινή περίοδο, το «Τσεσμέ», «κόβει βόλτες» στο Αιγαίο, μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου και εσείς απλά παρακολουθείτε «ανέμελοι». Η Τουρκία μάλιστα ετοιμάζεται να ξεκινήσει την αεροναυτική, μεγάλης κλίμακας άσκηση, «Γαλάζια Πατρίδα» με πάνω από 80 τουρκικά πλοία στο Αιγαίο. Μάλιστα η παράνομη τουρκική navtex εκδόθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο υποτίθεται ότι οι δύο χώρες έχουν δεσμευθεί σε προσπάθειες για την μείωση των εντάσεων και την ενίσχυση των διπλωματικών επαφών.
Η Τουρκία ξεκίνησε με το «Όρουτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα να έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο διεκδίκησης από την μεριά της και συνεχίζει με το «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα το αρνητικό κλίμα που ήδη υπήρχε,  να επιδεινώνεται.  
Τι συμβαίνει τελικά στο Αιγαίο κύριε Δένδια;
Ακούσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο να παραληρεί  μετά τη « Γαλάζια Πατρίδα» για τη  «Θάλασσα των Νησιών». 
Ακούσαμε για την πρόθεση της γείτονος να στήσει τεχνητά νησιά. 
Η ελληνική Κυβέρνηση, από την άλλη, δεν αντιτάχθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας όπως και όσο έπρεπε. Και μη μου πείτε ότι έκανε διάβημα το Υπουργείο Εξωτερικών. Πως δεν τους μαλώσαμε και μέσα από το  twiter; Αυτό το τελευταίο μάλιστα θα μπορούσε να εμφανιστεί και ως μεγάλη εθνική νίκη, αν ο κύριος Μητσοτάκης δώσει λίγα  λεφτά ακόμη στα κανάλια.
Κύριε Υπουργέ 
Τα γεγονότα καλπάζουν σε βάρος της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Και εμείς απλά παρακολουθούμε. Δεν κάνουμε τίποτα. Ο κύριος Παπαιωάννου, ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών μάλιστα είπε προχθές  ότι η Ελλάδα, μέσα σε αυτό το κλίμα των προκλήσεων, έχει προτείνει ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, χωρίς να έχει λάβει ακόμη απάντηση από την Τουρκία.  
Περιμέναμε και συνεχίζουμε να περιμένουμε τις κυρώσεις που δήθεν θα  επέβαλε η ΕΕ στην Τουρκία. Η διπλωματική αποτυχία  της χώρας μας κ. Δένδια, το γεγονός δηλαδή ότι η ΕΕ δεν προβαίνει σε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, συμβαίνει γιατί εσείς παριστάνετε ότι δήθεν επιθυμείτε αυτές τις κυρώσεις. Αν πραγματικά τις επιθυμούσατε, μέσω ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ή έστω συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων, θα προβάλλατε σθεναρά την ελληνική θέση. Αντί αυτού η ΕΕ αποφασίζει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας με την δική σας μάλιστα στήριξη.
Και το χειρότερο ακόμη, κάθε φορά που ο Τούρκος Πρόεδρος «συνομιλεί» με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, την επόμενη μέρα κάτι συμβαίνει.
Αντί λοιπόν να εφησυχάζουμε, σα να μη συμβαίνει τίποτε, θα πρέπει να αντιδράσουμε και μάλιστα πολύ έντονα και μάλιστα οι αντιδράσεις μας να φέρουν επιτέλους τα επιθυμητά αποτελέσματα. 
Εσείς βέβαια, ωσάν να ήσασταν Υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας ή του Λουξεμβούργου, περιφέρεστε παγκοσμίως ασκόπως και με ατελέσφορο τρόπο, την ώρα που «οι γείτονές μας» χρησιμοποιούν όλα τους τα όπλα.
Όσον αφορά τώρα στο νομοσχέδιο, θα ήθελα να εστιάσω στα εξής:
- Στο ογκώδες μέγεθος του  [480 άρθρα], 
- στη μικρή περίοδο δημόσιας διαβούλευσης, 
- στη μηδενική διαβούλευση με τους εργαζόμενους στο  Υπουργείο
- στις επιχειρούμενες αλλαγές στο οργανωτικό σχήμα με συγχωνεύσεις υπηρεσιών και δημιουργία νέων, με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, 
- στην υποστελέχωση και 
- στην υποχρηματοδότηση. 

Αλήθεια Κύριε Υπουργέ, πιστεύετε ότι με το να λέτε ότι «ως νέος Υπουργός, επειδή τα 288 εκατομμύρια δεν είναι αρκετά, ζήτησα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όταν συμπληρώθηκε το 90% επιπλέον χρηματοδότηση, την οποία δεν είχε την δυνατότητα το Υπουργείο να την απορροφήσει» βοηθά αυτό την διεκδίκηση περισσότερων χρημάτων για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου των Εξωτερικών από το Υπουργικό Συμβούλιο;
Από την πλευρά μου επισήμανα ήδη:
Την ανάγκη της ορθολογικής ενσωμάτωσης της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Οικονομικής και Εμπορικής Πολιτικής του πρώην Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στη νέα Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας. Αυτό στην πράξη σημαίνει την κατάλληλη οργανωτική διάρθρωση της Β Γενικής Διεύθυνσης ώστε οι αρμοδιότητες να κατανεμηθούν με ισοβαρή τρόπο και να αποφευχθούν ελλείψεις και επικαλύψεις.  Με τον τρόπο όμως που γίνεται η ενσωμάτωση,  τελικά δεν θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των υπηρεσιών που συνενώνονται.  Επιπλέον, ο στόχος, που είναι η αξιοποίηση και αναβάθμιση των ειδικευμένων δεξιοτήτων και της εμπειρίας του ανθρώπινου δυναμικού από το πρώην Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επίσης δεν επιτυγχάνεται. Η δημιουργία ενός νέου κλάδου  ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού, ο οποίος θα περιλαμβάνει έναν πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν από το πρώην Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης,  και ο οποίος θα φθίνει αριθμητικά στην πορεία του χρόνου, είναι μια εξέλιξη αρνητική για τους ανθρώπους αυτούς που στην πράξη θα στερηθούν δικαιωμάτων που ήδη κατέχουν και ασκούν και αντιμετωπίζονται ως νεοεισερχόμενοι στον εργασιακό στίβο. Θα έχουμε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θα θέλαμε. Δυσαρεστημένους ανθρώπους που αντί να μεταφέρουν την πολύτιμη εμπειρογνωμοσύνη τους θα ψάχνουν τρόπο να φύγουν.  
[για το θέμα αυτό πρότειναμε νομοτεχνικές βελτιώσεις στα άρθρα 424 και 449]
Θέλουμε τη διατήρηση της αυτοτέλειας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού προκειμένου να αναβαθμιστεί αυτή η δημόσια υπηρεσία ΣΥΜΒΟΛΟ για τους Απόδημους Έλληνες . Η επιδιωκόμενη συνένωση της με την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, τη στιγμή μάλιστα που αυτός ο Οργανισμός συνεχίζει και διογκώνει το ειδικό πρόβλημα υποστελέχωσης των Αρχών του εξωτερικού, δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως θα ενισχύσει  τον Απόδημο Ελληνισμό. Τα άρθρα 215 έως 247 χρήζουν επανεξέτασης και κυρίως νέου σχεδιασμού προς την κατεύθυνση της αυτοτέλειας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και μάλιστα με δικό της οργανισμό λειτουργίας. 
Η επανεργοποίηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), είναι πολύ σημαντική, ωστόσο κι εδώ πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Υπήρξε ελλιπής διαβούλευση γεγονός που σχολιάζεται και από το σύνολο του ομογενειακού τύπου. Στο άρθρο 453 είναι εμφανής η μη ύπαρξη αναλογικότητας ανάμεσα στους αντιπροσώπους και τους Έλληνες που κατοικούν στα ανά τον κόσμο γεωγραφικά διαμερίσματα. 

Καταλαβαίνετε ότι υπήρχε διάθεση από την πλευρά μας συναινέσεων ωστόσο έχουμε μπροστά μας  ένα νομοσχέδιο που στις πολύ δύσκολες συνθήκες θα προσθέσει επιπλέον προβλήματα, αντί να δώσει λύσεις.  
Σας ευχαριστώ»
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 comments:

  1. Ο Αλέξης είχε πει ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα,και κάποιοι από σας ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο.τωρα θα τα λούστηκε.ο ΛΑΟΣ δεν ξεχνα.εσυ !κυρία,!δεν δικαιουσε να μιλάς,είσαι όπου φυσάει ο άνεμος.σε έχουν πάρει χαμπαρει όλοι μικροί μεγάλοι.λιγο χαμηλά την μπαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η μαλάκια με της θάλασσας τα σύνορα που μαλακωδως χρησιμοποιητε δισστρευλωμενα και οι λοιπές παπαριες που ανέφερες καλο θα είναι να κοπεί δεν σας παίρνει άλλο,αφήστε τις πανάθλιες προπαγάνδες που πετάτε στον ανεμιστήρα, σας μάθαμε πλέον.
      Άιντε ψευταραδες τα είδαμε όλα 1,5 χρόνο τώρα ριμαξατε για μια ακόμη φορά τα πάντα.
      Άσε την Τζαγκρη, και κοιτάξτε τι πάτο έπιασε η οικονομία,κλαίνε όλοι, τα συσσίτια άρχισαν πάλι ενώ επί Σύριζα είχαν σταματήσει, είχε χτιστεί ένα κράτος πρόνοιας, με την πανδημία; αίσχος στην διαχηρηση οι πάντες βρίζουν,στην παιδεία αν πεις, ΤΟ χάλι του αιώνα,όσο για το Αιγαίο οι τουρκαλαδες ανενόχλητοι έφτασαν Πειραιά.
      Δεν δικαιούστε να μιλάτε άστο το έκαψες.

      Διαγραφή
  2. Μας κούρασες πια φτανειιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.