Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κινητοποίηση στην εστίαση: Στις 31 Μαρτίου οι επιχειρηματίες του κλάδο παραδίδουν τα κλειδιά στο Μαξίμου



Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 37,7%.

Στις 31 Μαρτίου 2021 θα παραδώσουν τα κλειδιά της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου οι επιχειρηματίες του κλάδου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων σε δελτίο Τύπου αναφέρει την απόφασή της για την παράδοση των κλειδιών της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου και για την προσφυγή της στην δικαιοσύνη για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος, ενώ υπενθυμίζει τα βασικά μεγέθη του κλάδου εστίασης και συναφών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΣΕ, ο κλάδος ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας, αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (2ος μεγαλύτερος κλάδος) ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2018 το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος).

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 8,2% συνολικά το 2020 - Τα στοιχεία της πρώτης κορονο-χρονιάς
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης σε σχέση με το 2019 κατέγραψε μείωση κατά 2.285.334.018 ευρώ, ποσοστό 37,7% ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν μείωση στον τζίρο τους το 2020. Για τις επιχειρήσεις αυτές ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.
Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας. "Αυτό θα είναι αποτέλεσμα είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά" όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος για την επανεκκίνησή του αυτά είναι τα εξής:
1. Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
2. Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
3. Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
4. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους κατά την διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
5. Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
6. Ένταξη του Κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
7. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 comments:

  1. η εστίαση είναι ένας απ τους κλάδους της οικονομίας.Ε και?
    Θα μας τα πρηζουν για πολύ? Αλλάξτε είδος κύριοι.Λιγότερα μαγαζιά ας έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό σε βρίσκω.Αλλα σκέψου και να κοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις και να αρχίσουν να περνούν πίσω τις υποτιθέμενες επένδυσης των αγροτών που κάναν στα αγροτικά ΝΑVARA.
      Σκέψου να αρχίσουν να κόβουν τους μισθούς από το δημόσιο τομέα και της απόλυσης να δούμε θα είναι ωραία όλα αυτά φίλε μου που σου τα ορίζουμε κιόλας!
      Εσύ τι επαγγελεσαι για να ξέρουμε κιόλας!!!

      Διαγραφή
  2. ΣΤΙΣ 32 ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ.
    ΟΛΟ ΚΛΕΙΔΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μιλατε εκ του ασφαλους κυριοι εσεις.
    Ξερετε ποσα συναφη επαγγελματα πλητονται απ αυτον τον κλαδο..αν ξεκινησουμε θα γραφουμε πολλη ωρα αναλυτικα.
    Σας λεω μονο αυτο 14 συνολο επαγγελματα πονανε πολυ μα πολυ ..του τεστι 1.200.000 ατομα γυρω - γυρω....
    Αντε γεια εσεις Δημοσιοι υπαλληλοι..εξυπνακιδες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σύσσωμοι σπεύσατε να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στο ζαβό ανέμελο γκαντεμοσαυρο,πιστέψατε την άθλια προπαγάνδα του και νομίζατε θα σας σώσει, αυτός το μόνο που θέλει να σώσει είναι η καρέκλα του, η κουτάλα που αβέρτα τρώνε και οι έχοντες τα φιλαράκια. Ότι ταμείο άφησαν οι προηγούμενοι τα ριμαξαν μεταξύ τους. Πάρτε να έχετε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ να δώσεις την ψήφο σου στον Ζήκο ή αλλιώς τον Αλέκσι τον φούιτ.Άντε μας έχεις πρήξει με την μπετοβλακεία σου.

      Διαγραφή
    2. Και ο δικός σου στις προηγούμενες εκλογές είπε πως θα σκίσει τα μνημόνια και σε έπεισε να τον ψηφίσεις...οπότε και των δυο μας τα χέρια πρέπει να κοπούν...
      Το πρόβλημα όμως είναι..ότι εμένα σαν ελεύθερο επαγγελματία και οι δύο με έχουν σκίσει...ενώ εσύ σαν δημόσιος υπάλληλος.. κάθεσαι και το απολαμβάνεις...

      Διαγραφή
    3. Τον Αλέξη ο πως τον είπες; φουιτ;
      Θέλεις πάρα πολλά χρόνια θρανίο εμπειρίας και σωστής παιδείας για να μπορέσεις ίσως να αντιληφθείς τον Τσίπρα σανοφαγε της φακής.

      Διαγραφή
    4. Ο τύπος που δεν γνωρίζει ότι Λέσβος και Μυτηλίνη δεν είναι δύο διαφορετικά νησιά,ο τύπος που δεν γνωρίζει ότι αν κάνεις στροφή 360 μοιρών βρίσκεσαι στο ίδιο σημείο,ο τύπος που παλαμούτιασε τον Ελληνικό λαό με το σκίσιμο των μνημονίων,ο τύπος που στηρίζεται σε μπετόβλακες σαν του λόγου σου για να περνάει αυτός και το σόι του καλά πουλώντας ληγμένα για μεταξωτές κορδέλες μόνο φούιτ στον εκγέφαλο του μπορεί να έχει.

      Διαγραφή
  5. Μακάρι να κερδίσουμε κάτι παιδιά...γιατί αν ανοίξουμε και μετά...μας περιμένουν όλες οι υπηρεσίες στην γωνία...(εφορία ικα πολεοδομία αστυνομία δήμος εφετ ...κλπ...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καποιος απο τον κλαδο σας πιστεψε τον Σταμενιτη που του ειπε οτι θα ανοιξουν 15 μαρτιου ,καλα να παθετε τετοιοι ειστε τετοιοι σας αξιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βρέ όλοι εσείς του κλάδου ΝΔούλα ψηφίζετε και πάλι ΝΔούλα θα ψηφίσετε. Τι διαμαρτύρεστε? Τέτοιοι είστε και δυστυχώς θα ....παραμείνετε τέτοιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΝΔ ΜΗΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΣΑΣ ΕΠΕΦΤΕ ΛΙΓΟΣ ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΤΩΡΑ , ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΤΕ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΑΡΗ ΝΑ ΤΑ ΠΑΤΕ ΚΑΡΦΙ ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΙ.ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΞΕΡΕΤΕ ΞΑΝΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΣΑΣ ΠΟΥΝ ΠΑΛΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΕΣΕΙΣ ΣΑΝΟ ΑΙΝΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.