Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πυρηνόκαρπα ανθισμένα χωρίς καρπό, σε απόγνωση οι παραγωγοί



Πολλές ποικιλίες πυρηνόκαρπων (ροδακινιές, βερικοκιές κ.α.) άνθισαν. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις τα άνθη δεν κρύβουν μέσα τους καρπούς, όπως επισημαίνουν ΑγροΤύπο αγρότες των περιοχών αυτών, αποδίδοντας το πρόβλημα στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Ο κ. Νίκος Δημητριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει πρόβλημα με τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα φαίνεται να είναι ανθισμένα αλλά δεν έχουν καρπό. Στα ροδάκινα το πρόβλημα είναι ανάλογα τις ποικιλίες και τις περιοχές. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με το τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια για να του ζητήσουμε να καταγράψει τις θερμοκρασίες στις περιοχές και να προχωρήσει τη διαδικασία των αποζημιώσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας και μέλος της Ομοσπονδίας Δενδροκαλλιεργητών Κεντρικής - Δυτικής Μακεδονίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «μετά την κακοκαιρία «Μήδεια» έχουμε συνεχόμενες χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν επηρεάσει τα δέντρα. Όσα δέντρα είναι σε ανθοφορία θα πρέπει ο ΕΛΓΑ να ξεκινήσει αναγγελίες για να προχωρήσουν οι δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς που έχουν πληγεί. 
Σας αναφέρω ενδεικτικά τις θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή Χαρίεσσα Νάουσας:
Στις 1/3 είχαμε θερμοκρασία -2 βαθμούς Κελσίου 
Στις 2/3 είχαμε θερμοκρασία -0,5 βαθμούς Κελσίου 
Στις 3/3 είχαμε θερμοκρασία -2 βαθμούς Κελσίου 
Στις 4/3 είχαμε θερμοκρασία -2 βαθμούς Κελσίου 
Στις 5/3 είχαμε θερμοκρασία -1 βαθμούς Κελσίου 
Στις 8/3 είχαμε θερμοκρασία -2 βαθμούς Κελσίου 
Στις 12/3 είχαμε θερμοκρασία -2,3 βαθμούς Κελσίου
Ο ΕΛΓΑ έχει τα μέσα και μπορεί να επιβεβαιώσει τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην περιοχή όλο αυτό το διάστημα».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, οι ποικιλίες που ήταν ανθισμένες όταν είχαμε την κακοκαιρία «Μήδεια» και έπαθαν ζημιά, με βάση τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα αποζημιωθούν. Ήδη οι γεωπόνοι ξεκίνησαν να κάνουν τις εκτιμήσεις. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες ποικιλίες που άνθισαν μετά τη «Μήδεια» και δεν έχουν καρπό. Επίσης μπορεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες να έχουμε καρπόπτωση. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και ζητάμε αποζημιώσεις. Ακόμη δεν μας έχει αποζημιώσει για το χαλάζι του καλοκαιριού του 2020. Επίσης περιμένουμε να πληρωθούμε τα de minimis για τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου. Αν δεν πληρωθούμε τότε δεν μας μένει άλλη λύση από το να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ».

Να θυμίσουμε ακόμη τις δηλώσεις του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, από τον οποίο ζητούσε «αποζημιώσεις τύπου «Ιανού» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, που επλήγησαν από τη «Μήδεια» και οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο Κανονισμό του ΕΛΓΑ». Και πρόσθετε: «η κυβέρνησή μας, επιδεικνύοντας τάχιστα αντανακλαστικά, παρακάμπτει χρονοβόρες διαδικασίες και αστερίσκους, στηρίζοντας έμπρακτα αγρότες και κτηνοτρόφους. Στις 14 Φεβρουαρίου, όταν οι αγρότες μας παρακολουθούσαν απογοητευμένοι τις θερμοκρασίες να κατρακυλούν υπό το μηδέν, είχαμε υποσχεθεί ότι θα σηκώσουμε μανίκια και δεν θα τους αφήσουμε μόνους…».

Πηγή: agrotypos.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Τι τον θέλουμε τον καρπό θα έρθουν τουρίστες για φωτογραφίες και θα τα κονομήσουμε από εκεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.