Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνέντευξη με τον 23χρονο μουσικό από την Πέλλα, Χρήστο Μυλωνόπουλο: «Με το ακορντεόν μπορείς να παίξεις τα πάντα…»


Είναι μόλις 23 ετών και ξεκίνησε να ασχολείται με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία, από τα 5 του χρόνια, αφού όπως λέει, «θυμάται τον εαυτό του πάντα να προσπαθεί να φτιάξει διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα ή οτιδήποτε που να παράγει ήχο».
Ο λόγος για τον Χρήστο Μυλωνόπουλο από την Πέλλα, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική και το αγαπημένο του μουσικό όργανο, το ακορντεόν, από την ηλικία των… 15 χρόνων!
Από μικρός ξεκίνησε να μελετάει τους παλιούς Θρακιώτες πρακτικούς οργανοπαίκτες και συνεργάζεται επαγγελματικά με διάφορους μουσικούς, πολιτιστικούς συλλόγους και χορευτικά συγκροτήματα. Εκτός από την εξειδίκευση στην Θρακιώτικη Αντατολικο- Ρωμελιώτικη μουσική παράδοση, το ρεπερτόριο του περιλαμβάνει και παραδοσιακές μουσικές όλων των περιοχών της Ελλάδας, λαϊκά, ρεμπέτικα, αλλά και μουσικές άλλων λαών.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Η.Ε. karatzova.com, ο συντοπίτης μας μουσικός μιλάει για την «μαγεία» που ένιωσε όταν πρωτοέπιασε στα χέρια του το ακορντεόν, τις επιρροές που είχε από παραδοσιακούς μουσικούς του χωριού του, τις συνεργασίες του με τους κορυφαίους ακορντεονίστες Ζωή Τηγανούρια & Λάζαρο Κουλαξίζη και τη συνεργασία- "σταθμό" με τη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και τον διευθυντή της, Γιώργο Δεληγιάννη.
Τέλος, μας γνωστοποιεί τον άμεσο στόχο που έχει θέσει: Την έκδοση cd με παραδοσιακά αλλά και τραγούδια από τη διεθνή μουσική σκηνή.

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο νέος μουσικός από την Πέλλα:

Ερώτηση:
Πότε και πως ξεκίνησε η σχέση σου με τη μουσική; Ποιες οι επιρροές σου;
Απάντηση: Η σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου κε Μπουλουσάκη πάντα να προσπαθεί να φτιάξει διάφορα αυτοσχέδια μουσικά όργανα ή οτιδήποτε που να παράγει ήχο. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθώ στους παλιούς παραδοσιακούς μουσικούς του χωριού μου, της Πέλλας, όπως π.χ. τον αείμνηστο Χρήστο Μπρατσούδη (ή Χούτα) με το ακορντεόν του που, όπου και να τον άκουγα να παίζει στο χωριό, κατευθείαν πήγαινα να τον δω και να τον ακούσω. Επίσης ο  αδερφός του, ο αείμνηστος Αναστάσιος Μπρατσούδης με την γκάιντα του. Θυμάμαι τον εαυτό μου, όταν χόρευα στον σύλλογό μου, στον Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο Πέλλας «η Ανατολική Ρωμυλία», που ερχόταν και έπαιζε στις πρόβες. Συνέχεια καθόμουν δίπλα του και τον άκουγα, ενώ δεν λίγες οι φορές που πήγαινα και σπίτι του για να τον ακούσω να παίζει. Ο Ισίδωρος Μπιγλικούδης, που με το ακορντεόν του συνόδευε το σύλλογό μας σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι για εμένα υπήρξαν σπουδαία "παραδείγματα" και ξεχωριστές προσωπικότητες του χωριού μου!!!

Ερ.: Ασχολείσαι επαγγελματικά με τη μουσική και το ακορντεόν. Είναι εύκολο να ζήσει κάποιος στην επαρχία από αυτό;
Απ.: Ασχολούμαι επαγγελματικά από τα 15 μου χρόνια, παίζοντας σε γάμους,  γλέντια, εκδηλώσεις και ύστερα σε παραστάσεις με διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Σημείο αναφοράς είναι τα διάφορα φεστιβάλ στα οποία συμμετείχα στην Ρουμανία, στην Κροατία, στο Μαυροβούνιο, στην Ουγγαρία και δύο φορές στην Κύπρο. Θα ήθελα να προσθέσω ότι, λόγω του ότι το ακορντεόν είναι ένα όργανο ολοκληρωμένο, μου έδινε τη δυνατότητα να μπορώ πολλές φορές να «βγάλω» πολλές δουλειές μόνος μου!!

Ερ.: Πώς επέλεξες το ακορντεόν; Ένα όργανο λίγο ασυνήθιστο για ένα νέο παιδί…
Απ.: Το ακορντεόν, για να είμαι ειλικρινής, δεν το επέλεξα εγώ. Με επέλεξε αυτό. Δεν σας κρύβω ότι προσπάθησα να ασχοληθώ και με την γκάϊντα που μου αρέσει πολύ αλλά δεν με εξέφρασε καθόλου, δεν ένιωθα ιδιαίτερα συναισθήματα. Όταν όμως έπιασα στα χέρια μου το ακορντεόν, μαγεύτηκα! Αυτό που θέλω να σας πω όμως είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά νέα παιδιά που ασχολούνται με το ακορντεόν και έχουν, τα πιο πολλά, σπουδαίες δεξιοτεχνικές ικανότητες.

Ερ.: Παίζεις και τραγουδάς μαζί. Πόσο εύκολο είναι;
Απ.: Για εμένα ήταν πολύ εύκολο αυτό γιατί από τότε που ξεκίνησα να παίζω τραγουδούσα κιόλας. Αυτό δεν το έκανα από ανάγκη για να μη χάνω δουλειές, αλλά το έκανα γιατί έτσι μου έβγαινε και μου άρεσε. Με αυτό τον τρόπο εκφραζόμουν καλύτερα και αισθανόμουν παράλληλα πιο ολοκληρωμένος ως μουσικός.

Ερ.: Παίζεις παραδοσιακά τραγούδια αλλά και ευρωπαϊκά, από τον διεθνή χώρο. Γιατί επιλέγεις να παίζεις και τα δύο;
Απ.: Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα να παίζω παραδοσιακή μουσική η οποία είναι και η βάση μου, αλλά εξαιτίας του ότι το ακορντεόν είναι ένα όργανο το οποίο μπορείς να παίξεις τα πάντα, άρχισα να ασχολούμαι και με το διεθνές ρεπερτόριο. Σημαντικός σταθμός για εμένα ήταν η γνωριμία μου με την κορυφαία ακορντεονίστα και συνθέτη Ζωή Τηγανούρια, με την οποία είχα την τιμή να παίξουμε μαζί σε μία συναυλία. Καθώς και με τον βιρτουόζο του ακορντεόν Λάζαρο Κουλαξίζη, τον οποίο επίσης είχα την τύχη και τιμή να τον γνωρίσω και να παίξω μαζί του. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν η αφορμή να ασχοληθώ με το διεθνές ρεπερτόριο. Βέβαια, επιπλέον, οι ακορντεονίστες που θαυμάζω από τη διεθνή μουσική σκηνή είναι ο Ματέο Μαρινέλλι από την Ιταλία, η Irina Grigorleva από την Ρωσία και ο αείμνηστος Boris Karlov από την Βουλγαρία και πολλοί άλλοι φυσικά.

Ερ.: Ποιο το είναι το τραγούδι που σε «σημαδεύει»;
Απ.: Δεν μπορώ να πω ότι με σημαδεύει κάποιο κομμάτι. Μου αρέσουν όλα.

Ερ.: Υπάρχει κάποιος μουσικός, καλλιτέχνης που θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί του;
Απ.: Τους καλλιτέχνες που θα ήθελα να γνωρίσω και να συνεργαστώ μαζί τους, τους έχω προαναφέρει, αλλά θα ήθελα να σταθώ σε μια συνεργασία - σταθμό για εμένα. Αναφέρομαι στη Σχολή Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας που ιδρύθηκε το 1987 και ειδικότερα στη γνωριμία και στη συνεργασία που είχα με τον διευθυντή της Γιώργο Δεληγιάννη που με εμπιστεύτηκε και κάναμε μαζί πολλές συναυλίες, δύο τηλεοπτικά γυρίσματα με τοπικά κανάλια της Θεσσαλίας καθώς και ένα video clip. Καθώς επίσης με τον Στέφανο Καλιωτάκη, που με βοήθησε στα πρώτα μου βήματα με το ακορντεόν και τη δασκάλα μου Αναστασία Παπαδοπούλου.

Ερ.: Ποιοι οι στόχοι σου; Ποια τα σχέδιά σου;
Απ.: Ο πιο άμεσος στόχος μου είναι, όταν με το καλό βγούμε από την πανδημία, να μπορέσω να κάνω ένα CD με παραδοσιακά κομμάτια αλλά και τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο.

Ερ.: Γνωρίζω ότι ασχολείσαι και με το ψηφιδωτό. Πως προέκυψε αυτό;
Απ.: Όπως γνωρίζετε, στο χωριό μου στην ιστορική Πέλλα, υπάρχουν πολλά ωραία ψηφιδωτά που βρέθηκαν από την αρχαιότητα. Μου άρεσε πολύ αυτή η τέχνη και αποφάσισα να ασχοληθώ δημιουργώντας κάποια έργα που έχουν βρεθεί στο χωριό μου και όχι μόνο!!!

-  Σ' ευχαριστώ πολύ Χρήστο…
-  Κι εγώ σας ευχαριστώ κ. Μπουλουσάκη. Ευχαριστώ την φιλόξενη karatzova.com για την ευκαιρία που μου έδωσε να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μου.



Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. Μπραβο παντα επιτυχιες να εχεις στην ζωη σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητήρια στον Χρήστο. Είναι ένα από τα ανερχόμενα μουσικά παιδιά στην Ελλάδα. Τον Παρακολουθώ από τα πρώτα του βήματα στο ακορντεόν και έβλεπα μια μεγάλη πρόοδο στο ταλέντο του στην μελέτη το ενδιαφέρων στην παραδοσιακή μουσική του τόπου του και δεν εμεινε μόνο σε αυτήν. Μελέτησε και μελετάει μεγάλους καλλιτέχνες και μουσικές όλων των τοπικών παραδόσεων από άλλες περιοχές. Πολλές φορές εκφράστηκα στο ίδιο και των επισήμανα να είναι πάντα παραδοσιακός να παίζει να μελετάει κάθε περιοχή, να την παιζει αυθεντικά όπως τους παλαιούς καλούς μουσικούς και όχι να παπαγαλίζει όπως κάποιους άλλους, για να αποδίδει το μέγιστο στην παράδοση. Η παραδοση κάθε περιοχής πρέπει να είναι σεβαστή από μουσικούς και αλλους παράγοντες για της νεότερες γενεές να μπορούν να γνωρίζουν τι είναι τραγούδι χορός ιστορία ήθη έθιμα των προγόνων μας. Ο Χρήστος είναι από τους νέους μουσικούς που κατάφερε να πάρει καλές βάσεις από μουσικούς με μεγάλη πείρα ακολουθώντας τα βήματα τους. Πολλές φορές τον είπα συνέχισε έτσι και θα είσαι το ανερχόμενο αστέρι στο είδος σου που μια μέρα θα μιλάει όλοι η Ελλάδα και έξω από αυτήν για σένα. Θερμά συγχαρητήρια. Χρήστο συνέχισε και δεν θα χαθείς. Μπράβο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ, Η ΨΥΧΉ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΎ ΣΟΥ ΤΟΥ ΣΛΟΥΣΑΚΗ ΑΓΑΛΙΑΖΕΙ ΑΠΟ ΕΚΕΊ ΨΗΛΑ !!!
    ΓΙΏΡΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.