15.4.21

«ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Παρέμβαση για τους παγετόπληκτους αγρότες Πέλλας και Ημαθίας


«Πράξεις για την Μακεδονία»: «Ερώτηση προς τον Α. Τζιτζικώστα και αίτημα για ΑΜΕΣΗ σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου, από τον Χρήστο Παπαστεργίου και την περιφερειακή μας παράταξη για τον αγροτικό τομέα με αφορμή τις καταστροφές από τον παγετό». 
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «ΠΡΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», Χρήστος Παπαστεργίου, θα επισκεφτεί σήμερα Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, τις περιφερειακές ενότητες Ημαθίας και Πέλλας.
Οι απρόβλεπτες και καταστροφικές για την εποχή καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας, τόσο το μήνα  Μάρτιο (24-25 και 26) και κυρίως τον Απρίλιο (8-9 και10), είχαν ως αποτέλεσμα τη ολοσχερή και ολοκληρωτική καταστροφή της αναμενόμενης παραγωγής κυρίως των δενδροκαλλιεργειών.
Ο αγροτικός κόσμος είναι ανάστατος και σε απόγνωση. Η αγροτική οικονομία είναι υπό κατάρρευση.
Πρέπει να παρθούν ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΤΡΑ τόσο για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, όσο και για τη στήριξή της αγροτικής οικονομίας.
Τώρα θα μετρήσουν τα έργα και οι ΠΡΑΞΕΙΣ.  
Για το λόγο αυτό η περιφερειακή παράταξη «ΠΡΑΞΕΙΣ για τη Μακεδονία» και ο επικεφαλής της, Χρήστος Παπαστεργίου, ζητούν την ΑΜΕΣΗ σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πρωτοβουλίες από την διοίκηση της Περιφέρειας Κ.Μ.

Η επιστολή προς τη διοίκηση της Π.Κ.Μ.:
"Κύριε Περιφερειάρχη,
Γνωρίζετε ότι  η καταστροφή που συντελέστηκε σε αρκετές καλλιέργειες αγροτών, κυρίως δενδρωδών, εξαιτίας του παγετού, είναι ολική. Οι παραγωγοί αγωνιούν, βρίσκονται σε απόγνωση, ανησυχούν πώς θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες,  που παρά την ζημιά που έχουν υποστεί πρέπει να συνεχίσουν. Πρέπει να πραγματοποιήσουν δηλαδή έξοδα για όλες τις  εργασίες στα χωράφια τους (ποτίσματα, ψεκασμούς, καθαρισμούς κ.λ.π.), χωρίς να περιμένουν έσοδα από την παραγωγή τους.
Γνωρίζετε ότι ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο μέρος  της ζημιάς-αφαιρεί το 30%- όταν πρόκειται για παγετό και εκτός αυτού, εκτιμά μικρότερη παραγωγή, ανά στρέμμα, σε σχέση με την πραγματική. Επιπλέον δε, οι αιτούντες αποζημίωση πληρώνουν και 10 ευρώ ανά στρέμμα στη δήλωση ζημιάς και 10 λεπτά ανά δένδρο.
Σημαντικό για τους παραγωγούς είναι να ενταχθούν όλες οι ποικιλίες πυρηνόκαρπων, που έχουν υποστεί ζημιές.
Επίσης σημαντικό είναι να γίνουν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών, κάτι που είναι αδύνατο προφανώς με τις 20 προσλήψεις εκτάκτων γεωτεχνικών - εκτιμητών στον ΕΛΓΑ της Βέροιας. Δυστυχώς, με αυτήν την κατάσταση, παρά τις δεσμεύσεις των ιθυνόντων, οι αποζημιώσεις θα καθυστερήσουν. Καθίσταται απαραίτητη η άμεση καταβολή προκαταβολών,  ώστε να είναι σε θέση οι παραγωγοί να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους. Επίσης απαραίτητο είναι να παγώσουν οι υποχρεώσεις σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.
Εκτός αυτών όμως πρέπει να συζητήσουμε για την αναγκαιότητα των προγραμμάτων αντιπαγετικής και αντιχαλαζιακής προστασίας. Πού βρίσκονται, πώς θα αναπτυχθούν, με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποιούνται; Πώς αξιοποιούνται οι νέες τεχνολογίες για αυτό;
Θα εκσυγχρονιστεί ο ΕΛΓΑ ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός; Θα καταβάλλει το Κράτος  τα ποσά για τα οποία έχει δεσμευτεί με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ, προ δεκαετίας, ότι θα συνεισφέρει ετησίως; Θα αναζητηθεί επιπλέον χρηματοδότηση, εθνική ή ευρωπαϊκή;
Πώς θα διεκδικήσει  η περιφέρειά μας τα ανωτέρω και με ποια μέτρα θα βρεθεί στο πλευρό των πληττόμενων παραγωγών;
Θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με ατζέντα τα επείγοντα, αλλά και τα διαχρονικά και στρατηγικά ζητήματα του πρωτογενούς τομέα;"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.