Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

H οικονομία της Πέλλας στο χείλος του γκρεμού



Μέσα σε ένα γενικό κλίμα υγειονομικής και οικονομικής αβεβαιότητας και 
ανασφάλειας, που υφίστανται οι άνθρωποι και γενικά ο παραγωγικός κόσμος του Νομού μας, ήρθε και η σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της δενδροκομικής παραγωγής του Νομού να ολοκληρώσει την εικόνα καταστροφής αυτής της χρονιάς, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της περιοχής και για την δυνατότητα επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας.
Ο Ν. Πέλλας είναι ένας από τους πιο δυναμικούς - παραγωγικούς γεωργικούς νομούς της χώρας. Με τεράστια συμβολή στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων, τόσο νωπών όσο και μεταποιημένων. Με πολλές και μεγάλες μεταποιητικές μονάδες και μονάδες τυποποίησης φρούτων (κονσερβοποιία, συσκευαστήρια κ.α.) και με ένα πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας γύρω από αυτές, εκτός από την εισαγωγή συναλλάγματος και την συνεισφορά τους στην Εθνική Οικονομία, συνεισφέρουν σημαντικά μέσω της μόνιμης και εποχικής απασχόλησης, στο ετήσιο οικονομικό εισόδημα χιλιάδων οικογενειών του Νομού.
Ένας ολόκληρος κόσμος στηρίζεται γύρω από αυτή τη δραστηριότητα. Εμπορικά καταστήματα, εστίαση, αγορά καυσίμων, μεταφορικές εταιρίες, εργοστάσια παραγωγής υλικών συσκευασίας και τόσα άλλα, όλα στενά συνδεδεμένα με το αγροτικό εισόδημα που προέρχεται από την δενδροκομία της περιοχής.
Όλα αυτά φέτος δεν θα υπάρχουν. Μετά από τρία συνεχόμενα κύματα ψύχους που από τις αρχές Μαρτίου έχουν προσβάλλει την περιοχή, με τελευταίο και πιο καθοριστικό τον παγετό στις 7-10 Απριλίου, με θερμοκρασίες αρκετά κάτω από το μηδέν όπως αυτές καταγράφηκαν από το δίκτυο μετεωρολογικών κλωβών που διαθέτει η εταιρία μας σε όλη την έκταση του Νομού, περισσότερο από το 80 % της δενδροκομικής παραγωγής έχει καταστραφεί, με πιθανότητες το ποσοστό αυτό να μεγαλώσει μόλις ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ.
Βιομηχανικά και επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, μήλα, όλα τα φρούτα της περιοχής που τόσα χρόνια με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αποτελούν το ανεκτίμητο κεφάλαιο του Νομού, θα είναι φέτος δυσεύρετα.
Βιομηχανίες κονσερβοποίηση, συσκευαστήρια και μεταποιητικές μονάδες, πληροφορούμαστε ότι είναι πιθανό να μην λειτουργήσουν.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις τεράστιες συνέπειες της πανδημίας (ανεργία, lockdown, οικονομική ύφεση κ.α.) απειλούν να καταστρέψουν ανεπανόρθωτα τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό του Νομού, αν δεν παρθούν ΑΜΕΣΑ τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη των παραγωγών αλλά και όλων των παραγωγικών κλάδων που πλήττονται έμμεσα.
ΑΜΕΣΑ, ΟΛΟΙ, θεσμικοί και μη παράγοντες του Νομού, Βουλευτές, Δήμοι, Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Συνδικαλιστικοί, Συλλογικοί και Πολιτικοί φορείς, πρέπει να κινητοποιηθούν. Με παρεμβάσεις σε Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, Μαζικά Μέσα επικοινωνίας, ηλεκτρονικά και μη, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης πρέπει να κάνουν γνωστή την κρισιμότητα της κατάστασης. Ο Νομός, μας έχει όλους ανάγκη ανεξάρτητα από πολιτικές ή κάθε είδους σκοπιμότητες.
Τα μέτρα πρέπει να είναι άμεσα και αποτελεσματικά έτσι ώστε όλοι οι κλάδοι να καταφέρουν όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να ανακάμψουν γρήγορα για να είναι σε θέση να λειτουργήσουν και να παράγουν την επόμενη χρονιά.
Έχοντας συναίσθηση της κρισιμότητας των καταστάσεων και της ευθύνης που απορρέει από την σημαντική θέση της Εταιρίας μας, εδώ και πάνω από 25 χρόνια στην υποστήριξη και ανάδειξη των γεωργικών προϊόντων της περιοχής, καλούμε όλους τους Φορείς σε μια κοινή προσπάθεια για την ευημερία αυτού του τόπου.
 
Εκ μέρους του
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Μοναστηρίδης Δημήτριος
Διευθύνων Σύμβουλος


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment