Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Απεργιακές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά σε Έδεσσα και Γιαννιτσά (φωτο)



«135 χρόνια μετά το Σικάγο, ο τροχός της ιστορίας πίσω δεν πάει!».

Με αυτό το μήνυμα σωματεία και φορείς στο Νομό Πέλλας ένωσαν τη φωνή τους με τους χιλιάδες εργαζόμενους και το λαό που σήμερα βροντοφώναξε σε όλη τη χώρα, για να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης που καταργεί το 8ωρο, που μας πηγαίνει 100 χρόνια πίσω.
Για τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Έδεσσα και Γιαννιτσά πήραν απόφαση και στήριξαν οι παρακάτω φορείς:

Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας
Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα στο νομό Πέλλας
Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ)
Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Ενότητα» (Μπλόκο Γυψοχωρίου)
Αγροτικός Σύλλογος «Ομόνοια» (Κρύα Βρύση)
Ομάδα Γυναικών Γιαννιτσών, μέλος της ΟΓΕ

Εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων χαιρέτησαν στις συγκεντρώσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Βαδίζουμε μαζί με τους συμμάχους μας εργαζόμενους στον ίδιο δρόμο του αγώνα. Ενώνουμε τις φωνές μας, στέλνουμε μήνυμα διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής. Η κοινή δράση και η αλληλεγγύη, η συμμαχία μεταξύ μας, μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο τους αγώνες μας». Αναφέρθηκαν στα αιτήματα των αγροτών, αυτά που έβαλαν και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους στο νομό. Σημείωσαν χαρακτηριστικά ότι: «Με τον αγώνα μας, με το δυνάμωμα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, την ενίσχυση της λειτουργίας των Συλλόγων και τη συγκρότηση νέων σε κάθε χωριό του νομού, θα τα καταφέρουμε».

Οι κεντρικές ομιλίες στις συγκεντρώσεις έγιναν από μέλη του Συνδικάτου Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας – Πέλλας.

Ο Χρήστος Κοντίδης από την απεργιακή συγκέντρωση των Γιαννιτσών μετέφερε ολόθερμους αγωνιστικούς χαιρετισμούς στην σπουδαιότερη μέρα για την εργατική τάξη που σήμερα τιμήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα όπως της αρμόζει. Ταξικά, μαχητικά, αγωνιστικά.

Στις ομιλίες τους τα μέλη του Συνδικάτου τόνισαν μεταξύ άλλων: «Όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν για εμάς διάστημα προετοιμασίας, για να δοθεί η σημερινή απάντηση από άκρη σε άκρη κι από γωνιά σε γωνιά στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Για να πάρουν απάντηση τα βάρβαρα σχέδια τους.

Παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις, γιατί για εμάς το νομοσχέδιο είναι αιτία πολέμου. Η κυβέρνηση, 100 χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του 8ωρου στη χώρα μας, προχωρά στην οριστική κατάργηση του.

Σε αυτό το νομοσχέδιο εμπεριέχονται πράγματα που χρόνια τώρα επιδιώκουν να εφαρμόσουν στους χώρους δουλειάς, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν ακόμα περισσότερα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, χτυπώντας παράλληλα όποιο εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει.

Προωθούν νέο χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα μας, για να έχουν λυμένα τα χέρια τους. Θέλουν να μας δέσουν χειροπόδαρα, να μην μπορούμε να απεργήσουμε, να συνδικαλιστούμε, να παρεμβαίνουν απροκάλυπτα στη λειτουργία των συνδικάτων μας.

Τα νέα αντεργατικά μέτρα πατάνε σε νόμους και ρυθμίσεις που θέσπισαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που τώρα εμφανίζονται υποστηρικτές των εργαζομένων και των αγώνων τους για δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή.

Γνωρίζουν όμως και οι ίδιοι ότι πλέον δεν μας πείθουν. Να γιατί τρέχουν από πίσω τους ως δυνάμεις υποστήριξης και συμβιβασμένες, νόθες στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ηγεσίες στους συνδικαλιστικούς φορείς. Εν όψει και της φετινής Πρωτομαγιάς ξεγυμνώθηκαν τελείως, έδειξαν ακόμα πιο καθαρά το πραγματικό τους πρόσωπο.

Θλιβερές, απομονωμένες μειοψηφίες που αυτοπροσδιορίζονται ως πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ, στα Εργατικά Κέντρα του Νομού, σε μια σειρά άλλους φορείς κάνουν ότι μπορούν έτσι ώστε μαζί με τα αφεντικά τους να σβήσουν το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς, να υπονομεύσουν την όποια προσπάθεια αντίστασης απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε.

Στο χέρι των ίδιων των εργαζομένων είναι αυτές οι δυνάμεις να ξεβρωμίσουν μια και καλή από το οργανωμένο κίνημα.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για μείωση του χρόνου εργασίας. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Διεκδικούμε την κοινωνία που θα μπορούμε να ζούμε ανθρώπινα. Τίποτα λιγότερο.

Είναι ιστορική πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους της πατρίδας μας, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, η κυβέρνηση να νομοθετεί το 10ωρο, να βάζει τα συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλει σιγή νεκροταφείου. Είναι ώρα ευθύνης και αγώνα για όλους! Προετοιμαζόμαστε και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη νέα απεργιακή μάχη, όποτε τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει το αντεργατικό τερατούργημα.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων της χώρας, σε όλους τους λαούς. Τα συνδικάτα σηκώνουμε το βάρος της μαζικής οργάνωσης και της κλιμάκωσης των αγώνων, ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής. Μένουμε ενωμένοι, δυνατοί, δεν κάνουμε βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, τις διεκδικήσεις!»

Ακολούθησαν δυναμικές πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Έδεσσας και των Γιαννιτσών, όπου οι απεργοί φωνάζοντας συνθήματα κάλεσαν τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής να μην αποδεχθούν τη σύγχρονη σκλαβιά. Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα: «Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο», «Νέα, νέε σου κλέβουν τη ζωή, σου κήρυξαν τον πόλεμο πολέμα τους κι εσύ», «Εργατιά, αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά».








Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.