Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τι αλλάζει στην εκτός σχεδίου δόμηση



Θετική χαρακτηρίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς τη χθεσινή εγκύκλιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία απλοποιείται σημαντικά η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών, για τις οποίες έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες. 

Όπως επισημαίνει ο Αθανάσιος Ζηρογιάννης, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου "Zirogiannis Real Estate", το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο θα περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία. 

"Μέχρι τώρα για να προχωρήσει ένας ιδιοκτήτης στην έκδοση οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου έκταση, έπρεπε να πάρει χαρτί από το Δασαρχείο, το οποίο συνήθως απαντούσε μετά από ένα χρόνο. Από εδώ και στο εξής η διαδικασία αυτή, και πολύ σωστά, παρακάμπτεται και πλέον η υπηρεσία αυτή μεταφέρεται στον μηχανικό, ο οποίος αφού ελέγχει τις σχετικές διαδικασίες θα προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Είναι ένα βήμα που λύνει το πρόβλημα πολλών ιδιοκτητών οι οποίοι δεν μπορούσαν ή καθυστερούσαν λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους".  

Σύμφωνα με στελέχη της κτηματαγοράς, η νέα ρύθμιση εκτός από το ότι επιτρέπει στους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς να ολοκληρώνουν την έκδοση οικοδομικών αδειών με απλές και γρήγορες διαδικασίες, καταργεί το λεγόμενο "γρηγορόσημο", φαινόμενο που συνεχίζει να υφίσταται σε αρκετές περιπτώσεις που αφορούν το ακίνητο. 

Τι προβλέπει η εγκύκλιος 
Να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας στα ακίνητα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών περιοχές, οι οποίες προσδιορίζονται ως άλλης μορφής ή μη δασικές και ανεξάρτητα από το στάδιο του χάρτη (ανάρτηση, μερική κύρωση, ολική κύρωση), δεν απαιτείται καμία βεβαίωση υπηρεσίας δασών ή άλλου αρμόδιου φορέα. Εφεξής, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται μόνο με την προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από μηχανικό στην οποία θα δηλώνεται ότι η θέση του ακινήτου, όπως αυτή προσδιορίζεται γεωχωρικά σε σχέση με τον αναρτημένο δασικό χάρτη, δεν εμπίπτει σε περιοχή που διέπεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. 

Πριν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, για την έκδοση οικοδομικής άδειας σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός οικισμών έπρεπε να προηγηθεί ο χαρακτηρισμός τους ως μη υπαγόμενες σε δάσος ή σε δασική έκταση. Η διαδικασία αυτή απαιτούσε μεγάλο χρονικό διάστημα και προέβλεπε πράξη χαρακτηρισμού του αρμόδιου δασάρχη ή του Διευθυντή Δασών και άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής ή αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης της Επιτροπής ή έκδοση τελεσίδικης απόφασης του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου επί της αίτησης ακύρωσης. Τα στοιχεία βεβαίωσης περί του μη δασικού χαρακτήρα και η σχετική τελεσίδικη απόφαση υποβάλλονταν στην οικεία Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Πηγή: capital.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.