Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Γουμένισσα: Ελπιδοφόρα και πολύ καλή η οινοποιητική χρονιά του 2020 για τα κρασιά τηςΕλπιδοφόρα και πολύ καλή ήταν η οινοποιητική χρονιά του 2020 για τα κρασιά της Γουμένισσας που ανήκουν στην κατηγορία Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάταξης οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα για το 2020, στην οποία έξι κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία με ετερογένεια στη σύνθεση και από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα πέρασαν όλα από τον οργανοληπτικό έλεγχο, κατακτώντας μεγαλύτερο του μέσου όρου της βαθμολογίας.
Πρακτικά, έπειτα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορούν να εμφιαλωθούν 158.000 φιάλες ΠΟΠ Γουμένισσα. Αυτή η διαδικασία, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κιλκίς, έδωσε και το “πράσινο φως” για την κατάταξη – στην κατηγορία των κορυφαίων οίνων-  118 τόνων κρασιού για το 2020.
Αν και, όπως επισημάνθηκε από την τριμελή επιτροπή η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ), το 2020 ήταν μία σχετικά δύσκολη χρονιά για το αμπέλι ,αφού τα φυτά  “έτρεξαν” για να ωριμάσουν εξαιτίας των απότομων εναλλαγών των καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να περάσουν από στρεσογόνα φάση, από τη στιγμή που πέρασαν τις πόρτες των οινοποιείων, οι οινοποιοί απέδειξαν πως έχουν την τεχνογνωσία, την τεχνολογία, τις γνώσεις και το μεράκι για να προσδώσουν νέα, ποιοτικά χαρακτηριστικά στους οίνους ΠΟΠ Γουμένισσα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το 2020, οι οίνοι ΠΟΠ Γουμένισσα να “ξεφύγουν” από τον γνώριμο προσανατολισμό του ρουστίκ και να δώσουν περισσότερη έμφαση στη φρουτώδη τους διάσταση, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την πολυπλοκότητα που τούς χαρακτηρίζει μέσα από μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως οι πλούσιες, ολοκληρωμένες τανίνες, το βαθύ , απαλό χρώμα, η οξύτητα και ο αλκοολικός βαθμός.
Η στροφή προς τη διαφορετικότητα, η οποία δίνει έμφαση στον φρουτώδη χαρακτήρα των οίνων έδωσε – για το 2020 – και αρώματα framboise , τα οποία γοητεύουν το ευρωπαϊκό εκπαιδευμένο καταναλωτικό κοινό και μπορούν να αποτελέσουν βάση για την περαιτέρω εξωστρέφεια των οίνων ΠΟΠ Γουμένισσα.
Τόσο ο πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής, οινολόγος Θωμάς Λίγας, όσο και τα μέλη -επίσης οινολόγοι- Δημήτρης Τάσκος και Ανδρέας Πάντος υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, τα χαρακτηριστικά του πολυδυναμικού Ξινόμαυρου και της Νεγκόσκα, δύο ποικιλιών που δίνουν τα περίφημα για την κομψότητά τους κρασιά με την ένδειξη  Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Γουμένισσα.
Πηγή: voria.gr
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.