Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συνεργασία Θ. Τζάκρη με τον Πρόεδρο Δικτύου Οινοποιών ΗρακλείουΣυνεργασία Θεοδώρας Τζάκρη με τον Πρόεδρο του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου Wines of Crete κ. Νίκο Δουλουφάκη και επίσκεψη στο Οινοποιείο Δουλουφάκη στις Δαφνές

Η βουλευτής Πέλλας και Αρμόδια για το εξαγωγικό εμπόριο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στο πλαίσιο των επαφών της με τους εξαγωγικούς φορείς της Κρήτης είχε συνεργασία σήμερα με τον Πρόεδρο του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου Wines of Crete κ. Νίκο Δουλουφάκη στο Οινοποιείο του στις Δαφνές Ηρακλείου, παρουσία και του τομεάρχη επιχειρηματικότητας & εξωστρέφειας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου και εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  κ. Andrea Garancini. 

Το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου Wines of Crete, που επί της ουσίας συνιστά cluster, ιδρύθηκε το 2006 από 15 αρχικά οινοποιεία του Νομού Ηρακλείου με στόχο την χάραξη οινικών διαδρομών (οδικών και πεζοπόρων) για την προώθηση του οινοτουρισμού, μέσω της αξιοποίησης προγράμματος  Leader. 

Σύμφωνα με τον κ. Δουλουφάκη στην συνέχεια  το δίκτυο διευρύνθηκε και σήμερα μετέχουν σε αυτό 25 οινοποιεία και παράλληλα διεύρυνε τους στόχους του καθώς πλέον σκοπεύει στην υποστήριξη κοινών δράσεων προβολής και προώθησης των προϊόντων των μελών  του Δικτύου, μέσω της συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις (όπως η έκθεση ΟιΝοτικά που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε Αθήνα, Χανιά και Ηράκλειο,   Pro Wein στο Dusseldorf, που είναι η μεγαλύτερη σήμερα έκθεση κρασιού στην Ευρώπη, στην έκθεση της ΚΟΑ για την προώθηση δράσεων σε τρίτες χώρες όπως  Αμερική,  Καναδάς, Μεγάλη Βρετανία κλπ και σε προγράμματα Master class για το κρητικό κρασί) της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα 
επεξεργασίας στοιχείων και της συμμετοχής σε διοργάνωση εκδηλώσεων, ημερίδων, διεθνών διαγωνισμών οίνων και αποσταγμάτων.
Σε τελική φάση βρίσκεται και το έργο της ψηφιοποίησης των διαδρομών των αρχαίων πατητηριών, που εκπονείται μέσω του προγράμματος Leader, βάσει του οποίου ο επισκέπτης θα μπορεί να αντλεί χρήσιμες πληροφορίες για τα οινοποιεία ώστε να μπορεί να μπορεί στην συνέχεια και να τα επισκεφτεί. 

Βασικό σκοπό της δημιουργίας  του δικτύου, σύμφωνα με τον κύριο Δουλουφάκη, αποτέλεσε  η συνένωση των δυνάμεων των οινοποιείων που συμμετέχουν σε αυτό ώστε να μπορούν να διεισδύουν σε όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές του εξωτερικού και για αυτό το λόγο κύριο μέλημά τους είναι  η συνεχής επιμόρφωση επιχειρηματιών και εργαζομένων, η διαρκής βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων των μελών τους μέσω  πιστοποιήσεων κλπ και η ανάληψη πρωτοβουλιών και προσπαθειών προκειμένου να προστατευθούν και να αναδειχθούν οι παλιές τοπικές ποικιλίες κρασιού της Κρήτης.
Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει όμως να στηριχθεί και από άλλους θεσμικούς φορείς πχ τα Επιμελητήρια και από άλλα προγράμματα (ΕΣΠΑ κλπ)  ώστε να μπορεί το Δίκτυο να συμμετέχει σε περισσότερες εκθέσεις για την προώθηση των προϊόντων των μελών του.
Σήμερα τα κρασιά του δικτύου Wines of Crete εξάγονται σε χώρες όπως η Αμερική, η Πολωνία, η Γερμανία, η Γαλλία κλπ και στόχος τους είναι η εξαγωγή  του κρητικού κρασιού σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο. 
Από την πλευρά της η κ. Τζάκρη επαίνεσε τις προσπάθειες που γίνονται στην Κρήτη για την ανάδειξη και επιχειρηματική εμπορία των τοπικών κρασιών και συμφώνησε ότι το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Ηρακλείου Wines of Crete που στην ουσία συνιστά ένα τοπικό cluster, θα στηρίξει στην πράξη την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας αναφορικά με τις προμήθειες, τα logistics, τις αποθήκες κλπ, την  μείωση του κόστους παραγωγής και την άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση.  Επιπλέον σημείωσε τις δυνατότητες που παρουσιάζονται για καλύτερη διαπραγμάτευση ενός ικανοποιητικού όγκου παραγωγής που διαμορφώνεται μέσα από την «επιχειρηματική συνένωση» του Δικτύου. Υπογράμμισε δε, ότι μόνο μέσα από τέτοιες συνενώσεις θα μπορέσει ο κλάδος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όσον αφορά στην εμπορική διαχείριση των προϊόντων, προβλήματα τα οποία έχουν επιβαρυνθεί εξαιτίας της πανδημίας αλλά και (στην προκειμένη περίπτωση) τα κρητικά κρασιά να βρουν τη θέση που τους αξίζει τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στις διεθνείς αγορές. 

Στην συνέχεια η κ. Τζάκρη ξεναγήθηκε στο Οινοποιείο της οικογένειας Δουλουφάκη στις Δαφνές  που εμφιαλώνει ετησίως περί τις 350.000 φιάλες κρασιού (λευκού και κόκκινου) με «αιχμή του δόρατος» το κρασί της ντόπιας ποικιλίας «Βιβιανό» που καλλιεργείται σε ιδιόκτητους αμπελώνες 200 περίπου στρεμμάτων, ενώ το Οινοποιείο Δουλουφάκη απορροφά την παραγωγή και μεμονωμένων αμπελουργών που συνεργάζονται με την επιχείρηση.


Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.