Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Οι εργαζόμενοι «ήρωες» του καλοκαιριού στην Π.Ε. Πέλλας



Δίνουν καθημερινή "μάχη" επιβίωσης σε επικίνδυνες συνθήκες για το μεροκάματο του...καύσωνα! 

Τις εξαιρετικά δύσκολες, επικίνδυνες και ακραίες καιρικές συνθήκες που ζούμε αυτό το διάστημα, προσπαθεί ο καθένας από την πλευρά του να τις βιώσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα, πιο άνετα, πιο δροσερά. Η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της χώρας ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου (!) και άλλοι κατευθύνθηκαν στις παραλίες, άλλοι στο βουνό και οι περισσότεροι παρέμειναν στα σπίτια τους με τα κλιματιστικά... στα "γκάζια"!. 
Στον αντίποδα, συνεπείς στο καθήκον, που πλέον συνδέεται με την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, έμειναν εκείνοι που ασκούν τα επαγγέλματα… παντός καιρού, για τα οποία οι συνθήκες καύσωνα αυτής της περιόδου δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι «απόδρασης».
Πάρα πολλοί είναι αυτοί που, παρά τον πολύ "καυτό" καιρό, αναγκάζονται να λειτουργούν και να ζουν σε συνθήκες καύσωνα. Αναφερόμαστε στους χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς η δουλειά δεν σταματά για πολλά επαγγέλματα ούτε και στον καύσωνα. Και δεν αναφερόμαστε μόνο σε εργασίες σε εσωτερικούς χώρους με air condition, αλλά και σε όλους όσοι είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται έξω ή σε "δύσκολους" κλειστούς χώρους παρά την υψηλή ζέστη και τον καύσωνα.

Σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου, η θερμοκρασία ξεπέρασε σε πολλές περιοχές τους 43 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo, στην Πέλλα (ειδικά στα Γιαννιτσά και στην Σκύδρα) σημειώνονται πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Μέσα στον καύσωνα ντελιβεράδες (διανομείς), ταχυδιανομείς, εργάτες στην καθαριότητα, εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές, μεταφορείς, περιπτεράδες, εργαζόμενοι στην εστίαση, οδηγοί και εργαζόμενοι σε πολλά άλλα επαγγέλματα, συνέχισαν να προφέρουν τις υπηρεσίες τους κανονικά παρά τα «43άρια».

Διανομέας (ντελιβεράς)
Οι διανομείς και οι ταχυμεταφορείς στάζουν κιλά ιδρώτα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Η άσφαλτος κυριολεκτικά «καίει», ο ήλιος «βαραίνει» ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον βάρος του κράνους που φορούν. Ωστόσο συνεχίζουν… "Δεν γίνεται αλλιώς, πρέπει να βγει το μεροκάματο και να ζήσουμε τις οικογένειές μας", τονίζει ο διανομέας (ντελιβεράς) Ράκης Τσίτσιρας από τα Γιαννιτσά. "Όσο δύσκολο και αν είναι, αντέχουμε δίνοντας την μάχη της επιβίωσης καθημερινά και σε αυτές τις συνθήκες, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τον χειμώνα", μας λέει ο συνάδελφός του -επίσης από τα Γιαννιτσά- Νίκος Χαμαλίδης.
Ψήστης
Η δουλειά δεν σταματάει και για τους εργαζόμενους στην εστίαση. Στα φαστ φούντ (γυράδικα) η κατάσταση είναι απελπιστική, ειδικά για όσους βρίσκονται απέναντι από την "βέργα" του γύρου, ή οι ψήστες στην κουζίνα των εστιατορίων! Η θερμοκρασία εκεί μέσα δεν είναι μετρήσιμη, δεν περιγράφεται όταν οι πλάκες της μεγάλης ψηστιέρας έχουν ζεσταθεί για τα καλά. Οι αντίστοιχες θερμοκρασίες μέσα σε ένα ψητοπωλείο, δίπλα από τα πυρωμένα κάρβουνα, από έναν «κοινό θνητό» θα χαρακτηρίζονταν «κόλαση». Τα σουβλάκια ψήνονται, τα σάντουιτς ετοιμάζονται, οι μάσκες κάνουν «καυτή» την ανάσα και ο ιδρώτας κυλά ασταμάτητος! "Η κατάσταση είναι μαρτυρική αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αφού αυτό επιλέξαμε να κάνουμε πρέπει να συνεχίσουμε να το κάνουμε κάτω από όλες τις συνθήκες", υπογραμμίζει ο Κώστας Βασιλειάδης  από τον "Γύρο της Καρατζόβας" στην Αριδαία. 
Πλυντήριο αυτοκινήτων
Η κατάσταση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι καλύτερη για όσους εργάζονται σε πλυντήρια αυτοκινήτων λόγω του νερού. "Λάθος κάνεις, το καλοκαίρι είναι χειρότερα από το χειμώνα για μας, αφού υπάρχει μεγάλη δυσφορία από την υγρασία και η δουλειά μας είναι πιο δύσκολη", επισημαίνουν ο Γιάννης και ο Δημήτρης Δομουχτσίδης (πατέρας και γιος αντίστοιχα), ιδιοκτήτες πλυντηρίου αυτοκινήτων από τα Γιαννιτσά (περιοχή σφαγείων). Μαζί με την (σύζυγο και μητέρα) Φόνη, δίνουν καθημερινά σκληρό αγώνα επιβίωσης στην οικογενειακή επιχείρησή τους.
Περιπτεράς
Είτε με δουλειά, είτε με αναδουλειά, ένα περίπτερο πρέπει να παραμένει ανοιχτό επί 15, επί 18, επί 20, ακόμα και επί 24 ώρες το 24ωρο. Και αλίμονο σ’ εκείνον, που του έχει πέσει ο «κλήρος» να αναλάβει τη λειτουργία του κατά τις ώρες, που ο τόπος «βράζει» από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο ιδιοκτήτης περιπτέρου επί της οδού Χατζηδημητρίου στα Γιαννιτσά, Χρήστος, προσπαθεί όσο αυτό είναι δυνατόν, να βρει διάφορους τρόπους να διαχειριστεί τις υψηλές θερμοκρασίες εν ώρα εργασίας. "Πίνουμε πολλά υγρά, στο φουλ ο ανεμιστήρας και πολύ υπομονή τις δύσκολες αυτές μέρες", σημειώνει την στιγμή που τον φωτογραφίζουμε στο περίπτερό του, εκεί όπου είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στο 1,5×1,5 μέτρων εσωτερικό του για να εξυπηρετήσει όσους πελάτες το προσεγγίζουν.
Οδηγός
Το επάγγελμα του οδηγού, του αυτοκινητιστή, είναι πολύ ιδιαίτερο επίσης. Ο οδηγός Ταξί από την Έδεσσα αναφέρεται στο πόσο δύσκολο είναι κάθε μέρα -και ειδικά τώρα με αυτό τον καύσωνα- να οφείλεις να βρίσκεσαι στο δρόμο επί πάρα πολλές ώρες, με το πιο βασανιστικό διάστημα να είναι εκείνο, που περιμένουν πελάτες σταθμευμένοι στις πιάτσες.

Στη λαϊκή αγορά
Οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές στήνουν τον πάγκο τους από τις 5 τα χαράματα. Μπορεί οι πάγκοι να καλύπτονται με ομπρέλες, ωστόσο τόσο έντονη ακτινοβολία είναι αδύνατον να την σταματήσει ένα πανί. Στον πάγκο δεν έχεις κλιματιστικό. Αναζητάς, λοιπόν, λίγο ίσκιο… Και όταν έρθει η ώρα να ξεστηθεί ο πάγκος και οι τεράστιες ομπρέλες, τότε ξεκινά νέο μαρτύριο.
Όλοι αυτοί λοιπόν, οι εργαζόμενοι «ήρωες» του καλοκαιριού δίνουν καθημερινή "μάχη" επιβίωσης σε επικίνδυνες συνθήκες για το μεροκάματο του...καύσωνα! Αξίζουν τα συγχαρητήριά μας και φυσικά την κατανόησή μας.

* Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ οι εργαζόμενοι φωτογραφήθηκαν χωρίς τις μάσκες τους.
 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.