Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Πέλλας στον χώρο κατασκηνώσεων της Μητρόπολης στο Πάϊκο



Στον χώρο των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας στο όρος Πάικο πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Εδέσσης με ομιλητή τον Αρχιμ. Εφραίμ Ανθίμου και θέμα: «Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία».

Ο ομιλητής βασιζόμενος στην Αγιογραφική και την Πατερική διδασκαλία τόνισε ότι σκοπός της Εκκλησίας είναι η σωτηρία όλων των πιστών και ότι η ενότητα αποτελεί δώρο Θεού. Αιτία της διάσπασης είναι το πεπτωκός γνωμικό μας θέλημα, η μη τήρηση των εντολών του Θεού. Αντίθετα η εν Χριστώ υπακοή προσφέρει τις προϋποθέσεις αυτής της ενότητας. Η ενότητα των πιστών μέσα στην Εκκλησία διαφαίνεται: α) στα δόγματα της πίστεως, β) στο διδακτικό και κηρυκτικό της έργο με την ευθύνη του Επισκόπου, γ) στην θεία λατρεία και ειδικότερα στο μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας, δ) στην άσκηση της διοικητικής εξουσίας, η οποία βασίζεται στο Συνοδικό σύστημα (δηλαδή στην συνοδικότητα χωρίς όμως την κατάργηση της ιεραρχικότητας), και ε) στην υπό τον Επίσκοπο ενότητα, η οποία εκπηγάζει από την λειτουργική ενότητα και απλώνεται στην διοίκηση και την συνολική δράση της Εκκλησίας. Μάλιστα κατά τον άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, όποιος σχίζει αυτή την ενότητα «βασιλείαν Θεού ου κληρονομεί».
Τέλος σημείωσε ότι η ενότητα μέσα στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία, είναι διαρκής πράξη ασκήσεως και διαρκής προσευχητική αναζήτηση. Αυτή η ενότητα είναι ζητούμενο ιδιαίτερα σήμερα λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών της πανδημίας, οι οποίες αποκάλυψαν δυστυχώς πολλές αδυναμίες και ελλείψεις.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση επί του θέματος με την συμμετοχή του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης κ. Ιωήλ.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 comments:

  1. λίγο πιο ξεκάθαρη θέση για την πανδημία θα έχουμε? κάτι πιο απλό να μην μπερδεύεται ο κόσμος ?π.χ.
    Η επίσημη Εκκλησία της Ελλάδος ζητάει τον εμβολιασμό των πιστών.Πρέπει να το ακούσει ο κόσμος για να μην μπερδεύεται με θρησκόληπτους και εμμονικούς.Όποιος θέλει να ακολουθήσει μοναχικό δρόμο ας αναλάβει το βάρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η επισημη Εκκλησία δεν απαγορεύει τον εμβολιασμό για COVID ,αλλά δεν ενθαρρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν ,πλην ορισμένων εξαιρέσεων [π.χ.ο Αλεξανδρουπόλεως ξεκάθαρα παροτρύνει να εμβολιαστούν,σε αντίθεση με τον Ιωήλ].Μήπως θα πρέπει να μπούν σε αναστολή πληρωμών και κάποιοι μητροπολίτες και ιερείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαν να λέμε και με τον Γιάννη και με το θεριό

      Διαγραφή
  3. Σα να λεμε ιωηλ με τους παπαδες του και αλλους ομοιδεατες του να μην πληρωνονται.αλλωστε λειτουργημα προς τον θεο κσνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι αργά πιά.Δυστυχώς η παιδεία ξεκινάει απ το σπίτι.Ακόμα στα χωριά ο κόσμος σέβεται αγράμματους ιερείς.Με όλο το σεβασμό αλλά αυτό είναι παράλογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να τους σευεται σε θεματα θρησκειας συμφωνο...Αυτά ομως ειναι θεματα αλλης επιστημης! Ας αφησουν τον κοσμο να ενημερωνεται απο τους ειδικους! Ή παππας παππας ή ζευγας ζευγας!! Ακουει ο Ιωηλ!! Πως μαζευτηκαν ολοι αυτοι στην βορειο Ελλαδα και θα μας πεθανουν ολους αφου εχει πολλους αγραμματους που υπακουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.