Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέλλα: Γιατί οι άνεργοι νέοι Έλληνες, δεν εργάζονται στα εποχικά εργοστάσια;



Είναι γεγονός ότι οι δημοσιεύσεις αγγελιών ζήτησης εργατών, τεχνιτών, οδηγών, συσκευαστών και υπαλλήλων πάσης φύσεως, είναι πια συχνότερες στα ΜΜΕ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι συχνότερες και στο Ν. Πέλλας. 
Εύλογα λοιπόν ανακύπτει το ερώτημα: Πόσο φυσιολογικό και ορθόδοξο είναι να αναζητάς εργάτες όταν στην Πέλλα η ανεργία "εκτοξεύεται" στο 50%; 
"Στα κονσερβοποιεία της ευρύτερης περιοχής", όπως χαρακτηριστικά μας είπε εργαζόμενη, "πολλοί εργαζόμενοι είναι αλλοδαποί". Όπως τόνισε, λεωφορεία μεταφέρουν εργάτες στην περιοχή μας από όλη την Κεντρική Μακεδονία: Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κονσερβοποιητικής μονάδας στα Γιαννιτσά όπου τα λεωφορεία της μεταφέρουν καθημερινά 4 εργάτες από την Αλμωπία, 7 από την Καστοριά, 5 από την Φλώρινα κ.ο.κ. Από αυτούς οι μισοί είναι αλλοδαποί. Καταλήγοντας η εργαζόμενη ανέφερε ότι από την εργασία της στο κονσερβοποιείο θα λάβει φέτος συνολικά περίπου 4.000 ευρώ (μαζί με τα δώρα)! "Γιατί λοιπόν οι Έλληνες που είναι άνεργοι απαξιώνουν αυτό το εισόδημα;" αναρωτιέται... 

Είναι φανερό ότι η επιδοματική πολιτική των κυβερνήσεων δρα καταλυτικά στην συμπεριφορά των ανέργων στην Ελλάδα. Έτσι, άλλοι βολεύονται με τα επιδόματα, άλλοι επιθυμούν εργασία γραφείου και άλλοι "βολεύονται" με το χαρτζιλίκι των γονιών ή του παππού τους.    

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να μπορεί η Πολιτεία, που έχει λίστες χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων και κατανέμει δισ. ευρώ σε επιδόματα, μέσα από τους μηχανισμούς και τις υπηρεσίες της να κατανέμει σωστά το εργατικό δυναμικό και να διαχειριστεί σωστά την -όποια- προσφορά και ζήτηση εργασίας, όπως εξάλλου γίνεται στα οργανωμένα και σύγχρονα Ευρωπαϊκά κράτη.
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

31 comments:

  1. Νεοφιλελεύθερη νεράιδα17 Σεπτεμβρίου 2021 στις 10:35 π.μ.

    Δηλαδή στα οργανωμένα και σύγχρονα ευρωπαικά κράτη οι ημεδαποί απασχολούνται στις εποχικές εργασίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πως κάνεις μπαμ ότι είσαι Δ.Υ

      Διαγραφή
    2. στα οργανωμένα και σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη η ανεργία στους νέους δεν είναι στο 50% χαζοχαρούμενη νεράιδα του f.b

      Διαγραφή
    3. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τα σύγχρονα οργανωμένα κράτη μπορείς να μας πεις10.35

      Διαγραφή
    4. Δεν απαξιώνουμε το εισόδημα, απλά οι συνθήκες εργασίας είναι τόσο δύσκολες, που μετά από κάποια χρονάκια βγάζεις ένα μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υγείας, και όλο αυτό μόνο για 3 μήνες τον χρόνο!!Δεν είμαστε τεμπέληδες, απλά θέλουμε κάτι καλύτερο που το κράτος δεν ανοίγει θέσεις εργασίας??Πολύ κακό το άρθρο σας!!

      Διαγραφή
    5. τι 4000 λεει ρε, που θα τα βρει τα 4000 με 2 μηνες δουλεια; οι ελληνες δεν πανε στα εποχιακα οχι γιατι ειναι τεμπεληδες αλλα γιατι τους δινουν μισθο πεινας τα εργοστασια που εκμεταλευοντε τον εργαζομενο με τις ευλογιες της καθε κυβερνησης!

      Διαγραφή
  2. Οι νέοι τα ξύνουν όλη την ήμερα με 5 ευρώ στην τσέπη (από την μαμά) καλό κινητό και θεωρία στα καφέ! ,περιμένουν πότε θα δουλέψουν στο δημόσιο έστω και δίμηνο,από την άλλη οι γονείς λένε το δικο μου το παιδι που το σπούδασα ( δεν θα δουλέψει μαζί με αλβανούς βουλγαρους κτλπ και έτσι απλά γεμίσαμε τεμπέληδες με διπλώματα και χαρτιά.Στην δικιά μου εποχή ολα τα παιδιά 16-20 δούλευαν στα κονσερβοποιία τα καλοκαίρια έστω και για 1 μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας τους κόψει η μαμά κι αυτά τα 5 ευρώ,να μην έχουν ούτε για καφέ,και να δούμε μετά αν θα πάνε να δουλέψουν ή όχι.

      Διαγραφή
  3. Αλλάξτε την δομή του επιδόματος αλληλεγγύης και θα δείτε αν πάνε να δουλέψουν
    Εκτός αυτού μην νομίζετε ότι η ανεργία είναι πραγματικά στο 50%,απλά οι περισσότεροι δουλεύουν μαύρα πρώτον γιατί οι εργοδότες δεν θέλουν να πληρώνουν ένσημα και δεύτερον γιατί βλέπουν ότι θα πάρουν σύνταξη στα 80
    Αυτή είναι η μόνη αλήθεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα προστίματα να είναι 10500€ και την φορολογία στα ύψη, δε νομίζω ότι υπάρχει εργοδότης που επιθυμεί να ρισκάρει και να μη δηλώσει έξοδα. Η μαύρη εργασία δημιουργείται από το ίδιο το κράτος: δίνει επιδόματα ανεργίας, ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου κ.α. ώστε όταν πάει ο ωφελούμενος των επιδομάτων να εργαστεί ζητάει να δουλέψει μαύρα για να μην χάσει τα ανωτέρω ειδάλλως δεν τον συμφέρει να δουλέψει. Δηλαδή ο εργαζόμενος λέει (απαιτεί) "ή εργάζομαι μαύρα ή δεν εργάζομαι καθόλου".

      Διαγραφή
    2. Το επίδομα του ενοικίου είναι ένα πολύ σωστό επίδομα σε αντίθεση με τα κεα και όλα τα περιξ
      Βοηθάει στον νέο να ανοίξει ένα σπίτι έστω με μια μικρή βοήθεια η ακόμη και οικογένειες ολόκληρες που εργάζονται αλλά ταυτόχρονα λαμβάνουν και το επίδομα ενοικίου καθώς τα εισοδηματικά όρια είναι αρκετά καλά και έτσι σου δίνει την δυνατότητα να δουλέψεις κανονικά και με ένσημα χωρίς να σου κοπεί! Και σου το λέω εγώ που λαμβάνω το συγκεκριμένο επίδομα αλλά ταυτόχρονα εργάζομαι με 680€ τον μήνα

      Διαγραφή
    3. Και όμως κύριε Γιάννη το 50% μη σου πω και παραπάνω των εργοδοτών στην περιοχή μας βάζουν τους υπαλλήλους να δουλεύουν μαύρα γιατί απλα δεν θέλουν να πληρώσουν ασφάλεια και ένσημα. Και όσο λες για πρόστιμα κτλ αυτό άρχισε να ισχύει από φέτος γιατί εγώ δουλεύω τα τελευταία χρόνια στα μαύρα όπως και πολλοί περισσότεροι και δεν έχει γίνει ποτέ έλεγχος οπότε. Όσα λες είναι μπαρούφες.

      Διαγραφή
    4. Φιλε 2:58 τις μπαρουφες τις λες εσυ, για να μην μπω τιποτε βαρυτερο. Ο κος Γιαννης λεει ακριβως οπως ειναι τα πραγματα. Κι οσο για το προστιμο ισχυει εδω και μια πεντετια, μη σου πω και παραπανω. Και για τους ελεγχους που αναφερεσαι γινονται, ασχετα εαν δεν ετυχε στο περιγυρω σου. Και το προβλημα δεν ειναι μονο στα κονσερβαδικα. Και στον αγροτικο τομεα υπαρχει το προβλημα. Βλεπεις πολλους νεους να μαζευουν παραγωγες. 30 ευρω δινουμε στους Αλβανους συν το εργοσημο, χωρια που ψαχνομαστε για το που θα τους στεγασουμε και τους εποχιακους πολλοι τους τρωμε στην μαπα εχοντας τους στην αυλη μας. Αυτη δυστυχως ειναι η ωμη πραγματικοτητα και οι κυβερνωντες σφυριζουν αδιαφορα χωρις να κανουν κατι γιατι υπαρχει η ψηφοθηρια στο παιχνιδι. Παρα μονο τρεχουν για οτι αφορα την εποχη των μετακλητων εργατων, χωρις να τολμουν να θιξουν το θεμα της αλλαγης των κανονισμων της ανεργιας και του ΟΑΕΔ. Βλεπεις την κοινωνικη πολιτικη παρα πολλοι την κανανε επαγγελμα και εισοδημα.

      Διαγραφή
  4. 1ον γιατί μας μεγαλώνουν φουσκωμένους ότι είμαστε εκλεκτά άτομα.
    2ον γιατί δεν είμαστε εργατικοί.
    3ον γιατί σε εποχιακές δουλειές πάνε όσοι είναι ψημένοι ενώ σήμερα όλοι είμαστε μαλθακοί.
    4ον : μπορείς να τους πιάσεις σε εργατικότητα τους Αλβανούς? με τίποτε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 5ον ΄γιατί να δουλέψουν όταν παίρνουν επιδόματα
      6ον ΄γιατί όλοι θέλουν θέση σε γραφείο

      Διαγραφή
  5. Δυστυχώς οι άνεργοι Έλληνες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: αυτοί που ψάχνουν δουλειά και αυτοί που ψάχνουν να δουλέψουν. Αυτοί που ψάχνουν να δουλέψουν βρίσκουν δουλειά σε χρόνο DT, οι άλλοι δυστυχώς ακόμη ψάχνουν για δουλειά. Κατά την προσωπική μου άποψη (μπορεί να κάνω και λάθος) πρωτίστως φταίνε οι γονείς (ίσως λίγο και το κράτος) που έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους χωρίς φιλοδοξίες για κάτι καλύτερο. Έτσι οι νέοι σήμερα αρκούνται στα λίγα χρήματα που λαμβάνουν είτε ως επίδομα είτε ως χαρτζιλίκι. Έπειτα φταίει το κράτος που δίνει ένα σωρό επιδόματα που προστιθέμενα αγγίζουν μέχρι και τα 800€, όταν ο μέσος αρχικός μισθός είναι 600€ καθαρά. Για ποιόν λόγο να δουλέψει κάποιος για λιγότερα χρήματα από όσα παίρνει ενώ κάθεται και βλέπει NETFLIX; Γιατί να επιδοτείται η ανεργία και όχι η απασχόληση; Ας μειωθούν τα επιδόματα (ακόμη και να κοπούν σε όσους αποδεδειγμένα είναι τεμπέληδες) και ας αυξηθεί ο μέσος μισθός (με μείωση των εργοδοτικών εισφορών ΕΦΚΑ και όχι με επιπλέον επιβάρυνση των επιχειρήσεων) και θα δούμε μετά αν οι Έλληνες δουλεύουν ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακόμα και ο Συνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων είναι πιο ήπιος από εσένα στην διατύπωση των αιτημάτων του...

      Διαγραφή
    2. πολύ σωστά με κάλυψες 100%

      Διαγραφή
    3. Ο κος Γιαννης και στα δυο δημοσιευματα αναφερει ακριβως το τι συμβαινει. Ας ανοιξουμε τα ματια και τα αυτια μας ολοι μας και κυριως οι πολιτικοι μας και να αφησουμε κατα μερος τον αντιλογο. Μπραβο.

      Διαγραφή
  6. Για το μεροκάματο δε μιλάει κανείς.για συνθήκες δουλειάς κανείς.ολα στρωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κάτσε στο καφέ και κανε την επανάσταση σου ξύνοντας τα @@ σου

      Διαγραφή
  7. Πολυ ωραία τα λέτε όλοι, στα λόγια είμαστε φιλόσοφοι.
    Στα εργοστάσια προτιμούν να έχεις ασφάλεια ογα.
    Οι εργοδότες θέλουν να δουλεύεις μαύρα.. οι περισσότεροι.
    Επιδόματα που λέτε δεν περνούν όλοι.
    Υπάρχουν παιδιά που και σπουδάζουν και εργάζονται.
    Η εύκολη λύση που έχετε όλοι σας τεμπέληδες και επιδοτιματιες,
    Και στην τελική αν δεν θέλεις να τρως στην μάπα τους αλβανούς δούλεψε οσα χωράφια μπορεις, τ άλλα νοικιάσετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οποιος θεωρει ο,τι αξιζει να δουλευεις για 4ωρα με 300ευρω η 8ωρα με 550 ευρω για να πλουτιζουν οι λιγοι ανοιχτες οι πορτες και τα σκυλια δεμενα...Ας μην κολλαμε τοσο ευκολα ταμπελες σε αυτην τη χωρα και να αποκαλλουμε τους ανεργους τεμπεληδες..οι περισσοτεροι ειναι απολυμενοι γιατι λογω ηλικιας τους βγαινουν ακριβοι να τους πληρωνουν,οι αλλοι ειναι νεοι χωρις προυπηρεσια που δεν τους προτιμουν παρα μονο αν εχεις μεσον και αυτο δλδ να εισαι κομματοσκυλο,αλλιως σε βαζουν καπου για ενα 2μηνο...και δεν μπορω να καταλαβω πως μπορουν να μπαινουν στην ιδια ζυγαρια οσοι εχουν σπουδασει,εχουν μορφωθει,εχουν ξοδεψει χρηματα γι αυτο και περασει αγχωδεις καταστασεις, με αυτους που εχουν βγαλει ενα δημοτικο..Ας βλεπει ο καθενας την καμπουρα του λοιπον!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν έχεις ανάγκη,πας οπουδήποτε να δουλέψεις και για 300 και για 550.Εγώ αυτό ξέρω.Προφανώς μεγάλο ποσοστό έχει βολευτεί στα χαρτζιλίκια και στις συντάξεις των γονιών τους και προτιμούν ξάπλα,φραπέ και κίνο.

      Διαγραφή
    2. Μα πόσο αλήθεια. Είπαμε στην Ελλάδα είμαστε φιλόσοφοι.

      Διαγραφή
    3. δλδ ολοι εσεις που δεχεστε να εργαστειτε για 300 ευρω ,βγαζετε το μηνα?????300 ειναι μονο το ενοικιο..εκτος αν εργαζεστε για τα τσιγαρα σας παω πασο

      Διαγραφή
  9. και επιπλεον ποια επιδοματα??που μοιραζουν επιδοματα να μαζευτουμε ολοι μας να παρουμε..πολυ καραμελα,πολυ προπαγανδα..ημαρτον πια με καθε αδαη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όλοι εδώ που σχολιάζετε, έχω ένα ερώτημα? Έχετε δουλέψει για χρόνια κάπου εποχιακά να δείτε πόσο δύσκολα είναι και χωρίς κανένα κέρδος? Εγώ πάντως μιλάω από πρώτο χέρι κ όλες οι γυναίκες που ξέρω, αλήθεια όμως έχουν βγάλει κουσούρια από αυτά τα εργοστάσια, παρακαλώ μην μιλάτε αν δεν γνωρίζεται!! Ξερόλες ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλοι βγάλατε την ταμπέλα τεμπέλης
    Δεν ισχύει ούτε η μία άποψη ούτε η άλλη που λέει για το μεροκάματο γιατί πολύ απλά με τα δώρα μαζί το μεροκάματο είναι πάνω από 30€ και ένσημο
    Οι συνθήκες όντως είναι κακές
    Απλά όλοι θέλουν εύκολη δουλειά και ας είναι 10€ την ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πάρα πολύ κακό το άρθρο και ανυπόγραφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τεράστιο πρόβλημα και οι "σπουδές".Ο κάθε αναλφάβητος περνάει με 3 με άριστα το 20 που κανονικά στην τάξη δε προάγεσαι στο τει μοσχαροτροφείου ή ιχθυοκαλλιέργειας Κωλοπετινίτσας και γυρίζει 10 κιλά πιο παχύς απ το καθησιό και "επιστήμονας".Άντε σήκωσέ τον τώρα εσύ να πάει στο εργοστάσιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.