Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μια υπέροχη εμπειρία της ομάδας EXPLORING GREEKS στο Πάϊκο: Η άγνωστη κορυφή "Μετερίζι", στα 1.595 μέτρα! (βίντεο)



Η γνωστή ομάδα EXPLORING GREEKS από τα Γιαννιτσά ολοκλήρωσε ένα νέο εξερευνητικό ταξίδι! Αυτή τη φορά ο προορισμός της ήταν μια από τις λιγότερο γνωστές κορυφές του βουνού "Πάϊκο", που όμως "έκρυβε" πολλά μυστικά και μεγάλη ιστορία πίσω της! Πρόκειται για την κορυφή "Μετερίζι", που βρίσκεται κοντά στο χωριό "Κρώμνη", σε υψόμετρο 1.595 μέτρων και είναι προσβάσιμη μέσα από το βουνό Πάικο. Αξιοσημείωτη, ξεχωριστή και πανέμορφη ήταν η στιγμή που τα μέλη της ομάδας συνάντησαν στο σημείο "Τσερβένα Μπάρα" στο Πάϊκο, κοπάδια αλόγων με τα μικρά τους, καθώς και εκεί συνηθίζουν να μαζεύονται για να πίνουν νερό!

Τα μέλη της ομάδας ανέβασαν σχετικό βίντεο στο youtube και αναφέρουν σχετικά: "Οδηγώντας και απολαμβάνοντας την διαδρομή μέσα από το βουνό που αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος της Ελλάδας και προσφέρει απλόχερα την ομορφιά και ηρεμία του με την μεγάλη ποικιλία σε χλωρίδα και πανίδα, προσεγγίσαμε το σημείο που ονομάζεται "Τσερβένα Μπάρα" που σημαίνει κόκκινη μπάρα από το κοκκινόχωμα που που βρίσκεται στο σημείο και τον σχηματισμό της περιοχής! Το σημείο αυτό ήταν και η αφετηρία της ανάβασής μας, όπου και συναντήσαμε κοπάδια αλόγων με τα μικρά τους μιας και εκεί συνηθίζουν να μαζεύονται για να πίνουν νερό! Το έδαφος από την αφετηρία ως την κορυφή είναι ιδιαίτερα πετρώδες και δύσβατο με μικρά μονοπάτια γεμάτο θάμνους και άγρια ζώα!
Πριν ακόμα φτάσουμε στην κορυφή, μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι συναντήσαμε πολλά ορύγματα ανταρτών από τα οποία αρκετά βρισκόντουσαν σε καλή κατάσταση και άλλα είχαν γκρεμιστεί! Αποφασίσαμε να κάνουμε έναν κύκλο περιμετρικά της κορυφής όπου και συνειδητοποιήσαμε (σύμφωνα με τις πληροφορίες που είχαμε για άλλη μια φορά από κατοίκους των Γιαννιτσών και των γύρω  χωριών) ότι η κορυφή αυτή αποτελούσε άντρο ανταρτών και μάλιστα πολύ καλά οργανωμένο, μέχρι που και στο σημείο της αφετηρίας μας (Τσερβένα Μπάρα) υπάρχει ακόμα και σήμερα πηγάδι, κάτι πολύ σημαντικό μιας και το νερό ήταν απαραίτητο αγαθό και προφανώς μεγάλο πλεονέκτημα για τους αντάρτες! Παρατηρήσαμε λοιπόν ότι οι θέσεις των ορυγμάτων ήταν τοποθετημένες τόσο καλά γύρω από την κορυφή που θα ήταν πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για όποιον βρισκόταν εκεί μίας και θα μπορούσε να δει από πολύ μακριά ποιος πλησιάζει και να έχει τον χρόνο να μπορέσει να τον αντικρούσει αλλά και να φυγαδευτεί αν χρειαστεί! Αναλόγως με το κάθε όρυγμα, μπορέσαμε να δούμε όλα τα γύρω χωριά της περιοχής και τον δρόμο από τον οποίο πλησίαζε κάποιος στην κορυφή.
Μεγάλη έκπληξη μας προκάλεσε η ανακάλυψη μιας σπηλιάς περίπου στο κέντρο της κορυφής, στην οποία, όπως μας λένε και η ντόπιοι, είχε γίνει χώρος απόθεσης όλου του εξοπλισμού των ανταρτών όταν αυτοί αποφάσισαν να αφήσουν τα βουνά και να κατέβουν στις πόλεις όπου, λόγω κοινωνικής ντροπής ώστε να μην τους καταλάβουν πέταξαν εκεί μέσα ότι εξοπλισμό είχαν! Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να βρούμε κάτι μέσα σε αυτή την σπηλιά...  Παρόλα αυτά ζήσαμε άλλη μια υπέροχη εμπειρία!"


Δείτε το σχετικό βίντεο:
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 comments:

  1. Συγχαρητήρια παιδιά.Πολύ ωραίες εικόνες. Απο ότι είδα πήγατε με ιχ μέχρι Τσερβένα Μπάρα. Απο που ξεκινήσατε με το ιχ και πόση ώρα σας πήρε;Πως είναι ο δρόμος μέχρι εκεί; Εχει δυσκολίες και νεροφαγώματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όπως κατάλαβες φιλε μας έχουν γράψει κανονικά τελικά τους ενδιαφέρει η προβολή τους και όχι να μας ενημερώσουν

      Διαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.