21.10.21

Μπλόκο στις εικονικές δωρεές χρηματικών ποσών


Μόνο οι δωρεές και γονικές παροχές που πραγματοποιούνται μέσα από το πιστωτικό σύστημα ή οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αναγνωρισμένο από την ΤτΕ θα γίνονται δεκτές από την εφορία και θα είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η γονική παροχή ή η δωρεά προς τα πρόσωπα που υπάγονται στην Α' κατηγορία (γονείς, παιδιά, ζευγάρια και εγγόνια) οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου, καθώς και η γονική παροχή ή η δωρεά χρηματικών, η οποία διενεργείται με μεταφορά χρημάτων μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, υπόκεινται σε φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 10%, μετά την αφαίρεση εφάπαξ αφορολογήτου ποσού 800.000 ευρώ. Στην περίπτωση που η δωρεά γίνεται με μετρητά δεν θα αναγνωρίζεται από την εφορία.

Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο οι γονικές παροχές σε χρήμα μέχρι 800.000 καθώς και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς είναι αφορολόγητες. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται ο φόρος 10% που επιβαλλόταν μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Στην περίπτωση που το ποσό ανέλθει στα 900.000 ευρώ θα καταβληθεί φόρος 10.000 ευρώ που αντιστοιχεί στο 10% του υπερβάλλοντος ποσού των 100.000 ευρώ).

Επί της ουσίας οι γονείς μπορούν πλέον χωρίς καμία επιβάρυνση να παρέχουν στα παιδιά τους χρηματικά ποσά μεγάλου ύψους προκειμένου εκείνα να αγοράσουν σπίτια, οικόπεδα, αγροτεμάχια, Ι.Χ. αυτοκίνητα, μετοχές επιχειρήσεων, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα με πλήρη κάλυψη του "πόθεν έσχες" και των τεκμηρίων διαβίωσης της Εφορίας. Τα παιδιά δηλαδή θα μπορούν να επικαλούνται τις αφορολόγητες δωρεές των χρηματικών ποσών από τους γονείς τους και να καλύπτουν νόμιμα τα τεκμήρια απόκτησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τα τεκμήρια διαβίωσης.  Το ίδιο ισχύει και για δωρεές μεταξύ συζύγων αλλά και παιδιά προς γονείς και παππούδες προς τα εγγόνια

Τι αλλάζει σε γονικές παροχές και δωρεές
Αυξάνεται από 150.000 σε 800.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και για δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή για συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Πάνω από το αφορολόγητο αυτό θα ισχύει συντελεστής φόρου 10%.

- Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία και συγκεκριμένα αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, ομόλογα, χρήματα.

Η επέκταση του αφορολογήτου των 800.000 ευρώ και στις χρηματικές γονικές παροχές και στις χρηματικές δωρεές προς εγγόνια, συζύγους ή γονείς θα έχει ως συνέπεια την απαλλαγή των χρηματικών ποσών μέχρι του ύψους των 800.000 ευρώ από τον φόρο που ίσχυε μέχρι σήμερα και ήταν στο 10%. Αυτό σημαίνει ότι γονική παροχή χρηματικού ποσού 300.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνεται πλέον με φόρο ενώ μέχρι σήμερα καταβαλλόταν φόρος 30.000 ευρώ.

-Για τις κληρονομιές περιουσιακών στοιχείων η κλίμακα διατηρείται. Εξακολουθεί να ισχύει αφορολόγητο όριο 150.000 ευρώ και συντελεστές φόρου 1%, για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας από τα 150.000,01 έως τα 300.000 ευρώ, 5% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας από τα 300.000,01 έως τα 600.000 ευρώ και 10% για το τμήμα της αξίας της κληρονομούμενης περιουσίας πάνω από τα 600.000 ευρώ.

capital.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.