Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Η ΕΝΙ Πέλλας για τη συνάντηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Έδεσσας - Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο



Στα πλαίσια της 24ωρης Πανελλαδικής Πανυγειονομικής απεργίας, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας συναντήθηκε στις 21 Οκτωβρίου με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Έδεσσας για να καταγγείλει το κλείσιμο της ΜΕΘ, την επαπειλούμενη κατάρρευση του Παθολογικού Τμήματος και της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου και να εκθέσει στην Διοίκηση μια σειρά άλλων προβλημάτων που απασχολούν τους γιατρούς του νοσοκομείου.
     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας ξεκαθάρισε πως το αφήγημα ότι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Έδεσσας έκλεισε επειδή «έφυγαν οι γιατροί», συγκαλύπτει το γεγονός ότι οι παραιτήσεις και η επακόλουθη κατάρρευση της ΜΕΘ των Γιαννιτσών είναι αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχτηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας για 20 συνεχόμενους μήνες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων μόνιμων κλινών ΜΕΘ και εξειδικευμένου προσωπικού στα δύο νοσοκομεία.

     Επαναλάβαμε στη Διοίκηση ότι η λειτουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο Έδεσσας, χωρίς να εξασφαλιστεί ταυτόχρονα το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό, είναι μία απόφαση από κάθε άποψη απαράδεκτη. Οι σχεδιασμοί για ανάθεση της λειτουργίας της ΜΑΦ στους γιατρούς του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου θα υπονομεύσει την ασφαλή λειτουργία του Αναισθησιολογικού Τμήματος και θα διαμορφώσει επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας από την πρώτη στιγμή, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις, εισηγήθηκε μάλιστα συγκεκριμένα μέτρα, τον μαζικό, καθολικό εμβολιασμό ολόκληρου του πληθυσμού αλλά και όλων των υγειονομικών. Υπογραμμίσαμε στη Διοίκηση για άλλη μια φορά την απόλυτη αντίθεση μας στην απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟ.Μ.Υ. και του Ε.Κ.Α.Β. του νομού, που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί και απαιτήσαμε να επιστρέψουν άμεσα στη θέση τους. Κανείς δε περισσεύει. 

     Εκθέσαμε τις τραγικές συνθήκες λειτουργίας της Μαιευτικής-Γυναικολογικής στην οποία οι τρεις ειδικοί να καλούνται να υλοποιήσουν πρόγραμμα εφημεριών με 12-15 εφημερίες ο καθένας τον μήνα, όπως και της Παθολογικής Κλινικής, η οποία επίσης οδηγείται σε κατάρρευση. Αντίστοιχα τα προβλήματα στο Τμήμα Τεχνητού Νεφρού, στο Παιδιατρικό Τμήμα και τόσα άλλα. Επαναλάβαμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στις σχεδιαζόμενες από το Υπουργείο Υγείας συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων/ κλινικών των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, όπως και στις αναγκαστικές μετακινήσεις συναδέλφων με εντέλλεσθε και ζητήσαμε να επιστρέψουν όλοι οι μετακινημένοι με υποχρεωτικές μετακινήσεις συνάδελφοι στις θέσεις τους. Στο αφήγημα ότι γίνονται προκηρύξεις αλλά καταλήγουν άγονες, υπογραμμίσαμε ότι το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση «έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι». Απαιτήσαμε την άμεση και με ταχείες διαδικασίες αποκατάσταση της μισθολογικής και εργασιακής αξιοπρέπειας των νοσοκομειακών γιατρών, με τη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην απόφαση του ΣτΕ και την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα προ του 2012, την ένταξη μας στα ΒΑΕ και με προσλήψεις μαζικές με βάση της ανάγκες, ως ελάχιστα μέτρα που θα καταστήσουν το ΕΣΥ ελκυστικότερο στον νέο γιατρό.

     Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας έθεσε επίσης στη Διοίκηση το ζήτημα των εμποδίων που μπαίνουν στην χορήγηση των κανονικών αδειών των ειδικευόμενων συναδέλφων που ολοκληρώνουν τον χρόνο ειδικότητας ή παραιτούνται βρισκόμενοι σε παράταση, ενώ αυτή προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση 4720 - 21/9/2021. Η Διοίκηση δεσμεύτηκε πως δεν θα εμποδίσει τη χορήγηση αυτών των αδειών. 
Ακόμη, καταγγείλαμε το γεγονός ότι τα σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν τα τμήματα και οι κλινικές των νοσοκομείου έχουν σοβαρότατες επιπτώσεις στην ειδίκευση των νέων συναδέλφων, ακυρώνουν εκ των πραγμάτων το εκπαιδευτικό έργο των κλινικών. Επομένως η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, πέρα από τις επιπτώσεις που έχει στην υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού, υπονομεύει και την εκπαίδευση των νέων γιατρών, με ότι αυτό συνεπάγεται.

     Τέλος, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Έδεσσας μας κοινοποίησε τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας για άρση της αποκλειστικότητας της απασχόλησης του γιατρού του δημοσίου συστήματος υγείας ως μέτρου «ενίσχυσης του εισοδήματος του γιατρού του ΕΣΥ». Πρόκειται προφανώς για σχεδιασμούς ενταγμένους στο πλαίσιο «Νέου ΕΣΥ» που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οραματίζεται δηλαδή έναν νοσοκομειακό γιατρό που μετά από τις ατέλειωτες ώρες εφημερίας και τα εξαντλητικά τακτικά ωράρια στα υποστελεχωμένα τμήματα και τις κλινικές των νοσοκομείων, θα ψάχνει για πελατεία μέσα στο ρημαγμένο από την μακρόχρονη αντιλαϊκή πολιτική πλήθος των ασθενών του για να συμπληρώσει το μικρό του εισόδημα και οι ασθενείς από την άλλη θα πρέπει να βάλουν για ακόμη μια φορά το χέρι στην τσέπη. Ξεκαθαρίσαμε προς τη Διοίκηση ότι η σχεδιασμοί αυτοί είναι πέρα ως πέρα απαράδεκτοι, ότι πάγια θέση τόσο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας όσο και της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας είναι η πλήρης και αποκλειστική μόνιμη απασχόληση του γιατρού του δημοσίου συστήματος υγείας με επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα πριν το 2012 και η ενιαία, καθολική, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Καταγγείλαμε ότι το μέτρο βρίσκεται στη κατεύθυνση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της δημοσίου συστήματος υγείας και θα οδηγήσει από την πρώτη στιγμή σε μεγαλύτερη υποβάθμιση των παρερχομένων υπηρεσιών υγείας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

     Οι απαντήσεις και η ενημέρωση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Έδεσσας, δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδων και αυταπατών. Επιβεβαιώθηκε ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν έχουμε άλλη επιλογή από το απαντήσουμε στην επίθεση που δεχόμαστε, συσπειρωμένοι γύρω από την Ένωση μας και να οργανώσουμε τα επόμενα αγωνιστικά μας βήματα. 
     Επόμενος σταθμός, το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 11:00 π.μ. η σύσκεψη φορέων που διοργανώνουμε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας. 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΙΠ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΈΔΕΣΣΑΣ» ΣΤΙΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 

«    Όποιος παρακολουθεί τα δελτία τύπου και τις καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας όλο το προηγούμενο διάστημα, των τελευταίων τεσσάρων τουλάχιστον χρονών, αντιλαμβάνεται την δραματική κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει πολλά τμήματα των δύο νοσοκομείων αλλά και όλα τα Κέντρα Υγείας του νομού. Μια εικόνα βέβαια παρόμοια με τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας ολόκληρης της χώρας. 

     Δε θα σταθούμε ιδιαίτερα στο χρονικό του κλεισίματος της ΜΕΘ, στις μεθοδεύσεις κλπ, περιγράφονται αναλυτικά στις δύο ανακοινώσεις μας, η πρώτη στις 18 Οκτώβρη που εξηγεί αναλυτικά πως φτάσαμε ως το κλείσιμο της ΜΕΘ και αυτή της 20ης Οκτώβρη, που απαντά στα ψεύδη του γραφείου τύπου του Υπουργείου Υγείας περί δήθεν ενίσχυσης των δύο νοσοκομείων.

     Εμείς λέμε πως η διαχρονική υποβάθμιση των νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών είναι ένα έγκλημα εκ προμελέτης με αυτουργούς όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 10ετία: 
Οικονομικός στραγγαλισμός των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, προσλήψεις με το σταγονόμετρο και υποστελέχωση, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εντατικοποίηση, απαξιωτικές συνθήκες εργασίας, απόλυτη μισθολογική απαξίωση. 

     Κοινός παρανομαστής και στόχος όλων όσων κυβέρνησαν ήταν το κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης, ο δραστικός περιορισμός στο ελάχιστο των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών για την υγεία, η λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. 
     Η μείωση των κονδυλίων για τη Υγεία είχε ως πρόσχημα είτε τα στενά δημοσιονομικά όρια, είτε το νοικοκύρεμα και τις σπατάλες. Την ίδια στιγμή όμως έκαναν και κάνουν δωράκια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους όπως διαβάζουμε όλοι στα ΜΜΕ, την ίδια στιγμή φοροαπαλλάσσουν, μειώνουν τους φορολογικούς δείκτες για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, με τη δικαιολογία ότι είχαν διαφυγόντα κέρδη λόγω της πανδημίας.
     Όταν όμως έρχεται η ώρα του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία έχουμε πάντοτε περικοπές. Για το 2021 η κυβέρνηση αυτή μείωσε κατά 600 εκατομμύρια το κρατικό κονδύλι για την Υγεία, ενώ η πανδημία κάλπαζε και είχε αποκαλύψει την γύμνια του ΕΣΥ. Τα τελευταία 10 χρόνια, από το 2011 και μετά να μειωθεί στο μισό το κονδύλιο που διατίθεται για την υγεία. 

      Κατά τη γνώμη μας η συζήτηση με θέμα την  συνεχή υποβάθμιση και τα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου Έδεσσας δεν μπορεί παρά να συζητείται ενιαία, μαζί δηλαδή με τα αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου Γιαννιτσών και πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το ξεχαρβάλωμα -επιτρέψτε μου την έκφραση- της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δηλαδή των περιφερειακών ιατρείων και των κέντρων υγείας του νόμου, αφού λειτουργούν και καλύπτουν κοινό γεωγραφικό χώρο. 

     Η πανδημία covid-19 έδειξε με τον πιο σκληρό, τον πιο δραματικό τρόπο ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν αθωράκιστο. Η κατάσταση στα νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών το φθινόπωρο αλλά και μετά, πριν έναν ακριβώς χρόνο και για αρκετούς μήνες ήταν απελπιστική.
     Και σήμερα πολλά τμήματα των δύο νοσοκομείων συνεχίζουν να λειτουργούν οριακά. Στο κόκκινο κλινικές, όπως μαιευτική-γυναικολογική και η παθολογική κλινική και άλλες. 

     Υποστελέχωση τόσο σε ότι αφορά το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και των προσωπικό των άλλων υπηρεσιών των νοσοκομείων. Οι όποιες προσλήψεις έγιναν, ήταν με το σταγονόμετρο και σε μεγάλο βαθμό είναι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Την ώρα που οι ανάγκες είναι διαρκείς και μόνιμες. Πρόσφατα μάλιστα έβαλαν στο νοσοκομείο Έδεσσας αυτά που αποκαλούμε «δουλεμπορικά» γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων. Πρόκειται για εργολάβους που εμπορεύονται την ανάγκη των ανέργων για δουλειά και ενοικιάζουν εργαζόμενους στα νοσοκομεία και όπου αλλού.
     Τα χωριά της περιοχής εγκαταλελειμμένα αφού οι γιατροί των περιφερειακών ιατρείων μετακινούνται είτε για να στελεχώσουν τα εμβολιαστικά κέντρα, είτε για να μπαλώσουν τις ελλείψεις στα νοσοκομεία του νομού.

     Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν παραλύσει, οι λίστες αναμονής στα χειρουργικά τμήματα είναι ατελείωτες και από την άλλη βέβαια ο λαός για να λύσει το οξύ το χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει υποχρεώνεται να απευθυνθεί στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υγείας βάζοντας το χέρι ξανά και ξανά βαθιά στην τσέπη πουλώντας ότι έχει και δεν έχει. Ο τζίρος άλλωστε που καλπάζει των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων χώρο της υγείας το αποδεικνύει. 

     Την υποστελέχωση και τις ελλείψεις επιδείνωσε το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας περίπου 150 συναδέλφων, που πετάχτηκαν έξω από το ΕΣΥ, επειδή δεν είχαν αποφασίσει ακόμη να εμβολιαστούν. Η κυβερνητική υποκρισία είναι προφανής όταν αναλογίζεται κανείς την εξόφθαλμη έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως μέτρων κατά του συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή μέτρων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και των σχολών. Η ΕΝΙΠ βέβαια από την πρώτη στιγμή δήλωσε τη στήριξη της αλλά και την απαίτηση της για μαζικό, καθολικό εμβολιασμό των υγειονομικών και ολόκληρου του πληθυσμού. 

     Κατά το προηγούμενο διάστημα αντιμετωπίσαμε δυστυχώς και απειλές για διώξεις, όπως στο παράδειγμα του Δ/ντή της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γιαννιτσών, που κοινοποίησε την αντίθεση του στην αποδυνάμωση του τμήματος και στη λογική των υποχρεωτικών  μετακινήσεων ιατρικού προσωπικού, επειδή δεν θέλουν να γνωρίζει ο λαός της περιοχής τι πραγματικά συμβαίνει στις δημόσιες δομές Υγείας. 

     Όλοι ακούσατε τις εξαγγελίες για το νέο ΕΣΥ. Το νέο ΕΣΥ που οραματίζονται σημαίνει δημόσιες μονάδες υγείας που λειτουργούν ως αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις με τη κρατική επιχορήγηση συνεχώς να μειώνεται, με το προσωπικό φτηνό εξουθενωμένο περιπλανώμενο από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνει τρύπες. Με συνεχή επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και συνεχή προσπάθεια να συγχωνεύσουν τμήματα και κλινικές των νοσοκομείων, όλα αυτά με κριτήριο τη χιλιομετρική απόσταση την πληρότητα και άλλα επινοημένα αντιεπιστημονικά κριτήρια. Το νέο ΕΣΥ σημαίνει νέες περικοπές στις παροχές υγεία και παράλληλα την εξοργιστική ενίσχυση του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα υγείας που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο κομμάτι σε αυτό που λένε αγορά, καθώς συρρικνώνεται συνεχώς το ΕΣΥ και ανοίγονται γι’ αυτόν νέα πεδία κερδοφορίας. 

     Όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν μαζικές προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, και δεν αφορά αυτό μόνο γιατρούς αλλά και νοσηλευτικό και το υπόλοιπο προσωπικό, το κάνουμε όχι επειδή είμαστε μαξιμαλιστές ή επειδή τα θέλουμε «όλα ή τίποτα», αλλά επειδή για να κρατήσεις ένα γιατρό στο νοσοκομείο πρέπει αυτός να έρθει και να εργαστεί σε συνθήκες επιστημονικά αποδέκτες σε ανθρώπινο εργασιακό περιβάλλον. Όταν έρχεται να ρωτήσει ο γιατρός ο νέος γιατρός που επιθυμεί να ενταχθεί στο δημόσιο σύστημα υγείας προφανώς αποθαρρύνεται και φεύγει γιατί θα πρέπει να κάνει 10 - 15 εφημερίες γιατί θα πρέπει να μετακινείται αναγκαστικά όπου του ζητήσουν γιατί θα πρέπει να ανέχεται τον αυταρχισμό και τα εντέλλεσθε γιατί θα πρέπει να ζει με μισθούς άθλιους γιατί πρέπει να εφημερεύει για 3,5 ευρώ την ώρα γιατί η ιατρική επιστήμη στα δημόσια νοσοκομεία περνά μέσα από τα φίλτρα των περικοπών της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Όποιος λοιπόν από τους αρμόδιους ρίχνει το φταίξιμο στους γιατρούς που δεν έρχονται στα νοσοκομεία ψεύδεται συνειδητά και προσπαθεί να προστατέψει αυτούς οδήγησαν τα νοσοκομεία σε αυτήν την κατάσταση.

     Και είναι αυτή ακριβώς η κατάσταση που οδήγησε το τελευταίο διάστημα αρκετούς συναδέλφους των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας του νομού μας σε παραίτηση. Τους τελευταίους μήνες μάλιστα οι παραιτήσεις συναδέλφων έχουν πάρει τη μορφή επιδημίας. Και διαπιστώνουμε ότι κανενός το αυτί δεν ιδρώνει. Αντίθετα μοιάζει να τρίβουν τα χέρια τους γιατί έτσι θα μπορούν να ρίξουν το φταίξιμο των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων τμημάτων και κλινικών στους ίδιους τους γιατρούς. 

     Κάθε φορά λέμε ότι έχουμε πιάσει πάτο αλλά τελικά νέα μέτρα έρχονται για να φέρουν την κατάσταση σε ακόμα χειρότερο σημείο. Ας φωνάξουμε λοιπόν ως εδώ και μη παρέκει. 

     Η λύση δεν μπορεί παρά μόνο να επιβληθεί. Και αυτός που θα την επιβάλει είναι ο ίδιος ο λαός με τους φορείς του ενωμένος, συντονισμένος, αποφασισμένος με ξεκάθαρους στόχους, χωρίς επαιτείες και παρακάλια, χωρίς από μηχανής σωτήρες, χορηγούς και ευεργέτες, γιατί είναι δικαίωμά του ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

     Από αυτό το βήμα καλούμε το λαό και όλους τους φορείς της περιοχής στην συγκέντρωση στις 21 Οκτώβρη στην πύλη του νοσοκομείου Έδεσσας, στις 10 π.μ. 
     Επίσης σας ανακοινώνουμε ότι το Σάββατο 23 Οκτώβρη στις 11:00 διοργανώνουμε σύσκεψη φορέων της περιοχής, σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Έδεσσας για να σχεδιάσουμε εκεί την κλιμάκωση του αγώνα με πλαίσιο αιτημάτων που να απαντά συνολικά στα χρόνια προβλήματα των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας του νομού.»

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

Αποστολίδης Χαράλαμπος
πλειοψ. μέλος ΔΣ ΕΝΙΠ
 

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Και τέλος, τέλος κάποιος εμφάνισε μια φαγούρα εκεί μέσα η οποία αν δηλωθεί στην κίτρινη κάρτα μετά από εμβολιασμό, ίσως συμπεριληφθεί κάποια στιγμή στις ανεπιθύμητες ενέργειες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.