Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Συμμετοχή Τζάκρη στην επετειακή εκδήλωση για τα 20 Χρόνια από την ίδρυση Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης Ευρώπης



Η βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη συμμετείχε το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021 ως Α’ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ στην επετειακή διαδικτυακή εκδήλωση για τα 20 Χρόνια του Δικτύου.
Από το 2001, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών-ΓΓΑΕ, της ΚΕΔΚΕ, του ΣΑΕ Ευρώπης και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, συγκροτήθηκε και ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης, με στόχο να δημιουργηθεί ένας επί πλέον χώρος επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στους Ελληνικής καταγωγής αιρετούς διαφόρων χωρών της Ευρώπης και της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης. 
Το Δίκτυο λειτουργεί συνεχώς από το 2001, με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ και τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών/ΓΓΑΕΔΔ και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, αναλαμβάνοντας πολλές πρωτοβουλίες. 
Στον χαιρετισμό της η κ. Τζάκρη είπε τα εξής:
«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι Αιρετοί
Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω ως Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, αλλά και ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην σημερινή επετειακή εκδήλωση των 20 χρόνων από την ίδρυση του δικτύου.
Εσείς, στην δική μας αντίληψη, δεν είστε απλώς κάποιοι Έλληνες που εξελέγησαν από τις εθνικές, περιφερειακές ή δημοτικές κάλπες των χωρών όπου ζείτε, δημιουργείτε και διακρίνεστε. 
Είστε η φωνή της πατρίδας της Δημοκρατίας σε πολλές από τις βαθμίδες έκφρασης των πολιτών, στο πλαίσιο άριστα οργανωμένων κρατών. 
Το τονίζω αυτό, διότι, υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά στην κρατική και πολιτειακή οργάνωση της Ελλάδας και των υπολοίπων προηγμένων δυτικών, και όχι μόνο, δημοκρατιών. 
Ένας δήμαρχος σε μια ευρωπαϊκή χώρα συγκεντρώνει αρμοδιότητες και διαχειρίζεται πόρους που, στην Ελλάδα απασχολούν, λόγω μεταρρυθμιστικού ελλείμματος την κεντρική εξουσία. 
Υπό αυτή την έννοια δεν είστε μόνο η φωνή μας, αλλά είστε και η φωνή που εμείς πρέπει να ακούσουμε, να επεξεργαστούμε, και τα δικά σας βιώματα να τα μετατρέψουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές τομές στο εσωτερικό της πατρίδας μας. 
Το όραμά μας για την οικοδόμηση μιας νέας λειτουργικής και επωφελούς για τον Ελληνισμό σχέσης προϋποθέτει την ειλικρινή αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία μας. 

Αν το καταφέρουμε αυτό τότε θα έχουμε σπάσει τα τυπικά στερεότυπα που εμποδίζουν την ουσιαστική αξιοποίηση της εθνικής σας συμβολής. 
Στην Ευρώπη και στον κόσμο που αλλάζουν και έχουν, πια, συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή και το τεχνολογικό άλμα είναι κοινά για όλους, έχει σημασία η Ελλάδα να αποτελέσει προπομπό και όχι ουραγό των αλλαγών που απαιτεί η σύγχρονη διακυβέρνηση. 
Είναι προφανές, επίσης, ότι το Ελληνικό Κράτος ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα προβλήματα στην παροχή απρόσκοπτης και διαρκούς πιστοποιημένης ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, να καταργήσει ξεπερασμένες και εδραιωμένες επί δεκαετίες γραφειοκρατικές αντιλήψεις που παρεμποδίζουν την βελτίωση της σχέσης Ελλάδας και Ελληνισμού της Διασποράς, καθώς και μέσα από την στενή συνεργασία μας, να καταστρωθεί και να εφαρμοστεί ένα ολιστικό, αναπτυξιακό σχέδιο συνένωσης των εθνικών πόρων παγκοσμίων. 
Εσείς και όλοι οι άλλοι Έλληνες αιρετοί που δεν συμμετέχουν σήμερα, είστε οι αυτονόητοι σύμμαχοί μας σε μια τέτοια προσπάθεια. 
Τον προηγούμενο χρόνο και μέχρι σήμερα είχα και έχω το προνόμιο να συνομιλώ μαζί σας θέτοντας αυτούς τους προβληματισμούς και αποκομίζοντας έναν μεγάλο πλούτο προτάσεων και αντιλήψεων, τον οποίο έχω δεσμευτεί να εισάγω θεσμικά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ως πολιτική πρόταση όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ και του Προέδρου του Αλέξη Τσίπρα, αλλά ως πρόταση που θα κινητοποιήσει το σύνολο των προοδευτικών και δημοκρατικών κομμάτων του Κοινοβουλίου μας. 
Θα χαιρόμουν ιδιαίτερα, εάν από την σημερινή συνάντηση αποκομίζαμε κάτι περισσότερο από τον τυπικό εορτασμό των 20 χρόνων από την Ίδρυση του Δικτύου σας. 
Πιο συγκεκριμένα θεωρώ μεγάλο κέρδος εάν αποφασίζαμε σήμερα την συγκρότηση μιας ομάδας σκέψης και δράσης προς την κατεύθυνση που προανέφερα ώστε μια ολιγάριθμη ομάδα εκπροσώπων σας που εσείς θα επιλέξετε να βρισκόταν θεσμικά και τακτικά σε ένα τραπέζι διαλόγου με την κοινοβουλευτική επιτροπή. 
Γιατί ο εχθρός της πράξης και του αποτελέσματος είναι ο ατέρμονος και χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις διάλογος. 
Είμαι βέβαιη ότι αντιλαμβάνεστε την αξία μιας τέτοιας πρότασης διότι στις χώρες σας δεν έχετε εκλεγεί λόγω της καταγωγής σας, αλλά λόγω των γνώσεων και των αποδεδειγμένων ικανοτήτων σας που επιβράβευσαν με την ψήφο τους πολίτες από πολλές καταγωγές, στο περιβάλλον προηγμένων και απαιτητικών δημοκρατικών δομών διοίκησης. 
Το σπουδαίο που πετύχατε είναι ότι έχετε αποδείξει, πέραν των συνόρων της Ελλάδας, ότι οι Έλληνες δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι, μπορούν να φέρουν το καινούριο και να επιτύχουν τους στόχους που θέτει η κοινωνία στην οποία ανήκουν. 
Με λίγα λόγια αντί να αναπαράγετε τις πολυετείς παθογένειες της Ελλάδας βρήκατε τρόπο να παράγετε ένα σύγχρονο θετικό θεσμικό παράδειγμα. Αυτός είναι και ο λόγος που στην αρχή του χαιρετισμού μου σας αποκάλεσα, όλες και όλους, συναδέλφους. 
Γιατί δεν έχουν σημασία οι τυπικές ονομασίες των αξιωμάτων, αλλά έχει σημασία το πώς νοηματοδοτεί με την δράση του ο κάθε αιρετός το αξίωμά του. 
Κυρίες και Κύριοι εκπρόσωποι του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών της Αυτοδιοίκησης Ευρώπης
Βρίσκεστε στον πυρήνα του κυττάρου της δημοκρατίας που είναι η Αυτοδιοίκηση. Και επειδή η ζωή είναι δυναμικό μέγεθος είμαι βέβαιη ότι πολλοί και πολλές από τα μέλη του δικτύου σας θα εισέλθουν και σε επόμενες βαθμίδες της θεσμικής διάρθρωσης των χωρών όπου διαπρέπετε. 
Ξεκινήσατε σωστά και έχετε θεμελιώσει θεμιτές φιλοδοξίες που μπορείτε και πρέπει να τις αξιοποιήσετε ώστε να δώσετε ακόμη μεγαλύτερη έκταση και ισχύ παρέμβασης στην δράση σας. 
Πρώτα ο Θεός να έχουμε σε τούτη την συγκυρία την υγεία μας, να διατηρήσουμε αμείωτο το ενδιαφέρον μας για τα κοινά και να είμαστε σε θέση στο προσεχές μέλλον να έχουμε την χαρά να συναντιόμαστε ως κοινοβουλευτική επιτροπή και με άλλα δίκτυα Ελλήνων Αιρετών στα εθνικά και αυτοδιοικητικά όργανα των χωρών που εκπροσωπείτε και πέραν της Ευρώπης. 
Γιατί σήμερα η αλήθεια είναι ότι η ελληνική φωνή είναι ισχυρή όπου οι Έλληνες καθίστανται με την ψήφο των λαών ισχυροί. 
Σας εύχομαι καλή δύναμη και πάντα να μας φέρνετε τον πλούτο των προτάσεών σας και να γίνετε ο καταλύτης θετικών, θεσμικών μεταρρυθμίσεων και στην πατρίδα μας.»  
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.