728x90

Με τιμώμενο καλλιτέχνη τον Γιαννιτσιώτη Γιάννη Φωκά και αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ανοίγει η 5η Art Thessaloniki Fair


Τις πύλες της ανοίγει την προσεχή Πέμπτη 25 Νοεμβρίου η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair, μετά από δυο αναβολές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και θα διοργανώνεται στα περίπτερα 9 και 10 της ΔΕΘ – Helexpo.
Οι επισκέπτες της Έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 28/11 θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 600-800 έργα από κοντά και να αποκτήσουν ένα έργο που θα επιλέξουν. Για τους λάτρεις του βιβλίου την ίδια περίοδο θα λειτουργεί στα περίπτερα 15, 14 και 13 της ΔΕΘ – Helexpo η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.

Η φετινή Art Thessaloniki έχει ως τιμώμενο καλλιτέχνη τον κ. Γιάννη Φωκά, σημαντικό Έλληνα καλλιτέχνη και ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μεταξύ των γκαλερί που θα φιλοξενηθούν στην Έκθεση συγκαταλέγονται γκαλερί της ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής.
Εκτός από την συμμετοχή των 29 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό των 20 παράλληλων projects θα παρουσιαστεί η μουσειακή έκθεση με έργα του διεθνή γνωστού καλλιτέχνη Victor Vasarely σε συνεργασία με το Museum of Drawing Skopje.
Στο πλαίσιο της Art Thessaloniki θα παρουσιαστεί το έργο 10 καλλιτεχνών, που διακρίθηκαν μέσα από τα βραβεία Mataroa. Στα εγκαίνια της 5ης Art Thessaloniki Fair η βραβευμένη συνθέτρια ως η παγκοσμίως καλύτερη της χρονιάς Λίνα Τόνια θα πρωτοπαρουσιαστεί τη νέα της σύνθεση.

Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση (1821-2021) από τον χρωστήρα και την πένα φιλελλήνων ζωγράφων, όπου θα παρουσιαστούν 50 περίπου συλλεκτικές λιθογραφίες των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel, Peter Von Hess και ευρωπαϊκές εφημερίδες κατά την περίοδο του αγώνος 1821-1828.
«Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η Θεσσαλονίκη γίνονται το επίκεντρο πολιτισμού και τέχνης», ανέφερε στην συνέντευξη τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης.
«Είναι η μοναδική Art Fair που γίνεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης. Θα δώσει μεγάλη χαρά στον κόσμο γιατί το έχει ανάγκη», τόνισε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Παντελής Τσάτσης.
«Στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη να σκεφτόμαστε θετικά και να το κάνουμε πράξη. Όλες οι μεγάλες art fair του εξωτερικού δεν έγιναν ηλεκτρονικά όπως πέρσι. Έτσι και η Art Thessaloniki ξεκινάει», υπογράμμισε ο Γιάννης Φωκάς.
«Ο Νοέμβριος να είναι ένας μήνας πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη και θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή όλων των φορέων πολιτισμού της πόλης», σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΔΕΘ – Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής.
Για ένα σημαντικό καλλιτεχνικό θεσμό έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Μαρία Καραγιάννη προσθέτοντας ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχει στην έκθεση με δικό του περίπτερο, όπου θα παρουσιαστούν έργα από την δημοτική πινακοθήκη.
Η είσοδος στους χώρους της έκθεσης θα επιτρέπεται μόνο για εμβολιασμένους και θα παρέχονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον Covid-19, με ιατρικό προσωπικό στην είσοδο του κτιρίου 10 της διοργάνωσης.
Το ωράριο λειτουργίας:
Πέμπτη: 16:00-22:00
Παρασκευή: 14:00- 21:00
Σάββατο – Κυριακή: 11:00-21:00
Εισιτήρια:
Ενήλικες: 7 ευρώ
Παιδιά/Φοιτητές: 3 ευρώ

Πηγή: Thestival

Ποιος είναι ο Γιάννης Φωκάς
Γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1951
Σπουδές: Ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1973-1978) με καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη και τον Βασίλη Βασιλειάδη. Με υποτροφία του κληροδοτήματος Σπ. Βικάτου συνέχισε τις σπουδές ζωγραφικής στην Ecole des Beaux-Arts (1979-1983) στο Παρίσι με καθηγητή τον J.Lagrange.
Από το 1955 είναι καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1987 πήρε το Β’ Βραβείο ζωγραφικής στη Μπιενάλε Αλεξανδρείας. Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε. και του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε.
Ασχολήθηκε αρχικά με σπουδές μοντέλου και τοπίου, πολύ γρήγορα όμως πέρασε σε ανεικονική ζωγραφική, τα ρεύματα της οποίας είχε γνωρίσει και μελετήσει κατά την μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι. Έργα χωρίς συγκεκριμένο θέμα οργανώνονται με διάφορα υλικά, (πανί, ακρυλικά, σπρέι, άμμο, γύψο, μέταλλο κ.ά.), σε ένα σύστημα που βασίζεται στην ύπαρξη πολλαπλών επιπέδων. Μεγάλες, ελεύθερες χειρονομίες, ροές και κηλίδες, εντάσεις και κορυφώσεις συμβάλλουν καθοριστικά στην εξέλιξη της εικαστικής αφήγησης. Το χρώμα λειτουργεί ως μέσο γραφής και ταυτόχρονα ως ύλη και συνεργάζεται με τα υπόλοιπα υλικά γεννώντας φόρμα, φως και σκιά μέσα από βαθύνσεις και εξάρσεις στη ζωγραφική επιφάνεια. Ο απόλυτος έλεγχος που ο Φωκάς ασκεί στα εκφραστικά του μέσα είναι ιδιαίτερα εμφανής σε έργα μεγάλων διαστάσεων, στα οποία η διήγηση εκτείνεται σε περισσότερα του ενός ζωγραφικά επεισόδια.

Ατομικές εκθέσεις
Galerie de la Maison des Beaux-Arts Παρίσι 1981,
Κοχλίας Θεσσαλονίκη 1983,
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκη 1990, 1998,
Art Forum Θεσσαλονίκη 1993, 1994,
Φεστιβάλ Κασσάνδρας, Χαλκιδική 1997,
Βίλκα Θεσσαλονίκη 1997,
ΜΜΣΤ Θεσσαλονίκη 1999
Είναι μέλος του ΕΕΤΕ και του ΣΚΕΤΕ.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code