Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ; Τι να επιλέξετε και γιατί;



Έχει επικρατήσει η άποψη ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των αθλημάτων. Όμως, κάτι τέτοιο μπορεί να μην ισχύει στις μέρες μας και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς το μπάσκετ γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές.

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση των δύο αυτών αθλημάτων (από τη σκοπιά του θεατή) και να δούμε ποιο από τα δύο είναι ο μεγάλος νικητής στην χώρα μας. 

Ένταση
Σε έναν αθλητικό αγώνα υπάρχουν διάφορα στοιχεία που κάνουν το παιχνίδι ενδιαφέρον. Μερικά από αυτά είναι ο ρυθμός του παιχνιδιού, δηλαδή το πόσο συχνά αλλάζει κατοχή η μπάλα, ο αριθμός των επιτυχιών (καλάθια και γκολ) και η κινητικότητα μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

Στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι αρκετά αργά. Οι αλλαγές στις πάσες γίνονται με αργό ρυθμό, η κάθε ομάδα διατηρεί την μπάλα στην κατοχή της για αρκετή ώρα και η εξέλιξη του παιχνιδιού είναι αρκετά αργή αφού σε όλη τη διάρκεια των 90 λεπτών μπαίνουν (συνήθως) λίγα μόνο γκολ.

Από την άλλη, το μπάσκετ χαρακτηρίζεται από περισσότερη ζωντάνια, καθώς όλοι οι παίκτες έχουν ενεργό ρόλο στο παιχνίδι. Τη μια στιγμή παίζουν σε θέση άμυνας προσπαθώντας να αποτρέψουν την αντίπαλη ομάδα να βάλει καλάθι και την άλλη στιγμή βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά του γηπέδου, προκειμένου να βοηθήσουν την ομάδα τους να σκοράρει.

Στοιχήματα
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν μέρος σε στοιχήματα που αφορούν την εξέλιξη και το τελικό αποτέλεσμα του εκάστοτε αθλητικού αγώνα. Πλέον, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη στοιχημάτων στα οποία μπορεί να συμμετάσχει κάποιος.

Ένα από αυτά είναι το live stoixima όπου οι παίκτες μπορούν να στοιχηματίζουν και να προσαρμόζουν τα στοιχήματά τους, ζωντανά, ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα και τις επιδόσεις της κάθε ομάδας. Αυτό το στοίχημα είναι πιο διαδεδομένο στο ποδόσφαιρο.

Ανταγωνισμός
Στο ποδόσφαιρο είναι γεγονός ότι λίγες μόνο ομάδες καταφέρνουν να φτάσουν στην κορυφή του πρωταθλήματος και να στεφθούν πρωταθλήτριες, ενώ σε γενικές γραμμές δεν υπάρχουν μεγάλες εκπλήξεις για τις πρώτες θέσεις. Αντίθετα, στο μπάσκετ τα πράγματα είναι περισσότερο απρόβλεπτα και υπάρχουν μεγαλύτερες ανατροπές.
Ακόμη, στο ποδόσφαιρο οι πιο πλούσιες ποδοσφαιρικές ομάδες (Barcelona, Juventus, Bayern Munich) έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν όποιον παίκτη θέλουν και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν στην κορυφή των κατηγοριών τους. 

Αυτό δεν ισχύει πάντα στο μπάσκετ, καθώς για παράδειγμα στο ΝΒΑ κάθε ομάδα έχει ένα ανώτατο όριο στα χρήματα που μπορεί να ξοδέψει για την αγορά νέων παικτών.

Διασκεδαστικό θέαμα
Το κομμάτι αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Οι λάτρεις του μπάσκετ σίγουρα θα πουν ότι οι αγώνες ποδοσφαίρου είναι αρκετά βαρετοί καθώς 22 παίκτες για 90 λεπτά κυνηγούν μία μπάλα χωρίς να μπαίνουν πολλά γκολ. Από την άλλη, οι λάτρεις του ποδοσφαίρου θα πουν ότι είναι όλα θέμα στρατηγικής και ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο ωραία αθλήματα.

Συμπέρασμα
Το μπάσκετ μπορεί να μην είναι τόσο διαδεδομένο και αγαπητό σε όλον τον κόσμο, αλλά σίγουρα είναι ένα έντονο άθλημα με αρκετή δράση. Από την άλλη, το ποδόσφαιρο είναι μια κλασική αξία, ένα άθλημα για το οποίο γίνονται πολλές συζητήσεις σε όλη τη διάρκεια των αγωνιστικών περιόδων και αποτελεί στοιχείο της ελληνικής κουλτούρας.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment