Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σοκ και δέος στις αγορές από τη νέα μετάλλαξη



Σοκ και δέος προκάλεσε στις αγορές η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από τη Νότιο Αφρική, θυμίζοντας έντονα τις μέρες του Φεβρουαρίου του 2020, οπότε και ξέσπασε για πρώτη φορά η πανδημία, μετατρέποντας κυριολεκτικά σε "μαύρη" την Παρασκευή (Black Friday) στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο συναγερμός που προκάλεσε στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο η νέα αυτή εξέλιξη, οδηγώντας πολλές χώρες να "κλείσουν" ουσιαστικά τα σύνορά τους στους ταξιδιώτες από κάποιες αφρικανικές χώρες, τη στιγμή που δεν ήταν γνωστό εάν αυτή η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη έχει τη δύναμη να παρακάμψει τα εμβόλια, έστειλε σεισμικά κύματα στα χρηματιστήρια και σε πτώσεις που ξεπέρασαν το 3%-4%, οδηγώντας σε άτακτη φυγή τους επενδυτές και τη μαζική συρροή τους στο "ασφαλές καταφύγιο" των ομολόγων. Λίγα είναι ακόμη γνωστά για την παραλλαγή, αλλά οι επιστήμονες είπαν ότι έχει έναν ασυνήθιστο συνδυασμό μεταλλάξεων, που μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγει τις ανοσολογικές αποκρίσεις και θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική.

Η άμεση και απότομη στροφή μακριά από το ρίσκο ήταν η πιο λογική "λύση" για τα χαρτοφυλάκια, μέχρι να αποσαφηνιστεί το τοπίο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. "Πρώτα πυροβολείς και κάνεις ερωτήσεις αργότερα, όταν βγαίνουν τέτοιου είδους ειδήσεις", σημειώνουν χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως βραχυπρόθεσμα θα κυριαρχήσουν οι πιέσεις, μειώνοντας τις ελπίδες για year-end rally στα χρηματιστήρια, ωστόσο στη συνέχεια η ηρεμία αναμένεται να επέλθει, καθώς τα πράγματα τώρα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι ήταν σε άλλα "επεισόδια" νέων μεταλλάξεων το προηγούμενο διάστημα, λόγω και της αύξησης του ποσοστού των εμβολιασμών του πληθυσμού. Αρκεί, βέβαια, τα υπάρχοντα εμβόλια να συνεχίσουν να αποτελούν ισχυρά "όπλα" κατά της πανδημίας. "Υπάρχει έντονη ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη, αλλά τα καλά νέα είναι ότι πολλές χώρες ενεργούν γρήγορα για να περιορίσουν την εξάπλωσή της. Δεδομένου ότι ο κόσμος έχει την εμπειρία της μετάλλαξης Δέλτα, πλέον υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση τέτοιων κινδύνων", επισημαίνει ο Τζάστιν Ταγκ, αναλυτής της United First Partners. Από την πλευρά του, ο στρατηγικός αναλυτής της CFRA Research, Σαμ Στόβαλ, τονίζει πως, καθώς πρόσφατα οι δείκτες της Wall Street αλλά και άλλοι δείκτες σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά, η νέα αυτή εξέλιξη θα μπορούσε να δώσει στους επενδυτές λόγους να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη τους, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, αν όχι για το υπόλοιπο του έτους.

Το βέβαιο, πάντως, είναι πως, εάν τα περιοριστικά μέτρα αυστηροποιηθούν και έχουν διάρκεια, οι επιπτώσεις στην ανάκαμψη των οικονομιών θα είναι εμφανείς, με τους διεθνείς οίκους να οδηγούνται σε υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη σε πολλές χώρες. "Η οικονομική ανάκαμψη ήταν αρκετά εντυπωσιακή και το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να την ανατρέψει εντελώς θα ήταν μια πιο επικίνδυνη μετάλλαξη", όπως σημειώνει ο Ράιαν Ντέτικ, στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. Άλλωστε, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης −S&P, Moody’s, Fitch και DBRS– έχουν προειδοποιήσει μέσα από τις αναλύσεις τους ότι μια νέα μετάλλαξη και η νέα έξαρση της πανδημίας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις προοπτικές των οικονομιών και την ανάκαμψη.

Η Capital Economics επισημαίνει ότι το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό τώρα από ό,τι στα προηγούμενα κύματα του ιού. Οι αλυσίδες τροφοδοσίας είναι ήδη "τεντωμένες" και μια αύξηση των δαπανών για αγαθά που σχετίζονται με την πανδημία ή το κλείσιμο λιμένων θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες πιέσεις στον εφοδιασμό και θα προσθέσει ανοδική πίεση στον πληθωρισμό αγαθών. Ομοίως, ένα νέο, πιο επικίνδυνο, κύμα της πανδημίας θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους εργαζόμενους να αποχωρήσουν προσωρινά από το εργατικό δυναμικό και να αποτρέψει άλλους από το να επιστρέψουν, επιδεινώνοντας τις τρέχουσες ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Όλα αυτά, όπως προσθέτει, θα περιπλέξουν την απάντηση της πολιτικής. Η απειλή μιας νέας, πιο σοβαρής, μετάλλαξης του ιού μπορεί να είναι λόγος για τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα. Οι βασικές ημερομηνίες είναι η 15η Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζει η Fed, και η 16η Δεκεμβρίου, οπότε συνεδριάζουν πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ. Αλλά, εάν ένα νέο κύμα δεν προκαλέσει εκτεταμένη και σημαντική ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα, ενδέχεται να μην εμποδίσει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Όσον αφορά τις αγορές, όπως επισημαίνει η Capital Economics, τα risky assets όπως οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν βουτιά την Παρασκευή. Οι κλάδοι και οι χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην πανδημία (τουρισμός, ενέργεια κ.λπ.) έχουν πληγεί περισσότερο κατά τα προηγούμενα κύματα της COVID-19 και ο οίκος αναμένει ότι αυτά τα μοτίβα θα επιμείνουν βραχυπρόθεσμα, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης.

Η νέα μετάλλαξη της COVID-19 θα ταράξει προσωρινά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά οι ανησυχίες θα εξαλειφθούν γρήγορα, προβλέπει ο CEO ενός από τους μεγαλύτερους ανεξάρτητους οργανισμούς χρηματοοικονομικών συμβούλων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ο Νάιτζελ Γκριν του ομίλου deVere. Οι ειδικοί αναμένεται να προσδιορίσουν εάν η νέα μετάλλαξη είναι πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα από τις προηγούμενες. "Το γεγονός ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο στέλεχος και ότι σε αυτό το στάδιο γνωρίζουμε ελάχιστα για αυτό έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές, οι οποίες απεχθάνονται την αβεβαιότητα", όπως επισημαίνει. Και συνεχίζει: "Αυτή η αναταραχή είναι πιθανό να είναι προσωρινή, με τις αγορές να παραμένουν ανοδικές προς το παρόν".

Οι παγκόσμιες μετοχές έχουν σημειώσει άλμα 16% φέτος, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει τη μετάλλαξη Δέλτα, που προκάλεσε ένα μίνι κύμα ρευστοποιήσεων στην αγορά το καλοκαίρι, και είναι πολύ πιθανό ότι τώρα θα κάνουν το ίδιο και με τη νέα μετάλλαξη, σύμφωνα με τον Γκριν. Αυτό οφείλεται στο ότι, όπως έδειξε η Δέλτα, αναμένονται πλέον μεταλλάξεις και έχουμε περισσότερα σχέδια για το πώς θα τις αντιμετωπίσουμε. "Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένεται να επικεντρωθούν σε άλλα πιεστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού που προκαλείται από τα σημεία συμφόρησης από την πλευρά της προσφοράς και την πιθανότητα ταχύτερης απομάκρυνσης από το εξαιρετικά χαλαρό νομισματικό περιβάλλον". "Οι αγορές θα ταλαντευτούν προσωρινά λόγω της αβεβαιότητας αυτής της νέας μετάλλαξης COVID, αλλά θα παραμείνουν bullish και θα επικεντρωθούν σε μεγάλο βαθμό σε άλλα θέματα", καταλήγει ο CEO της deVere.

Πηγή: capital.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.