Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Το debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ (βίντεο)



Σε τηλεμαχία για πέντε εξελίχθηκε το debate των πέντε υποψηφίων για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου διαφώνησε με το μοντέλο, τους όρους και το περιεχόμενο της τηλεμαχίας και απόσχε από τη διαδικασία.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους εν όψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στις 5 Δεκεμβρίου με τις βασικές αιχμές μεταξύ τους να ανταλάσσονται σε ήπιους τόνους μεν αλλά με συγκεκριμένα πιεστικά ερωτήματα. 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επίμονα ρώτησε τους συνυποψηφίους του εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών και εάν τη θεωρούν πρότυπο για ενδεχόμενη επίλυση ελληνοτουρκικών θεμάτων ενώ στην απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη ότι αν εκλεγεί στη βουλή αυτός που θα τον εκπροσωπήσει -εφόσον ο ίδιος είναι ευρωβουλευτής - θα έχει τη δική του πολιτική κατεύθυνση, ο κ. Λοβέρδος αντέδρασε λέγοντας πως δεν είναι σε κανενός τη διακριτική ευχέρεια να ορίσει επικεφαλής. 

Όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί άσκησαν δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση και για την Πανδημία.

Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης διαχώρισε την ηγεσία του  ΣΥΡΙΖΑ από τους προοδευτικούς πολίτες και την Αριστερά, διευκρινίζοντας πως θα απευθυνθεί στο κοινό αυτό αλλά όχι και στην ηγεσία του, την οποία νωρίτερα χαρακτήρισε δημαγωγική. 

Για στόχο αμφίπλευρης διεύρυνσης μίλησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, επαναλαβάνοντας πως δεν συγκαταλέγει τον ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο, διερωτώμενος ρητορικά  αν είναι προοδευτικό να σε κατηγορεί ο εταίρος σου πως του εξαγόρασες τους βουλευτές. 

Ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε ανοιχτός στις συνεργασίες, θέτοντας ωστόσο ως κριτήριο την προγραμματική συμφωνία και όχι την ανταλλαγή "καρεκλών".

Ο Χάρης Καστανίδης από πλευράς του αναφέρθηκε στον νεοφιλελευθερισμό και επισήμανε την ανάγκη να "διορθώσει" η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία την αγορά.

"Η ελεύθερη αγορά και ο τρόπος που έχει λειτουργήσει έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες" είπε από πλευράς του ο Παύλος Χρηστίδης, δηλώνοντας πως μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τις διορθώσει.

Οι τοποθετήσεις των υποψηφίων: 

Ν. Ανδρουλάκης:
- Ατολμία στην κυβέρνηση για την πανδημία και δημαγωγία από την αντιπολίτευση. Χρειάζεται συνέπεια και υπευθυνότητα. Η ανθρώπινη ζωή πάνω από οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.
- Το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι μείζον ζήτημα για όλη την Ε.Ε. Αυτοί που μας χτυπούσαν την πλάτη στον Έβρο, η Η δεξιά Ευρώπη, οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη, υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου.  Καταδικάζω κάθε μορφή ρατσισμού αλλά είμαι ρεαλιστής.
- Ο άνθρωπος ο οποίος θα εκπροσωπεί την άποψή μου στην Βουλή αν εκλεγώ θα έχει προφανώς τη στήριξή μου και όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας.
- Μπορούμε να κάνουμε συμμαχίες με τον κόσμο της Αριστεράς. Αλλά άλλο ο κόσμος της Αριστεράς, άλλο η ηγεσία που τον απογοήτευσε. Δεν συζητάμε με αυτή την ηγεσία.
- Έλεγαν ότι η σοσιαλδημοκρατία πέθανε. Τώρα με την πανδημία είδαν την ανάγκη δημόσιων πολιτικών. 
- Πρέπει να κρατήσουμε τα πάρα πολλά θετικά της μεταπολίτευσης. Σημαντικά πολιτικά λάθη που έκανε κυρίως η Ν.Δ τα πλήρωσε όλη η χώρα. Δεν μπορεί η μικρομεσαία επιχείρηση να κρίνεται μόνο με όρους αγοράς όταν σε άλλες χώρες τους δίνουν κίνητρα για να γίνουν πιο ανθεκτικές. Το ίδιο ισχύει και για τη δημόσια Παιδεία, πρέπει να στηριχθεί 

Π. Γερουλάνος: 
- Έχω τοποθετηθεί πάντα υπέρ των συνεργασιών αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι οι συνεργασίες πρέπει να γίνονται στη βάση όσων χρειάζεται η χώρα, όχι να ανταλλάζουμε καρέκλες και αυτό θα επιδιώξω εγώ . 
- Δέκα χρόνια συζητούσε η ΕΕ να φύγει η Ελλάδα λόγω ελλειμμάτων. Και δεν έχει γίνει καμία συζήτηση γιατί μένουν η Ουγγαρία και η Πολωνία που καταπατούν  τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
- Ο σοσιαλισμός είναι ένα όραμα. Είμαστε το κόμμα που μπορεί να κάνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες να σταθούν στα πόδια τους.
- Είμαι υπέρ της αξιολόγησης. Οι εργαζόμενοι στη δική μου εταιρεία νιώθουν ασφάλεια γιατί οι κανόνες ισχύουν για όλους. Όταν ο πολιτικός έρχεται και σου λέει θα σε αξιολογήσω ή πρώτη δίκαιη απάντηση που θα πάρεις είναι "και εσένα ποιος σε αξιολογεί;". Τα κριτήρια όμως πρέπει να τεθούν πρώτα στους επικεφαλής.

Χ. Καστανίδης:
- Οι νεοφιλελεύθερες ιδέες έχουν κενό. Πρέπει να επαναφέρουμε σοσιαλδημοκρατικές αρχές που επιμένουν στην αλληλεγγύη και τη ρύθμιση της αγοράς. η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία θα επιδιώξει να διορθώσει τις αγορές. 
- Οι μετεκλογικές συνεργασίες άλλο η συνεννόηση. Η εθνική συνεννόηση στις εθνικές κρίσεις είναι απαραίτητη. 
- Δεν θα βρεθεί κυβέρνηση που θα πει για τα ελληνοτουρκικά στην αντιπολίτευση "πάμε στη Χάγη γενικώς κι αορίστως". Στη Χάγη μπορούμε να πάμε μόνο για ΑΟΖ/ Υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να επαναφέρουμε το αμυντικό δόγμα του Αν. Παπανδρέου. 
- Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έκανε το ΠΑΣΟΚ ανάλογα με την εποχή. Δεν διαλέγω περιόδους. 
- Η Novartis προφανώς και πρόκειται για σκάνδαλο. Το λέει η Δικαιοσύνη . Υπάρχει όμως και μια πολιτική πλευρά: Από δυο διαδοχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκαν μεθοδεύσεις που παραβίασαν ποινικούς κανόνες. 

Αν. Λοβέρδος:
 - Μέμφομαι την κυβέρνηση για καθυστερήσεις και απροθυμία στην πανδημία. Η κυβέρνηση δεν έχει αποσύρει από την αγορά τα φθηνά rapid tests που τελικά δεν ανιχνεύουν τον ιό. Είναι άτολμη η κυβέρνηση. Συζητάμε με όλους μέσα στη βουλή για την πανδημία γιατί μας αφορά όλους.
- Να αποσυρθούν τα φθηνά ράπιντ τεστ. Να μας πει το υπουργείο επιτέλους πού πεθαίνουν, σε ποια νοσοκομεία περισσότεροι άνθρωποι.
- Είμαι πατριώτης και ο πατριώτης δεν είναι ούτε νέος ούτε σύγχρονος. Είμαι πατριώτης. Ναι, είμαι αρνητικός στη συμφωνία των Πρεσπών και δεν συμφωνώ και με τον κ. Μητσοτάκη για την ευρωπαϊκή προοπτική της Β. Μακεδονίας. 
- Η κυβέρνηση έφερε αυτό που ζητούσαμε: Αυστηροποίηση ποινών για ειδεχθή εγκλήματα και η παράταξή μου, είπε "παρών".  Έχω υποσχεθεί ότι αν εκλεγώ θα αλλάξω τις θέσεις μας για τα ζητήματα προστασίας του πολίτη. Πριν από λίγες ημέρες είχα την ευκαιρία να το αποδείξω. Είμαι πάντα μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν πρόσωπα και θέματα για τα οποία δεν θα υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Θα είμαι απολύτως λογικός: Όχι κομματική πειθαρχία για πρόσωπα όπως πρώην πρωθυπουργούς, πρώην αρχηγούς του κόμματός μας.

Π. Χρηστίδης:
- Έπρεπε στην οικονομική κρίση να βάλουν πλάτη και η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μας ταλαιπωρεί ακόμη και τώρα. Χρειάζεται διαφορετική στρατηγική για την πατρίδα μας, με ενότητα.
- Πώς νιώθει ένας πολίτης όταν κλείνει η Βουλή με ένα κρούσμα και σε μια τάξη χρειάζεται να νοσήσουν οι μισοί μαθητές; Αυτός είναι παραλογισμός και έχει την υπογραφή του κ. Μητσοτάκη.
- Πρέπει να δούμε στη θετική του όψη αυτό που συμβαίνει στα κοινωνικά δίκτυα. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων με στήριξαν, είναι από τα κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα και των fake news και των false news. Απέναντι στο δηλητήριο αυτό χρειάζεται περισσότερη εκπαίδευση και περισσότερη δημοκρατία 
- Η ελεύθερη αγορά και ο τρόπος που έχει λειτουργήσει έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες. Πρέπει να βρούμε πώς οι κοινωνικές πολιτικές θα εξισορροπήσουν τις ανισότητες. Μόνο το κόμμα μας μπορεί να το πράξει.  
Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.