Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σε απόγνωση οι εποχικοί εργαζόμενοι του Ν. Πέλλας- Ζητούν επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας



Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες εποχικοί εργαζόμενοι στο Ν. Πέλλας που οδηγούνται σε οικονομική αφαίμαξη αφού δεν θα λάβουν φέτος το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πέλλας, Θεανώ Ζουρνατζίδου, εκτιμάται ότι συνολικά στο νομό Πέλλας, περί τους 1.000 εποχικά δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα για ταμείο ανεργίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους. Το εισόδημα από την εργασία τους στα εργοστάσια, κονσερβοποιεία, διαλογητήρια το καλοκαίρι σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του χειμώνα, αλλά και τις αυξήσεις «φωτιά» σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Επιπλέον, η φετινή χρονιά υπήρξε καταστροφική λόγω των παγετών, των χαλαζοπτώσεων  και των ακραίων γενικά καιρικών φαινομένων με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά τα εργοστάσια να μη καταφέρουν να συμπληρώσουν το όριο των 100 ημερομισθίων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας.  
 
Η πρόεδρος του Σωματείου
"Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας που είναι απασχολούμενοι εργάτες σε μεταποιητικές Βιομηχανίες, κονσερβοποιεία, διαλογητήρια, ψυγεία, συσκευαστήρια κ.λ.π. αγροτικών προϊόντων δεν  πραγματοποίησαν το όριο των 100 ημερομισθίων για να λάβουν το επίδομα ανεργίας λόγω των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων (παγετών- χαλαζοπτώσεων) που έπληξαν την Πέλλα και τους όμορους νομούς με αποτέλεσμα να μειωθεί η αγροτική παραγωγή που αποτελεί την άυλη για τις επιχειρήσεις που απασχολούνται οι εργαζόμενοι του κλάδου μας", σημειώνει η πρόεδρος του Σωματείου εργατών, εργατριών γης αγροτικών προϊόντων, κονσερβοποιείων, διαλογητηρίων, ψυγείων Ν. Πέλλας, Μάρθα Σαλτσίδου, σε επιστολή της προς τους βουλευτές της Πέλλας. Επιπλέον, λιγότερα μεροκάματα πραγματοποιήθηκαν και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και την αναγκαστική καραντίνα σε περιπτώσεις όπου εμφανίζονταν κρούσματα σε χώρους εργασίας. 
Για τους παραπάνω λόγους, το Σωματείο ζήτησε από τους βουλευτές "να εφαρμοστεί κατ΄ εξαίρεση και φέτος  η ένταξη των εργαζόμενων του κλάδου στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα. Αίτημα για το όποιο, όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι-ες "έλαβαν την διαβεβαίωση ότι και δίκαιο είναι και ότι υπάρχει πολιτική βούληση να υλοποιηθεί".  
Επίσης, το Σωματείο ζητά να λάβουν το επίδομα και οι εποχιακά εργαζόμενοι σε μη εποχιακά εργοστάσια που όμως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και με την επιπλέον παραγωγή τους απασχολούν, πέρα από το τακτικό προσωπικό τους, εποχιακούς εργάτες-τριες. «Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί», τονίζει η κα Σαλτσίδου.

"Παρέμβαση" βιομηχάνων
Όμως, όπως προκύπτει, η "πολιτική βούληση" της κυβέρνησης "ενόχλησε" κάποιους βιομηχάνους οι οποίοι με παρέμβασή τους εμπόδισαν την σχετική τροπολογία που πήγε προς ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Σωματείο "στις 29 Οκτωβρίου ενημερώθηκαν οι εποχικά εργαζόμενοι στα εργοστάσια ότι η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στην βουλή με την οποία μειώνονται από 100 σε 50 τα ένσημα για τους εποχικά εργαζόμενους, προκειμένου να πάρουν το επίδομα ανεργίας. Η τροπολογία κατατέθηκε μαζί με τα επισιτιστικά και τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα. Την τελευταία στιγμή, αφαιρέθηκε η φράση «άλλα εποχικά επαγγέλματα» η οποία αφορούσε τους εργαζόμενους σε κονσερβοποιεία, διαλογητήρια κλπ. κατόπιν παρέμβασης εκπρόσωπου των βιομηχάνων της περιοχής (γεγονός που μας προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για τις παρεμβάσεις των βιομηχάνων σε σχέση με τον τρόπο που νομοθετεί η πολιτεία)!"   

Ο Γ. Καρασμάνης επιβεβαιώνει την "παρέμβαση" 
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον βουλευτή Πέλλας και πρώην υπουργό Γιώργο Καρασμάνη, με ανακοίνωση από το πολιτικό του γραφείο: "…Την τελευταία στιγμή, αφαιρέθηκε η φράση «άλλα εποχικά επαγγέλματα» η οποία αφορούσε τους εργαζόμενους σε κονσερβοποιεία, διαλογητήρια κλπ. Αιφνίδια εξέλιξη η οποία, όπως ο Γιώργος Καρασμάνης ενημερώθηκε από την Νομική Σύμβουλο του Υπουργού, οφείλεται σε παρεμβάσεις από εκπρόσωπο των βιομηχάνων ο οποίος ζήτησε ένα ¨εύλογο χρονικό διάστημα¨ προκειμένου κάποιες βιομηχανίες να μπορέσουν να δουλέψουν και στη συνέχεια να εφαρμοστεί η διάταξη για τη μείωση των ενσήμων."
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Γιαννιτσά
Για το θέμα οι απασχολούμενοι εργάτες σε μεταποιητικές Βιομηχανίες, κονσερβοποιεία, διαλογητήρια, ψυγεία, συσκευαστήρια κ.λ.π. αγροτικών προϊόντων, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη (αύριο), στις 10.30 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο ΠΕ Πέλλας (πρώην Γιαννιτσών), προκειμένου να συντονίσουν τις περαιτέρω πρωτοβουλίες τους και να λάβουν αποφάσεις για την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην κατάφορη αυτή αδικία, όπως υποστηρίζουν. 
Δ. Μπ.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

17 comments:

  1. Υπάρχει δουλειά και στα χωράφια!!! Μπορούν να δουλέψουν αν θέλουν αλλά μάθανε στο ταμείο!!! Αν θέλουν μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα από το ταμείο αλλά παίρνουν το ταμείο και δουλεύουν στα μαύρα όχι λοιπόν θα πάρετε ταμείο με πιο πολλά ένσημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε σφογγοκωλάριε και καγκελάριε της αγρεργασιας, δηλώνω πρόθυμος να εργαστώ σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία σε αγροτικές εργασίες τις οποίες θα μου προτείνεις.
      Σημειώνω ότι ο οποιοδήποτε καταναλώνει οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα είτε είναι πολίτης είται είναι τουρίστας είται είνα αγρεγράτης, υφίσταται φ.π.α. Όπερ σημαίνει ότι αν έχει εισόδημα κάποιος 10000 ευρώ και τα καταναλώνει όλα (δεν τα τοκίζει στην τράπεζα π.χ.), αυτομάτως τα 1500 ευρώ τουλάχιστον πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά λόγω ΦΠΑ, φόρων καυσίμων κ.ο.κ., τα οποία είναι φόροι που πληρώνει ο καθένας καθώς καταναλώνει. Το παραμύθι ότι οι φτωχοί δεν πληρώνουν φορους και δεν δικαιούνται απολαβες και επιδοματα να τα πουλάτε στους ηλιθιους που σας φηφιζουν και σας παλαμοκροτουν καθώς και στους χορηγούς σας!

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς όλοι μαύρα και κλάψα έμαθαν τώρα

      Διαγραφή
    3. Και όλοι εσείς που τα βλέπετε όλα τόσο εύκολα και τις δουλειές να περισσεύουν στα Γιαννιτσά, να μας πείτε επωνύμως που δουλεύετε εσείς οι ανώνυμοι ινστρούκτορες για να βρουμε και εμείς καμια δουλειά, κουφάλες ανώνυμοι κλακαδόροι.

      Διαγραφή
    4. Εδώ ανώνυμος κουφαλας κλακαδορος!!!πάνε στα χωράφια ρε αργοσχολε συνταξιοφαγε να δουλέψεις σας τα παίρνουν οι Αλβανοί και εσείς παρακαλάτε για ταμειο!!! Και στον νομό μας υπάρχει πολύ εργασία αν θες να δουλέψεις!!!! Διευθυντές δεν ψάχνουν να ξέρεις!!!

      Διαγραφή
  2. Είναι πολυ άδικο για τους εποχιακούς εργάτες όλα τα λεφτά πάνε στην πρωτογενή κλάδο οι αγρότες παίρνουν έτοιμα λεφτά αποζημίωσης απο τον ΕΛΓΑ για την μειωμένη παραγωγή στα ροδακινα και σε αλλα φρουτα Για τους εργάτες αυτούς που είναι οι πιο φτωχοί στην κοινωνία δεν πρέπει να υπάρχει μια ανάλογη μεριμνα απο το κράτος? Είναι πολυ απάνθρωπο να μην σκέφτεται κανεις τα προβλήματα τους και το πως θα επιβιώσουν Δεν μπορούν όλοι να δουλέψουν στα χωραφια κάτω απο αντιξοες χειμερινές καιρικές συνθήκες είτε λόγω μεγάλης ηλικίας ή λόγω προβλημάτων υγείας Αλλά βέβαια οι χορτάτοι καρχαρίες οι βιομήχανοι μονο για τα κερδη τους νοιάζονται ούτε τα πρόστιμα πληρωνουν και κάνουν ένα σωρό παρανομιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε να μην σε χαρακτηρίσω,οι αγρότες πληρώνουν ασφάλεια στον ΕΛΓΑ,δεν τα παιρνουν τσάμπα.90 ευρώ το στρέμμα τα κεράσια,50 τα ροδάκινα,και αν πέσουν και σε κανένα γεωπονο λακαμα καληνύχτα.

      Διαγραφή
  3. Όχι θα πάρουμε ταμείο με 50 έτσι για να σκάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ρε παιδιά με 2 μήνες εργασία θέλετε και ταμείο έλεος ΝΤΡΟΠΗ αυτά τα λεφτά δεν τα παίρνετε από τους εργοστασιάρχες από εμάς τα παίρνετε, όταν έχεις δώσει στο ταμείο σου για 2 μήνες π.χ εισφορές 100 ευρώ δεν μπορείς να πάρεις πίσω 400!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς 6:09.Δηλαδη οι εποχικοί εργάτες είναι από τους ευνοουμενους του Ελληνικού Κράτους και ουσιαστικά ζουν σε βάρος των συμπολιτων τους
      (Αγροτών, αστυνομικών, στρατιωτικών, ελεύθερων επαγγελματιών κλπ).Ρε 6:09 Ντρέπομαι που είσαι Έλληνας πολίτης, δεν χρειαζόμαστε τέτοιους μικροψυχους ανθρώπους, κρίμα!!!

      Διαγραφή
    2. 7:50 μ.μ. και εγώ ντρέπομαι διπλά για σε σένα που έχεις σαν αρχή να μοιράζεις το κόπο των ανθρώπων, όλοι εχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις εξαιρούνται τεμπέληδες και τα κομματόσκυλα σαν και σένα ( από αύριο και οι εργάτες οι εμποροϋπάλληλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κτλπ θα πρέπει με 50 ένσημα ει να βγαίνουν και αυτοί ταμείο και οχι με 300)

      Διαγραφή
  5. Γιατί δεν λέτε για τους Αλβανούς που δουλεύουν μαύρα και κολλάνε εργόσημα και τα πληρώνουν οι αγρότες σε ένα μήνα και μετά από 6 μήνες περνούν κεα αυτοί ποιον επιβαρύνουν ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μαύρα και εργοσημα δεν γίνεται αστοιχειοτε

      Διαγραφή
  6. Πάτε καλά ρε επίδομα ανεργίας με... 50 ένσημα που το είδατε αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουστ βρε μιζερε που ζήλεψες τα επιδόματα των ανέργων.

      Διαγραφή
    2. 10:08 το ουστ στο μάθανε όταν ήσουν κουτάβι και τώρα μεγάλο κοπρόσκυλο το χρησιμοποιείς!

      Διαγραφή
  7. Πολυ μισος ταξικο ρε...Ο εποχικος εργατης εναντιον του μονιμου.Οταν οι φτωχοι μαλωνουν οι πλουσιοι χαρα μεγαλη κανουν...ενας φτωχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.