Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Μενέλαος Λουντέμης: 110 χρόνια από τη γέννησή του



Εκατόν δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 14 Ιανουαρίου από τη γέννησή του σπουδαίου λογοτέχνη Μενέλαου Λουντέμη. Γεννημένος το 1912 στο χωριό Αγία Κυριακή της Μικράς Ασίας με πραγματικό όνομα Δημήτριος Βαλασιάδης, εμφανίστηκε σε πολύ νεαρή ηλικία στα ελληνικά γράμματα (1927), δημοσιεύοντας αρχικά κείμενά του στις εφημερίδες της Έδεσσας, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του μετά τη μικρασιατική καταστροφή, και λίγο αργότερα στο περιοδικό Νέα εστία. Το 1938 εξέδωσε τη συλλογή διηγημάτων «Τα πλοία δεν άραξαν» για την οποία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Πεζογραφίας. Το φιλολογικό ψευδώνυμό του «Μενέλαος Λουντέμης», λέγεται πως προήλθε από τον ποταμό Λουδία (Γαλλικός ποταμός).

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, εντάχθηκε στο ΕΑΜ, και διετέλεσε γραμματέας της οργάνωσης διανοουμένων. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου εξορίστηκε στη Μακρόνησο και τον Άη Στράτη. Το 1958 δικάζεται  για το βιβλίο του «Βουρκωμένες μέρες», ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία των βιβλίων του. Ο Λουντέμης από το 1958 ως τη Μεταπολίτευση εκπατρίζεται στη Ρουμανία, ενώ κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών του αφαιρείται η ελληνική ιθαγένεια-την οποία θα ανακτήσει με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1976. Πολυγραφότατος, το έργο του εκτείνεται σχεδόν σε όλα τα είδη του γραπτού λόγου (πεζογραφία ποίηση, θέατρο, παιδική λογοτεχνία κτλ) και στρέφεται προς τον κοινωνικό ρεαλισμό, στοχεύοντας στην καταγραφή της πραγματικότητας και την ανάδειξη της κοινωνικής ανισότητας. Το πιο γνωστό του έργο, και ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα βιβλία, αποτελεί το μυθιστόρημα «Ένα παιδί μετράει τ’άστρα».

ertnews.gr

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Το Λουντέμης βγήκε επειδή εκείνη την εποχή με αυτά που έγραφε θεωρείτο πολύ προχώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.