Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Αντιμέτωποι με διετή φυλάκιση αρνητές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο



Αντιμέτωποι με ποινικές κυρώσεις βρίσκονται πλέον οι γονείς - κηδεμόνες μαθητών που δε μεριμνούν για τη φοίτησή τους στο σχολείο. 
Το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησαν σε νομοθετική ρύθμιση για την καταπολέμηση του φαινομένου γονείς και κηδεμόνες να κρατούν μακριά από το σχολείο μαθητές επικαλούμενοι την πανδημία στα σχολεία (είτε γιατί διαφωνούν με τη χρήση μάσκας, είτε γιατί διαφωνούν με τα υποχρεωτικά self test για τον κορονοϊό), ή άλλους λόγους.
Αυτό γίνεται μέσα από το άρθρο 88 του Νόμου 4871/10.12.2021, που προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή. Στο εν λόγω άρθρο επισημαίνεται χαρακτηριστικά: "Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο (2) έτη και χρηματική ποινή."

Τι ισχύει για τα παιδιά που δεν πάνε σχολείο
Όταν τα παιδιά δεν παρακολουθούν τα μαθήματα τους, εξαιτίας των γονιών τους, ο διευθυντής εγγράφως τους ενημερώνει. Αν δεν υπάρχει ανταπόκριση ή διαφοροποίηση απευθύνεται στις κοινωνικές υπηρεσίες ή μπορεί να το κάνει και ταυτόχρονα, καθώς επίσης και στην εισαγγελική αρχή, η οποία επιλαμβάνεται για τον τρόπο που ασκείται η γονική μέριμνα.
Πάντως, το φαινόμενο έχει πάρει μεγάλη έκταση σε πολλές περιοχές της χώρας καθώς το διάστημα κατά το οποίο μαθητές είναι πολύ μεγάλο και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους λόγω των απουσιών.

"Επιβεβλημένη η ποινικοποίηση"
Σύμφωνα πάντως με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης: «Η επαναφορά, αυτοτελώς, του αξιόποινου χαρακτήρα της παράλειψης της εγγραφής και της εποπτείας της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αποκλεισμού από το συνταγματικό δικαίωμα στην Παιδεία ανηλίκων, που σκοπό έχει την ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνική τους προσαρμογή.» Επιπλέον «…. συμβάλλει στη δίκαιη μεταχείριση των πολιτών, με τη διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος της Παιδείας και στη βελτιωμένη διαχείριση των κίνδυνων από τυχόν παραλείψεις ή φαινόμενα αποκλεισμού.» Οι μακροπρόθεσμοι στόχοι της διάταξης, σύμφωνα με την αιτιολογική της έκθεση είναι: Η αποφυγή φαινομένων αποκλεισμού από το συνταγματικό δικαίωμα στην παιδεία. Ο εφοδιασμός των παιδιών και των εφήβων με τις γνώσεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίες είναι αναγκαίες για την προσωπική τους εξέλιξη και οι οποίες αποτελούν τη βάση για τη φοίτηση στις επόμενες βαθμίδες της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Η καταπολέμηση της άγνοιας και του αναλφαβητισμού και η διευκόλυνση της πρόσβασης στις επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις. Η διασφάλιση της ψυχοπνευματικής ανάπτυξης των μαθητών και της ομαλής κοινωνικής τους προσαρμογής.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 comments:

  1. ....συνταγματικό δικαίωμα.....
    ...Ο εφοδιασμός των παιδιών και των εφήβων με τις γνώσεις της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, οι οποίες είναι αναγκαίες για την προσωπική τους εξέλιξη.....
    .....Η καταπολέμηση της άγνοιας και του αναλφαβητισμού......
    ......Η διασφάλιση της ψυχοπνευματικής ανάπτυξης των μαθητών και της ομαλής κοινωνικής τους προσαρμογής......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα κάνουν ταλιμπανακια τα φτιάχνουν για καλογερους η μοναχές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τοσο μυαλό κουβαλάνε.. ανεγκέφαλοι γονείς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.