Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Παχύσαρκο ή υπέρβαρο το 63 % των Ελλήνων - Πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία



Η παχυσαρκία εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς το 63% των ενηλίκων στη χώρα μας είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, ενώ, σύμφωνα με τη διαιτολόγο–διατροφολόγο, Αστερία Σταματάκη, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική παχυσαρκία.

Όπως είπε η κ. Σταματάκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας, πρόκειται για μία χρόνια νόσο που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιατρική προσέγγιση.

Την ίδια στιγμή, η ραγδαία αύξηση της παχυσαρκίας παγκοσμίως, παίρνει διαστάσεις επιδημίας. Εκτιμάται ότι το 13% του ενήλικου πληθυσμού είναι παχύσαρκο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 60% των ενηλίκων και πάνω από 20% των παιδιών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Σε γενικές γραμμές, το αυξημένο βάρος προκαλείται από αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, σε συνδυασμό με λίγη ή καθόλου άσκηση και γενετική προδιάθεση. Η παχυσαρκία προκαλείται όταν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα παίρνει περισσότερες θερμίδες από όσες χρησιμοποιεί. Κάποιοι άνθρωποι, όμως, παίρνουν βάρος πολύ πιο εύκολα σε σχέση με άλλους, ως αποτέλεσμα ορμονικών διαταραχών και παθήσεων.

Όπως συμβουλεύει, ωστόσο, η κ. Σταματάκη, για την αντιμετώπιση της νόσου, απαιτείται αλλαγή του τρόπου ζωής, στροφή στη μεσογειακή διατροφή, μικρότερες μερίδες φαγητού, και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας. Η διατροφολόγος, επισήμανε επίσης την ανάγκη παρέμβασης στα σχολεία, με ειδικά προγράμματα άθλησης και άλλες δράσεις.

 

Share on Google Plus

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 comments:

  1. Όταν υπάρχει τόση και τέτοια πληροφόρηση σήμερα δεν μπορούν γονείς και πολιτεία να είναι τόσο αδιάφοροι. Τα παιδιά δυστυχώς είναι τα θύματα και οι γονείς καμαρώνουν για ¨Τα πάχη τους τα κάλλη τους¨!!! Φτάνει η εγκληματική αδιαφορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μη διστάσετε να προσθέσετε σχόλια στο δημοσίευμα που σας ενδιαφέρει.

Η εφημερίδα karatzova.com ενθαρρύνει τη δημόσια έκφραση των αναγνωστών της εφόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες δημοσιότητας που ορίζουν οι ελληνικοί νόμοι. Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.